[]

Bu tuşlar ne yapıyor? Akai MPK Mini Play

Bu tuşlar ne yapıyor bilen var mı acaba?
Filter'ı kısınca ses kısılıyor, açınca açıyor, tek anladığım o.
Peki ya diğerleri?:
filter
attack
resonance
release
reverb amt
chorus amt
eq low
eq high

 
Öyle kelimlere dökerek anlatmak biraz zor anlatsak bile nasıl anlayacaksın. Test ederek öğrensen aslında çok basit.


  • olaylar olaylar  (25.01.21 12:59:16) 
Neden kelimelere dökmek zor olsun, hepsi bir işe yarıyor sonuçta, öyle değil mi?
Örn; filter volume artırıyor, reverb yankı yapıyor vs.

  • anx  (25.01.21 13:10:24 ~ 13:13:14) 
Filtre volume artırıp azaltmanın dışında sesi baskılayarak yumuşatıyor da. Reverb sesi bir odada, salonda veya stattaymış gibi yani boşluk hissi veriyor. Release sesin sonunu uzatıp kısaltıyor, attack ise başını uzatıp kısaltmaya yarıyor. Resonance sesin basıncı ile alakalı sanırım. Eq low düşük frekans eq high yüksek frekanstaki sesleri düzenlemeye yarıyor adından anlaşılacağı üzere. Chorus sese derinlik ve çok seslilik katar vs. Bunlar tamamen benim kendi çabalarım sonucunda öğrendiklerim.ses uzmanı değilim. Hiç bilmiyorken biri anlatsa pek işime yaramazdı muhtemelen


  • olaylar olaylar  (25.01.21 13:19:33) 
Cevabınız için teşekkürler.

Reddit'te de sormuştum, şöyle şahane bi' şey yollamışlar, burada dursun ki tüm meraklılar nemalanalım::

(git: learningsynths.ableton.com)
  • anx  (25.01.21 13:25:03) 
Selamlar filter ve resonance subtractive synth ve sampling kullanırken kullandığımız tek bantlı bir filtredir. Tek bantlı bir equalizer olarak düşünebilirsiniz (fab filter pro q videosu izlerseniz görsel olarak çok net anlarsınız) Filter potansını kıstığınızda üst frekanslardan başlayarak kesmeye başlar resonance ise tam bu kesim noktasını yükselterek vurgular. Tek bir filtre ve resonans niye diye düşünürseniz subtractive synth çalışma prensiplerine göz atmanızı öneririm (bkz: harmonik)

Attack Release (Aslında genellikle attack decay sustain release olarak rastlarız adsr) sesin siz tetikledikten sonra başlama ve siz bıraktıktan sonra tınlamaya devam etme süresi diyebiliriz kısaca. Yani basit olarak pad seslerde yüksek attack ve release kullanıyoruz ve yumuşak bir ses elde ediyoruz gitar gibi pluck seslerde düşük attack ve release kullanıyoruz.

Reverb ve chorus amount reverb ve chorus efektlerinin miktarları. (bkz: reverb) (bkz: chorus)

eq low ve eq high da bildiğimiz önceden belirlenmiş alt ve üst frekansları kesip, boostlayabileceğiniz equalizer.

O elinizdeki cihaz da bir rompler yani önceden örneklenmiş sesleri rom üzerinden değiştirilemeyen şekilde tekrar tetiklenip çalınmasına yarayan alet. Sampler ve Rom birleşiminden türemiş bir isim.
  • hedep  (25.01.21 13:29:50 ~ 15:11:23) 
Tuş dediğiniz aslında tuş olamayan şeylere knob deniliyor. Canlı performanslarda ya da automation dediğimiz şeyleri yaparken işleri kolaylaştıran birtakım sinyal aparatları. Üstünde filter attack vs. Yazıyor diye illa o çalışacak diye bir şey yok. Midi learning, midi map gibi içerikleri olan müzik programlarında istediğiniz amaçta da kullanabilir, değiştirebilirsiniz. Genellikle hangi müzik programı kullanıyorsanız midi klavyenin sitesinden hazır kurulu driver dosyasını indirip program içine yükleyebilirsiniz.


  • kadera bach  (25.01.21 15:24:53) 
  • filteria  (25.01.21 15:28:27 ~ 15:41:27) 
bende mpk mini 2 var.

onları kendin de atayabiliyorsun bunu yapsın şunu yapsın diye. tabi default olarak gelen şeyler var.
  • duyurukullanıcısı  (25.01.21 15:31:20) 
@duyurukullanıcısı, evet bunda da atanıyor fakat bunun olayı bilgisayara bağlamadan/ses atamadan da kendi default ses ve özellikleriyle müzik yapılabiliyor olması.


  • anx  (25.01.21 16:19:07) 
@kadera bach, knob'u nasıl çevireceğimi bilemedim türkçeye, topuz düğme vs saçma geldi.
evet dediğiniz midi klavyeler için geçerli fakat bu ''play'' modeli, yani kendisi bir synthesizer, hali hazırda içinde atanmış ses ve ayarları var, o yüzden bu ayarları öğrenmek istedim.

  • anx  (25.01.21 16:24:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.