[]

2 yetişkin kediyi birbirine alıştırmak

Merhaba,
Annemin 6-7 aylıkken sokaktan sahiplendiği bir kedisi var. şu an 1 yaşında. 1 hafta içinde ben de anneme taşınacağım ve kedimi yanımda götüreceğim. Benimki de yine sokaktan sahiplendiğim 1-1,5 yaş civarında iran kedisi. ikisi de kısır ve dişi.
benim kedim oldukça sakin bir kedi ama daha önce hiç başka bir kedi ile yanyana gelmedi.
annemin kedisi ise apartmana giren kediler kapının önüne gelince bile kapalı kapının arkasından kokusunu alıp miyavlamaya falan başlıyor. sanırım norveç kedisi kırması gibi bir şey o da.

neyse, bu 2 kediyi alıştırmak için nasıl bir yol izlemeliyiz?
ben tatile vs gideceğim zaman anneme bırakıyordum benim kediyi. evi tanıyor yani.(tabi o zamanla annemin kedisi yoktu)
evi yadırgayacağını sanmam ama 2 kediyi birbirine en kolay ve hasarsız nasıl alıştırırız?
her türlü tavsiyeye açığım.

 
tanistirmadan once tirnaklarini kesin, baska tavsiyem yok malesef.

biz kedileri direkt eve salma yoluyla tanistirmistik. benim kedim cok sakin ve tembel iken, annemlerin tatile cikarken bize biraktiklari yeni ve yavru (7-8 aylik) kedileri oldukca haylaz ve enerjikti.

iyi anlastilar diyemem, birbirlerine pislik yapip durdular (biri yatakta yanimizda yatarken, digerinin onu asagi atip yerini kapmasi gibi) ancak hic kavga etmediler.
  • the end of time  (28.01.21 15:54:32) 
eve sonradan gelen kediyi, yani sizin kedinizi bir süre bir odada izole edin.
bir hafta kadar o odada yaşasın.
sizin uyuyacağınız oda olabilir mesela.
maması, suyu, kumu orada dursun.
o süre içinde zaten tanışırlar koku yoluyla.

ondan sonra da dışarı çıkarttığınızda kim kimden üstün, kimin alanı neresi, nedir ne değildir falan onlar kendi aralarında halleder.
her ihtimale karşı tırnaklarını kesin ikisinin de.
sizinki serbest kaldıktan sonra arada patırtı, gürültü, inatlaşma, kavga falan olabilir, normal şeyler bunlar.

ikisi birlikte yaşamaya başladıktan sonra, yani izole olma süreci bitince olta oyuncaklardan alıp ikisine birlikte oyun oynatmak, beraber yan yana tabaklarda yaş mama yedirmek gibi şeyler yaparsanız sürece yardımcı olursunuz.
  • blatta hiberna  (28.01.21 15:55:28 ~ 15:56:05) 
bir hafta on gün ayrı odalarda tutulmalı.

birbirlerinin yattıkları yatakları koklayabilir veya hayvana değdirdiğiniz bir kumaş parçasını (mesela havlu) öbürüne koklatabilirsiniz.

kapı altları müsaade ediyorsa birisi kapalı olmak koşuluyla kapı altından birbirleriyle etkileşime geçmelerine izin verebilirsiniz.

sonrasında ise yavaş yavaş günde yarım saat bir saat etkileşime geçecekleri -gözünüzün önünde tabii ki- şekilde bir araya getirmeye başlayabilirsiniz.

ha ben bunların hangisini yaptım hiçbirini :) diğer kedimizi çok ani bir kararla sahiplenip aynı akşam eve getirmiştik, evin imkanlarından ötürü direkt birisi kafesteyken karşılaştılar. ben birbirlerine aşırı düşkün olmasalar da ciddi bir alfa kedi olma problemi yoksa bütün kedilerin eninde sonunda bir şekilde anlaşabileceğini düşünüyorum.

hayırlı olsun:)
  • amugochi  (28.01.21 15:56:04) 
Benim de başımdan geçtiği için ( birden fazla) en kolay yolu anlatmak isterim. Kedileri iki ayrı odaya koyun başta, mama, su, kumları da ayrı olsun. Kapı altından vs iletişime geçip bir müddet pıslayıp tıslayacaktırlar muhtemelen, kapalı kapı önünde yatıp sesler az kesilmeye başlayınca "evdeki birinin" gözetiminde kapıyı açın, birbirlerine zarar vermeyecek kadar iletişimde olmalarına izin verin ama işin içine kabalık, dayak, aşırı sert kovalama vs girerse tekrar ayırın.

Bir müddet sonra ikisi de evdeki kendi konumlarını anlayıp ona uygun davranacaklardır. İlk başlarda aşırı belirli olacak şekilde sadece birini sevmeyin ya da tam tersini yapmayın. İlk başlarda Aralarında huzursuzluk vs devam ederse gece yine ayrı odalarda kalsınlar.

Çok farklı karakterlerde olabiliyorlar, genelleme ile kesin bir sonuca ulaşmak tabii ki mümkün değil ama bunlar benim deneyip başarılı olduğum yöntemler, belki bunlara hiç gerek kalmadan gayet iyi anlaşacak ikisi de.

Şimdiden başarılar, iyi geçinmeler :)
  • yarimadali  (28.01.21 16:00:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.