[]

Dökme demir tencere

Tencere almamız lazım, bunları da değerlendirmeye alsam mı diye düşünüyorum. Ama biraz abartılmıyor mu sizce de? "Yemekler enfes, mükemmel" deniyor ama bende de dökme tava var, ordan biliyorum: makineye atılmaz, elde yıkanmaz, kullanmadan işlem, kullandıktan sonra işlem, bir de o işlemler de düzgün bir temizlik sağlamaz, ıslak bıraksan paslanır, seasoning yapmazsan uzun ömürlü olmaz, ağırdır, koyacak yer bulamazsın, bulsan da taşıyıp zor koyarsın.

Yahu iyi de neden herkes bu kadar hasta bu tencerelere? Cidden benim tecrübelerimde mi sorun var? İki günde bir 2-3 tencere kullanarak yemek yapıyorum, o bile zor geliyor. Bir de bunun bakımıyla bu kadar uğraşmak gerekiyor mu gerçekten?


 
usta senin olayın kalın tabanlı çelik tencere o zaman. evin büyük değilse, havalandırman iyi değilse ve uğraşmayı sevmiyorsan zulüm.

elde de temizleniyor. aha bak şundan al: www.okcukardesler.com sonra tuz dök biraz. bununla ovala. su geçir üstünden. sonra bu işler için kaba dokulu bir iki tane bezin olsun onunla güzelce içini dışını sil. sonra ocakta iyice kuruyana ısıt. sonra biraz zeytinyağı dök. normal bir tava için bir iki çay kaşığı bile yeter. bezle ovala her yerini. bu kadar.
  • alperz  (24.01.21 10:12:42) 
Staub marka bir tencere kullanıyorum, aroma kapak dediklerinden aşırı memnunum öneririm. Mantarlı ristto tarzı bir karabuğday pilav yaptım mesela, başka tencerelerde defalarca denemişimdir hiç bu kadar sulu ve güzel pişmemişti. Sıcak şarap yaptım daha önce hiç bu kadar övgü almamıştı. Buharın yemeğe geri dönmesi efsane bir şey. Şu aşağıdaki indirimde bu ara, yine de pahalılar evet ama değiyor. Temizlik de bana sorarsanız çelik tencereden kolay(wmf'in comagrenlerinden kullanıyorum çelikte)

www.enplus.com.tr
  • kullanıcıadımbuolsun  (24.01.21 11:16:33) 
Dökme demir tencerede yemeği özellikle fırında denerseniz olumlu sonuç alınıyor. Tencerenin heryeri eşit ısındığı için pamuk gibi yemek oluyor tavsiye ederim. Tavada ise et mühürleme çok iyi. Ama eti koymadan önce bol ateşte 15 dkka ısıtmaya dikkat edin.


  • elifciem  (24.01.21 13:50:41) 
birçok şekil ya da tarz peşinde insan olduğu için bir şeyler mutlaka popüler oluyor. gerçekten iyi kullanananı da vardır bu tür şeylerin ve yapılan yemeğin lezzetine gerçekten olumlu etkisi vardır ama siz kullanmak istemiyorsanız istemiyorsunuzdur yani çok da şeyapmamak lazım. şrt değil bence bunları değerlendirmeye almak ve evet bence insanlar biraz abartabiliyorlar. "insanlar" dediğimiz de dünyada yaşayan 8 milyar insan içinde sosyal mecraların hayatımıza taşıdığı küçücük bir örneklem.

sizin tecrübelerinizde bir sorun olduğunu düşünmüyorum. kalın tabanlı güzel birkaç çelik tencere iyidir, tertemiz.
  • nimberjack  (24.01.21 15:29:43) 
Yillardir le creuset kullanirim. Ben seviyorum onda pisen yemegi. İci emaye kaplama oldugu icin (ham demir degil tencerelerin bir cogu) bulasik bakinesine giriyor, celik kadar zor temizlenmiyor. Yemek yansa da icinde biraz sicak su bekletince sungerle bile temizleniyor. İsiyi ve buhari iceride tutugu icin daha lezzetli oluyor yemekler. Firinda yuksek sicakliga dayaniyor, dusuk isida yapilan zeytinyağlı cok leziz oluyor.
İci beyaz oldugu icin le creuset tercih ediyorum ben.

  • 65 derece  (24.01.21 19:09:43) 
Ben de eskiden staub kullanıyordum. Bakımı demir döküme göre daha kolay kaplama olduğu için ve kesinlikle çok lezzetli oluyor pişen yemekler.


  • balik kraker  (25.01.21 00:05:36) 
Tencere klasmanında iyi bir çelik tencere dışında döküm tencere de şart bence ama bazı aşçıların bakır tencerelere de özel bir önem verdiğini de unutmamak lazım ama hiç bakır olayına girmedigim için ona yorum yapamam.

Almayı düşünenler için dikkate almaları gereken birkaç husus var:

öncelikle hangi amaçlarla kullanacağınıza karar vermelisiniz. Amaç sote tarzı dah çok parçalı et ve zeytinyağli yemekler ise sığ olanları, bütün tavuk hindi ya da büyük ölçekli sulu yemekler ise geniş ve yüksek olanları tercih edilmeli.

İkinci husus ise, emaye kaplı mi yoksa ham döküm mü olacağı? Pratik olsun diyorsaniz Piyasada çoğunluğu zaten emaye kaplı olanlardan tercih edeceksiniz ve görece daha az zahmet çekeceksiniz. Yok ben en dogalini alıp seasoning gibi işlemleri ile de ilgilenip evladiyelik evlatlarıma bırakacağım anısı olacak vs. Derseniz ham döküm tercih edeceksiniz. Bir de emaye kaplı olmayıp pre-seasoning işlemi ile size gelen ürünler olabiliyor ( Ikea vardagen serisinde var mesela ben şimdi bunu düşünüyorum almayı).

Evet ağır, evet temizliği daha hassas ve makineye girmiyor (emaye kaplı olanları ara da atabilirsiniz gerçi) ve yer lazım bunlara. Tava tencere tepsi ve sahan klasmaninda Demir döküm ekipmanlara sahip birisi olarak yemeklere olumlu anlamda etkisi olduğunu düşünenlerdenim. Türkiye de bu konuda ayrıntılı çalışan ham döküm anlamında dökümcü baba var, merak edenler videolarına bakabilir. Yok bana emaye olsun fiyatı da uygun olsun derseniz kafa karıştırmadan lava markasından yürüyün derim.

Daha çok alt başlık var bence aslinda bu mutfak gereçleri ile ilgili merak eden mesaj atıp sorabilir yoksa bu soruya bu kadarı yeterlidir diye düşünüyorum.
  • candanag  (25.01.21 00:40:28 ~ 00:43:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.