[]

Cadı/büyü gerçekten var olan şeyler mi?

Eğer yoksa ortaçağdaki muhabbet neydi? Kimleri cadı deyip yakıyorlardı falan?




 
çıkıntılık ve asilik yapan kadınlara cadı suçlaması getiriyorlardı. güç sahiplerinin, arzu ettikleri gibi onları hakimiyetleri altına alamamaları sebebiyle.


  • noxell  (24.01.21 01:17:19) 
Keşke olsa


  • freebird5406_2  (24.01.21 01:37:15) 
var olan seyler tabii; bucur cadi, ruhsar ve selena'yi yoksayamaz kimse.


  • ateistanbul  (24.01.21 02:56:55) 
her kültür kendi hayalgücünde iklimine coğrafyasına uygun bilinmezler yaratmış.
bu yüzden müslümanlarda cin var ama vampir yok mesela. neden bu vampirler buralara gelememiş ? bu arada bram stoker kont drakula romanını yazana kadar avrupada rapor edilen bir vampir vakası yok. romandan sonra senede binlerce olay rapor ediliyor.

bence bu olguların tümü dinler öncesi çok tanrılı veya şaman inanışların değişe değişe bu günlere gelmesi. emin ol öyle bir büyü-cadı özel güç olsa devletler istihbarat kurumları bunları yüz yıldır kullanıyor olurdu.
  • orpheus  (24.01.21 07:12:29) 
Bilinenin aksine avrupada cadı avı dediğimiz olay orta çağda gerçekleşmedi.16.-17. yüzyıllarda yaşandı.


  • stronzo  (24.01.21 08:41:33) 
Noxell'in dediği gibi ya da birisi birisine uyuz oluyordu gidiyordu şikayet ediyordu bu cadı diye. Cadilikla suclandiktan sonra aklanmak da imkansizdı. Karanlık bir dünyada bilimin mum ışığı adlı kitabın bir bölününde guzel anlatmisti bunları.


  • turkce konusan uzayli  (24.01.21 10:25:11) 
bugunun fetöcüsü gibi dusun, begenmedikleri herkesi cadi diye yaktiriyorlardi o zaman da iste. kizil saclilari bile yakiyorlarmis degisik bu cadi kesin diye.


  • in vino veritas  (24.01.21 12:05:17) 
bunları tarih doktoralı kişilerden dinleyebilirsin.

cinler ve büyü; www.youtube.com

osmanlı'da cadılar; www.youtube.com

ayrıca kendi mitolojimizde obur/umpir/vampir motifleri var.
  • sinek kral  (24.01.21 13:40:10) 
İslam'a göre büyü kesin var.


  • prizmatik  (24.01.21 14:04:45) 
var. aslında dünya dışı varlıklarla alakalı.


  • ShadowOfMoon  (24.01.21 14:08:31 ~ 23:49:24) 
özü gizlilik olan teşkilatların yöntemlerine dair -"öyle olsa yaparlardı" demek, bilemedim

amarigan istihbaratı özel güç bahsini denedi ta 70lere kadar(meşhur çünki oradan biliyorum, gugıllayın bi zahmet) bi danışamının "buna da bütçe ayıralım" demesi kâfiydi.
yahudilerde de en ortodoksundan en sekülerine kadar büyüyle uğraşmayan yok
  • esref  (24.01.21 15:34:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.