[]

Bir ara ip adresleri bitiyordu ne oldu o iş?

Birkaç milyon ipv4 kaldığına dair bir şeyler okuduğuma eminim, e herkes de v6'ya geçmedi. Bir dünya da cihaz geliyor (iot vs. katınca ohoo) nasıl çözülüyor bu ip adresi problemi?




 
evlerde nat iss lerde cgnat ile yetiriyolar bizim iis lerd sabit ip yi para ile satıp gelir kapısı yarattı.


  • Sir Anthony Hopkins  (22.01.21 11:05:29) 
isp level nat ile çözülüyor şu anda, ipv6 için çok fazla cihazın değiştirilmesi ve güncellenmesi gerekiyor, bu da yüksek bir maliyet oluşturuyor, ipv6 nın tamamen kullanıma geçmesi ve ipv4'ün tarihin tozlu sayfalarına erişmesi biraz zaman alacak.


  • selam  (22.01.21 11:30:32) 
Dünya üzerinde bir çok ülkede ipv6'ya geçilmiş durumda, şu anda Türkiye'de henüz ipv6 kullanılmıyor ancak ip adresi dağıtıcısı Ripe artık yeni ip adresi taleplerinde ipv4'ü geri çeviriyor yani artık isteseniz de Ripe'dan yeni ipv4 ip bloğu satın alamıyorsunuz yani yakın zamanda ipv4 adresleri turkcellin 0532'li hatları gibi kıymetli olacak :)

Gelelim milyor tane cihaz üretiliyor nasıl yetiyor sorusunun cevabına, tabi ki üretilen her cihaza 1 ip adresi tahsis edilmediği için, örnek verelim yeni bir telefon aldınız telefonunuza sim kartını taktınız baz istasyonu ip havuzundan bir ip adresi seçip size tahsis ediyor geçici olarak, başka bir baz istasyonuna bağlandığınızda ip adresiniz değişiyor yine daha önce kullanılmış bir ip adresini kullanmaya başlıyorsunuz, yani size sıfır kilometre kullanılmamış bir ip verilmiyor, evinizde kullandığınız cihazlara gelince o cihazlar da kullandığınız ISP tarafından size tahsis edilen ip adresini ortak kullanıyor yani oğlunuzun bilgisayarı ile sizin macbook'unuz dış dünyaya aynı ip adresi üzerinden çıkıyor iç network'de ise 192.168.x.x gibi bir ip adresi alıyor DHCP'den yani özetle öyle düşündüğünüz gibi her cihaza özel bir ip adresi yok (Kurumsal sunucular vs hariç)
  • solo  (22.01.21 12:33:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.