[]

Günlük alınan kalori miktarı

Selamlar,
Uzun bir süredir kilolarından şikayetçiydim. Doğrusu sağlıksız bir şekilde beslendiğimin farkındaydım ve bunu değiştirmeye karar verdim. Son 12 gündür elimden geldiğince dengeli ve yağı ve karbonhidratı azaltarak beslenmeye dikkat ediyorum. Fat secret uygulamasını kullanarak da yediklerimin kalori miktarını takip ediyorum.

Dikkatimi çeken şu ki beslenmeme dikkat ettiğim sürece aç kalmamama rağmen günlük aldığım kalori miktarı ortalama 1200-1300 civarı. Daha az olduğu günler de mevcut. Ortalama bir insanın alması gereken kalori miktarının 2500 civarı olduğu düşünülürse epey az alıyorum. Her gün almam gereken protein miktarını tutturuyorum ama yağ ve karbonhidrat minimum düzeyde. Yine de kendimi hiç aç hissetmiyorum.

Sizce bu durum ne kadar sağlıklı, sırf kalori miktarını dengeli tutmak amacıyla ekstra besin tüketmeli miyim?

Bu arada 12 gündeki kilo kaybım neredeyse 4kg oldu.
Tavsiyelerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

 
Canan Karatay kalori hesabıyla kilo verilmez der. Doğrudur. Ben de yaptım olmadı mesela. Protein yüksek yağ ve karbonhidrat çok düşük olan diyetler böbrekleri çok yorar ve gut hastalığına yol açabilir, bünyende neler olup bittiğini bilemezsin.

Öncelikle dengeli ve sağlıklı beslenmelisin, gece uykusunu en doğru şekilde uyumayı, güneş ışığını bolca almayı, günlük 2.5 litre suyu içmeyi öncelik sırasına almalısın. Ayrıca günlük sporunu yapman lazım. Ancak bundan sonra mesela ekmeği, nişastayı, meyveyi, belki biraz yağı azaltmaya başlayabilirsin. Vücudunu dinle, ihtiyaçlarını sana söyler. D vitaminin de önemli, eksikliğinde kilo vermek zorlaşıyor. Magnezyum için de aynı şey geçerli. Aklı başında bir dahiliyeci bulursan onunla çalış derim.
  • 1bir1bir1  (25.01.21 04:51:54) 
merhaba, normal alınması gereken kalori miktarını 2500 gibi düşünmeyin lütfen. 155 boyunda ve 49 kiloyum, ben 2500 kalori alırsam zap diye 1 ay içinde yuvarlanmaya başlarım. 2016'dan geçtiğimiz haziran sonuna kadar 1200 kaloriyle beslendim. tüm yediklerimi tartıyor (iş yerinde bile) ve kalori hesaplaması yapıyordum. ilk başladığımda sistemi oturtmak çok zor geldi çünkü çok angarya resmen. ama alıştıktan sonra senelerce hiç zorlanmadım. karantina, depresyon, hareketsizlik vs. oldukça ben de zorlanan psikolojimi en azından yemek açısından rahat bıraktım haziran itibariyle ama biliyorum ki bugün başlamak istesem saniyesinde geri dönebileceğim bir sistem.

ben spor yapmadığım ve hep buna üşendiğim için boğazımı tutmayı seçtim. ve ben makro saymıyordum, çok hayvansal protein tüketen birisi değilim, sağlıksız olsa da onun peşine düşmüyordum. ve herrr şeyi yiyordum. bu şekilde 60ları gördüğüm kilomdan 44'e kadar düştüm. mesela canım tatlı mı istiyor, yiyordum ve diyelim 500 kalori mi yediğim tatlı, akşama kadar kalacak olan 700 kalorimin bilincinde oluyordum. biraz "bunu ne kadar istiyorum?" sorusunu sorduruyor insana. eğer öğlen o pastayı yersen akşam evdeki yemekten az yemem gerektiğini hatta belki doymadan kalkacağımı biliyor ona göre seçim yapıyordum. psikolojik olarak da her şeyi yiyebilmek ama yine de kilo vermek çok tatmin edici oluyor. artık bu bir diyet, kilo verme çabasından çok yaşam tarzı haline geliyor. normalde az yediğini düşündüğün günlerde bile nasıl kaçırdığını anlamaya da inanılmaz yardımcı oluyor. 2 kaşık fazla bile cart diye kaloriyi arttırıyor ama tartmadan, hesaplamadan yediğinde sana normal geliyor. çok disiplin gerektiriyor gibi görünebilir bu arada ama bir süre sonra normalin bu oluyor ve ben hiç disiplinli bir insan değilim :D

ben çok hızlı kilo alıyorum, inanılmaz eğilimim var ve sadece bu şekilde kontrol altında tutabiliyorum.
  • dedi ayca  (25.01.21 07:54:32) 
@1bir1bir1 Cevabınız için teşekkürler.
Öncelikle günlük olarak spor yapmaya gayret ediyorum. Her gün en az yarım saatlik koşu, 2 günde bir şınav ve mekik gibi evde yapılabilecek hareketlerle kendimi dinç tutmaya çalışıyorum.(home workout isimli uygulama ile) Uyku düzeni biraz problemli ancak onun haricinde günlük 2-2.5litre su içiyorum, sebze ve eti dengeli bir biçimde tüketmeye çalışıyorum. En azından mümkün olduğunca çeşitlendiriyorum menümü ve çeşitli meyveleri de çok olmamak kaydıyla tüketmeye gayret ediyorum.

