[]

developer arkadaslar, projem icin hangi dili secmeliyim?

aklimdaki bir proje icin -ve yaparken ogrenmek icin- bir dil/framework secip ogrenmeye baslamam gerekiyor. hedefim hizlica guzel gorunen ve temel islevlere sahip bir mvp ortaya cikarmak.

temel programlama konseptlerine hakimim. html ve css biliyorum ama cok hakim degilim, ancak dokumantasyonlara bakarak istedigimi ortaya cikartabilirim. temel sql sorgularini biliyorum. js ya da php bilmiyorum. uzun zamandir wordpress ile pek cok websitesi yapiyorum ama bu proje icin bir faydasi yok elbette.

projede basit crud islemleri olacak;
- urun/hizmet/kullanici profilleri olusturma
- bu profiller icinde listeleme ve filtreleme
- profiller arasinda eslestirme
- eslesen hizmetlere (tamamina ya da secilenlere) talep gonderme (eposta ile olabilir)

hizlica yaptigim arastirmalar sonucunda django one cikti ama ogrenme sureci uzun surer mi emin olamadim. universitede php ogrenmistim yillar once, acaba php/js ile mi denesem diye de dusunmuyor degilim. hatta gaza gelip, flutter ile web/mobil paralel bir gelistirme mi yapsam diye gaza geliyorum ancak sanirim bu ogrenme sureci en uzun opsiyon olur. css tarafinda bootstrap veya onereceginiz baska bir kutuphane kullanabilirim.

ozetle, yukarida listeledigim fonksiyonlari iceren bir web uygulamasini hizlica hayata gecirebilmem icin hangi dili/frameworku kullanmami onerirsiniz?

bana bi yol gosterirseniz cok makbule gecer, simdiden tesekkurler.

 
front-end tarafta her sekilde html, css, ve javascript kullanman gerekiyor. yani javascript ogrenmen gerekiyor bir sekilde.

diger tarfandan api ve back-end tarafini da yazman lazim uygulamanin. bu durumda da en en pratik sekilde onune iki secenek cikiyor. birincisi python/django, ikinci olarak da javascript/nodejs. front end icin javascript ogrenmisken back-end icin de farkli bir dil ogrenmen gerekmesin diye bu iki secenekten javascript/nodejs daha mantikli geliyor.

o nedenle html+css+javascript+nodejs en az dille en cok uretken olabilecegin yontem olacaktir. belki bunun uzerine vue ve express.js frameworkleri ogrenirsen browser navigasyon/history, single page application, crud api gibi bircok konuyu da ayni araclar icinde cozebilirsin.
  • emrahday  (23.01.21 08:44:35) 
Sadece dil olaran bakma. Bu isin host kısmı var. Türkiye'de uygun hostlar genelde php oluyor. İstediğin herşeyi php ile yaparsınız. php ve MySQL konularında, Yardım lazım olursa özelden yazın yardımcı olalım.


  • ycaycayca  (23.01.21 12:05:31) 
Host tarafı sorun değil, evde kendi sunucumda ya da aws üzerinde host edebilirim. Server tarafında yeterli bilgiye sahibim, ama 10 yılı aşkın süredir neredeyse hiç kod yazmadım desem yeridir.


  • faati  (23.01.21 12:42:41) 
emrahday +1


  • siradam  (23.01.21 14:56:45) 
yanitlar icin tesekkur ederim. js + nodejs mantikli gorunuyor.

peki benim durumumu ve ihtiyacimi goz onunde bulundurarak, ortalama bir ogrenme hizina sahip oldugumu da varsayarak, ne kadar surede elle tutulur bir sey ortaya cikartabilirim sizce? hergun 3-4 saatimi ayirabilirim.

bir de, etkili kaynak onerileri varsa ne guzel olur. :)
  • faati  (23.01.21 17:19:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.