[]

sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri

oturdum saatlerdir bunu bulmaya uğraşıyorum ama doğru düzgün bir şey bulamadım. hep kitap çıkıyor. lisansüstü giriş sınavında "sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri nelerdir?" sorusuna kısa bir cevap olacak bilgiyi nereden bulabilirim?

sırayla niteller şöyle niceller şudur diye sıralasın. valla deli oldum ya.


 
uluslararası ilişkiler bölümü mezunuyum, bilimsel araştırma teknikleri adında bir dersimiz vardı ve ilgili dersle alakalı bir kaynak bulursan içeriğinde istediğin bilgiyi bulabileceğini düşünüyorum.


  • the feel good  (23.01.21 04:51:28) 
bu tip özet bilgi ders notlarında olur, hızlıca baktım ama liste halinde veren türkçe kaynak bulamadım.

wikipedia'da şöyle bir liste var:

en.wikipedia.org
  • evanka  (23.01.21 05:10:49) 
selam,

2 başlık altında dediğiniz gibi nitel ve nicel yöntemler olarak ayrılır. eğer sorunuz nitel araştırma yöntemi için ne gibi veri toplama yöntemlerinin olduğu ise;
nitel araştırma yöntemi için; gözlem,görüşme,mülakat,roportaj,vaka analizi gibi alt başlık olan veri toplama yöntemleri kullanılabilir.

nicel araştırma yöntemi için; deney,anket,nedensel araştırma gibi yöntemler kullanılabilir.

aslında elde edilen verinin nasıl işlendiği önemlidir. elde ettiğiniz veriyi duygularla,sezilerle, psikoloji&sosyoloji&antropoloji çerçevesinde değerlendirip bir sonuca ulaşmayı istiyorsanız araştırmanız nitel, eğer sayısal veriler ile araştırmanızı açıklayıp gerçeklik oluşturmak istiyorsanız nicel araştırma denebilir.

örnek olarak; eğer ben siz veya sizin gibi bir örneklem grubunun (Yüksek lisansa hazırlanan bireyler) sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri adı altında bir sorunun cevabına neden ulaşamadığını,buna neyin engel olduğunu, bu soruya neden sosyal bir mecrada cevap arandığını araştırırsam ve verileri yorumlarsam nitel;

yine aynı örneklem grubu için (yüksek lisansa hazırlanan bireyler) bu soruya kaç kişinin cevap bulamadığını, kimlerin bulduğunu, bunların yaş,cinsiyet vs gibi değişkenler için nasıl sınıflandırıldığını, nicel verileri ölçen programlar (SPSS gibi) sayesinde değerlendirip bir realite sunmam nicel araştırma olacaktır.
  • Nirvanaaa  (23.01.21 09:03:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.