Bu tarz bir beslenme düzenine geçmeden önce bir dahiliye uzmanına gittim ve herhangi bir hormonal sıkıntı olmadığını sadece daha hareketli yaşamam ve yediklerime dikkat etmem gerektiğini söyledi. Sorun şu ki kendimi zorlayıp aç kalıp az yemeye çalışmıyorum. Yine de günlük aldığım kalori miktarı gözüme epey düşük gözüktü. O yüzden bilen birileri çıkar diye sormak istedim.
  • mry gc  (25.01.21 08:04:54 ~ 08:08:02) 
@dedi ayca

172 boyunda 92 kiloya ulaşmış biri olarak ortalama miktar 2500civari diye geçiyor genelde. O yüzden bu rakamı baz alarak söylemiştim.

Aramızda ciddi bir bünye farkı olduğu ortada açıkçası :D Buna rağmen aynı miktarlarda kalori tuketimi gerçekleştiriyoruz. Şu anlık herhangi bir sorun hissetmiyorum, yalnızca bu şekilde devam etmek ne kadar doğru onu öğrenmek istemiştim. Olabildiğince dengeli bir biçimde devam etmeye çalışacağım. Bir sorun hissetmediğim sürece devam edebilirim gibi duruyor çünkü zorlanmıyorum. Demek ki bu miktara yaşanabiliyormuş diyorum kendime. Öncesinde bozuk bir beslenme düzeni yüksek kalorili bol miktarda besinlerle kendimi fena salmışım.
  • mry gc  (25.01.21 08:19:06) 
@mry gc o zaman bu durumda olması gerekenden az kalori alıyorsunuz. bence basit hesaplama (bmi calculator falan yazarak) sitelerinden doğru kalori miktarını saptayın.

1200 o kilolardaki erkek birey için çok az. benim eşim 178'e 80 kilo falandı ve 2000 kalori alıyordu eğer uydurmuyorsam. spor vs. varsa bu kadar düşük kalori bünyede "ÖLÜYOZ GALİBA BİZ YAĞ FALAN YAKMAYALIM DA DÜŞÜP KALMASIN BİR YERDE BU KEKO" yankısı uyandırıyor. kilo vermek daha zor bir hale gelebilir yani
  • dedi ayca  (25.01.21 08:31:43) 
ben 175 boy 71 kilo her gün spor yapan biri olarak ve kilo vermek isteyen biri olarak 2500 alıyorum www.calculator.net bu tarz sitelerden hesapladım.
1500 kalori alıyordum bir ara ve kilo vermiştim. sağlıksızdı tabi.olması gerekenden çok az alıyordum

zig zag kalori yapıyordum bir ara da o da güzeldi www.hcplive.com:~:text=Also%20known%20as%20alternate%20day,needs%20on%20the%20fast%20day. 1 gün 3000 bi gün 2000 kalori alıp haftalık bir toplama ulaşmaya çalışıyordum
  • ShadowOfMoon  (25.01.21 10:22:19 ~ 11:57:37) 
öncelikle tdee değerini hesaplaman lazım. sağlıklı kilo vermek için tdee değerinden 500 kalori az alman yeterli. 7000 kalori açık 1 kilo vermeye eşit olduğu söyleniyor. sporla uğraşıyor ve kas kaybı yaşamak istemiyorsan kilon*2 ya da kilon*2,2 gr protein almak gerekli.

her şeyin başında mutfak tartısı çok önemli. makro hesaplayıp yemeli.
  • kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili  (25.01.21 10:49:05) 
Uzun süreli aynı kalori ile devam edip alman gereken kaloriden ciddi düzeyde daha az almaya devam edersen günlük bazal metabolizma hızını yavaslatip aradaki farkı gitgide vücut kapatacak ve kilo vermen duracaktır bir düzeyde ve sen daha fazla kalori kısıtlamasına gidemeyeceksin ve istediğin kiloya ya da forma da gelmemiş olacaksın, normale dönmeye çalıştığında da kilo almaya başlayacaksin haliyle normale dönene dek, bu süreçte ciddi hormonal bozukluklar da olabilir, genellestirme yapmak zor gerçekten bazı ortak noktalar haricinde, herkesin ayrı bir serüveni var, kısacası sözgelimi 20 yıl robot gibi bu performansı sergilemeyecegin ve dönüşüme maruz kalacagin için pek sağlıklı durmuyor.


  • candanag  (25.01.21 11:09:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.