[]

Arabamı satarken, neler yapmalıyım ki sorun yaşamayayım?

Sorun derken, her sorun çeşidi buna dahil. Örnek: Dolandırılmak




 
çok klasik dolandırıcılıklara dikkat et. örneğin para sana aracı satın alacak şahıstan gelmeli. başka birinden gelen parayı geri alabilirler. parayı hesabında görene kadar noterde işlemi tamamlama, anahtarı teslim etme. sahte dekont ya da eft iptali gibi durumlar çok yaygın. en temizi yanına işi bilen bir arkadaşını almak.

www.vakifbank.com.tr
  • orpheus  (23.01.21 13:13:18 ~ 13:15:32) 
Yapılan eft'yi geri çekme çok oluyor. Hesabınızda parayı görünce önce başka bir hesabınıza gönderin mesela, sonra noterde onayı verin.


  • aslil  (23.01.21 13:17:28) 
İlgili şahıs yada başka birisinin hesabına gönderdiği parayı kafalarına göre geri isteyemezler. Sadece bankanın sistemsel bir hatası varsa geri alınır. Satın alan yada başkasının “kendi gönderdiği” para hesabına geçtikten sonra senin onayın olmadan banka da iade edemez. Bunun haricinde arabana güveniyorsan satın alacak şahısla bir ekspere gidin. Ekspere gitmeden önce aracının kaza/hasar bilgilerini söylersin. Ekspere gidince ücreti satın alan öder. Ama senin söylediklerin haricinde başka bir şey çıkarsa sen ödersin.

Anlaştıysanız notere gidersiniz. Noterdeyken hesabına parayı yollarlar. Noter de orada soruyor zaten “paranızı aldınız mı?” diye. Ok dedikten sonra resmi olarak satış gerçekleşir.
  • silah taciri  (23.01.21 13:35:34) 
@silah taciri

para aracı üstüne alan dışında başka birinden geliyor.
adam gönderdiği para için ilamsız icra takibi başlatıyor, borç verdim geri yolla ya da yanlışlıkla yolladım gibi. araba sattım vs deyince de aracı üstüne alan kişi ben parayı elden aldım olayla alakam yok diyor çıkıyor.

üstüne malı mülkü olmayan adamda tabi işe yaramaz ama bankada parası olan, evi vs olan kişi için icra riskli iş. defalarca yaptılar bunu.
  • orpheus  (23.01.21 14:21:33 ~ 14:22:11) 
@orpheus işim bu desem? :) borç yolladım derse borç olduğunu “gönderen” ispat etmek zorunda. Bankacılıkta “yanlışlıkla yolladım” diye bir şey yoktur. Bankanın kendi hatasıyla yolladığı/yatırdğı para haricinde işlemin iadesini istiyorsan hesabına para yatan kişinin kabul etmesi gerekir. Kabul etmemişken banka o parayı geri çekerse bankanın da sıkıntısı büyük olur. Eğer aksi bir şey olsaydı bankacılık diye bir şey kalmazdı.


  • silah taciri  (23.01.21 14:43:18) 
"yanlışlıkla yolladım" gerekçesiyle geçen hafta gönderdiği parayı bir saat içinde geri aldı tanıdığım.


  • aslil  (23.01.21 15:52:42) 
@aslil

İmkansız.

EFT geri döndürülebilir bir işlem çeşidi değil. Yanlışlıkla yolladım, geri alayım diye bir durum söz konusu değil.
  • hayirsiz  (23.01.21 17:19:59 ~ 17:20:24) 
@aslil paranın geldiği hesap sahibine, banka sorar. “Yanlışlıkla olan hatalı bir işlem yapıldı, parayı ide edebilir miyiz?” diye sorar. Hesap sahibi kabul ederse iade edilir. Kabul etmezse eğer, banka o parayı iade edemez. Yasak!


