[]

post punk, synth pop vs çalan grupların albüm kapakları

önce molchat doma'da dikkatimi çekti. daha sonra farklı gruplarda da görmeye başladım. çeşitli bina fotoğraflarını albüm kapağı olarak kullanıyorlar. sanat tarihi ve müzikle de kendi çapımda ilgilendiğim için aradaki bağlantıyı kuramamaktan dolayı açıkçası biraz eksik hissettim. kaçırdığım bir şey var ama anımsayamıyorum galiba. özellikle bu janrlar dahilinde yapılan müzikle, eski mimari akımlar öncülüğünde dikilmiş binaların ortak noktası nedir? bu bağlamda hangi konu başlıklarını inceleyebilirim? teşekkürler.




 
merhaba, konu başlığı olarak inceleyebileceğiniz bir önerim yok maalesef ancak molchat doma üzerinden gidecek olursak tahminim şu yönde:

bu grubun etkilendiği dönem soviet ve post-soviet era dediğimiz döneme tekabül ediyor. vikipedi'den alıntılayacak olursam "...Molchat Doma have stated that they were influenced by 1980s Russian rock music from the Perestroika era..." yani sovyetlerin çöküşünün başladığı zamanların müziğinden etkilenmişler. sovyetler döneminin mimarisi komünizmin etkisiyle çoğu zaman tek tip olduğu için bence bunu çok güzel yansıtan bir kapak olmuş. keza kapaktaki arabalar da yanlış görmüyorsam o dönemden kalma sovyet arabaları.

diğer gruplardan kast ettiğiniz hangileridir tahminlerim var ancak benim de bu tarz konularda özel bir ilgim veya uzmanlığım olmadığı için vikipedi'de soviet architecture başlığına bakmanızı önerebilirim.
  • amugochi  (29.01.21 13:16:28) 
molchat doma zaten evde sessizce durmak demek. stalin dönemi falan aklıma geldi bak şimdi.


  • alperz  (01.02.21 09:54:47) 
ben de amugochi'nin dediklerine benzer bir şey diyeceğim. fehlfarben grubunun monarchie und alltag albüm kapağında da bina konseptini görebilirsiniz. bunun yanında joy division'ın albüm kapaklarında yeri olmasa da bu tarz binaların çağrıştırdıklarının izlerini müziklerinde görmek mümkün. grubun çıktığı yer ucuz işçi çalıştıran fabrikalarla dolu bir bölgeydi yanlış hatırlamıyorsam. almanya ve doğu avrupa ülkeleri sscb etkisinde baskı görürken avrupa'nın öbür yanı ise sanayileşme ve insan gücünün ucuza kullanılmasıyla eziliyordu. o dönemlerde hem sscb'de hem de avrupa'nın bazı ülkelerinde toplu (sosyal) konut projeleri vardı. bu konutların yönetimi bildiğim kadarıyla devlete bağlı oluyor. yani burada yaşayan kiracılar kiralarını şahıslara değil devlete ödüyor. buralarda kiralar ucuz olduğu için fakir insanlar yaşıyordu. sosyalizm de kapitalizm de fakir insanları daha çok vuruyor ve bu insanların temel ihtiyaçları dışında bir şey yapmalarını pek mümkün kılmıyordu. yani olay mimari stilden ziyade bu yapıların yansıttığı ekonomik ve sosyolojik durumlar. sözün özü o binalar, aynılığı (belki de aynılaştırmayı), sıkışmışlığı, fakirliği ve kapalı fikirliliği temsil ediyor.

inceleyebileceğiniz konu başlıkları için şunları önerebilirim:
sanayileşme
avrupa ve ucuz işçi gücü
sosyal konutlar

aklıma da başka bir şey gelmiyor ama bahsettiklerimden yola çıkarak başka konu başlıklarına da bakabilirsiniz tabi ki.
  • bazi insan  (29.06.21 02:53:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.