  • silah taciri  (23.01.21 17:25:17 ~ 17:33:01) 
bi şey yapmana gerek yok. öncelikle kafanda bi fiyat belirle ve yalvaran yakaran, ölüm kalım meselesi benim için diyen bile olsa o rakamın altına inme çünkü bazı gelericiler gelip türlü oyunlar oynayarak arabaları ölü fiyatına toplamaya çalışıyolar. fiyatını belirle.
sonra anlaştığınız adamla ekspertize gidin. ekspertizi yaptırın.
en son arabayı üzerine alacak şahsın hesabından para senin hesabına araç alım satım bedeli adı altında aktarılsın. başka hesaptan veya elden kesinlikle para kabul etme.
sonrasında zaten satışı verirsiniz.

not: arabayı ilana koyarken satmayı düşündüğünüz rakamın 5-6 bin üzerine koyun. o rakam zaten pazarlıkla satmak istediğiniz fiyatlara gelecektir.
  • johnnie w lker  (23.01.21 22:18:05) 
EFT gönderilirken açıklama kısmına "şu marka aracın satış bedeli olarak, şu kişiye ödeme" şeklinde bir yazı yazdırt mutlaka. EFT'nin açıklaması bu olsun yani.

Para gelir gelmez başka hesabına geçir.

Sonra Noter'e imzayı at.

Ben satış işlemi sırasında aracın eksiklerini yazdırtmıştım. Atıyorum "yedek anahtarı eksik olarak teslim edilmiştir" gibi not ekletmiştim notere.

Bu arada noterlerde alternatif bir sistem de var. Alıcı parayı noterin hesabına yolluyor, para noterde tutuluyor. Sonra size aktarılıyor. Bunu da bir sorun. Dolandırıcılıkların önüne geçmek için. Ama para size gelmeden hiçbir şey imzalamayın:)

Aracı görmek isteyen sizi bulsun, sizin bildiğiniz yerde görsün aracı. Bilmediğiniz yerlere hele tek başınıza araç götürmeyin. Gasp, darp vb olayları yaşanıyor nadir de olsa.

Mümkünse yanınıza birini alarak gidin satış işlemi için. nolur nolmaz.

"Vay ben aracı enişteme alıyorum, o yarın gelecek, dur paranın yarısını şimdi vereyim kalanı yarın" gibi şeylere inanmayın. Dürüst bile olsa riske girmeye değmez. Yarın diyorsa o zaman yarın paranın tamamıyla gelsin.

Notere gidecekseniz erken saatlerde gidin. Genelde dolandırıcılar tam kapanış saatlerinde notere gitmek ister özellikle de cuma günü. Vay biz EFT'yi yolladık da saati geçti, yarın hesabında olur kardeş bak burada talimatı verdim falan diye sizi kafalamaya çalışırlar. Erken gidip, işinizi halledin, "parayı görmeden aracın devrini yapmayın"

Ekspertiz e götürdüğünüz yerlere dikkat edin. Bazen alıcılar kendi tanıdığı yerde ekspertize sokmak istiyor. Doğrudur adam da haklı kendine göre. Ama bazı acemi ellerde ekspertiz yaparken özellikle motor falan arabanın canına okuyorlar. Onlara dikkat edin.

Elden nakit kabul etmek riskli olabilir. Para sahte mi değil mi orada anlamanız zor çünkü. Zaten yasak da aslında belli bir meblağ üstünü elden vermek.

Alım satım işleminin nasıl yapılacağını baştan konuşun. EFT mi? Yoksa çek mi (riskli bulurum ama böyle alan da var)? Devir ücretini kim ödeyecek? Son MTV ödenmemişse kim ödeyecek? Atıyorum ben temmuz ayında bir araç aldım, MTV'si ödenmemişti hadi dedim ben ödeyeyim zaten ben kullanacağım artık adam kullanmayacağı arabanın vergisini vermesin. Ama bunları baştan konuşun.

Tam noterde işlem yaparken "ay dur bunu siz verin yanımda nakit yok vb. çok dert oluyor. Bir de ortalık karışıyor bir anda ne aldın ne verdin." Ya da eft diye konuşuyorsunuz, adam bir anda çantadan torba çıkarıyor, ben size 90bin havale yaptım, 20bin de bu torbada altın olarak var falan diyor. Hiç bunlarla uğraşmayın. Baştan konuşun nasıl yapılacağını işlemin.

En temizi bu. Ama parayı almadan arabayı vermeyin:)
  • anten  (24.01.21 12:31:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.