[]

ofiste mobbing durumları

öncelikle mobbing mi tam emin olamasam da duyuru ailesine danışmak istedim. orta ölçek bir proje bürosunda inşaat mühendisi olarak çalışıyorum. başlayalı yaklaşık üç ay oldu işe. açıkçası daha önce şantiyede ufak bir kaba işler tecrübem vardı fakat proje bürosunda ilk deneyimim. bunu da açıkça belirttim kendilerine işe başlamadan önce. hepi topu da mezun olalı 1 sene oluyor, bu ay meslekte 1 senemi doldurdum. kalifikasyonumun olmadığını söyledim. kendim hakkında konuşursam, o süreçte iki farklı iş seçeneğim vardı, hsk 3 düzeyinde çince bilen biriyim yabancı dil ve sektörel bazda fena olduğumu düşünmüyorum. neyse bunlar öyle tatlı kibar ve ısrarcı konuştular ki ne olacak biz yetiştiririz hepimiz o yollardan yürüdük vesaire diğer seçenekleri eleyip başladım buraya. hatta ilk bir buçuk ay gerçekten de güzel geçti.

fakat gel gelelim bir buçuk ay sonrası, yavaş yavaş işler yetişmemeye başladı. biraz benden kaynaklı bir durum iş temposuna ayak uyduramadım. işte şurası olmamış şurası şöyle ufaktan söylenmeler falan. mesela ince işler konusunda hiç tecrübem yok onu nasıl bilmezsinler vesaire. diğer bir yandan ofisteki bilgisayar kullanılan programı zar zor kaldırıyor o da ayrı dilemma. ben de boş durmuyorum her gün gece yarılarına kadar çalışıyorum yabancı şartnameler kurcalıyorum videolardan nette izlemeye öğrenmeye çalışıyorum.

nihayetinde son iki haftadır seni yetiştiriyoruz ayağına iyice tadımı kaçırmaya başladılar. yani sorun varsa konuşulur bilgiye erişimin zor olmadığı, insanların internetten bakarak kendi evini inşa ettiği bir dönemdeyiz olmuyorsa hatanın tümü bende değildir modundayım ben de. fakat patronlar surat yapmalar tadımı kaçırmalar sessizlik vesaire yavaş olduğumu söylemeler bunu neden anlamadığımı anlayamıyorlarmış. gerim gerim geriyorlar beni. ortadaki olumsuz durumun sorumluluğunu paylaşmak istemeyip tümüyle benim üzerime yıkan bir tutum içerisindeler.

şimdi bu işe katlanma sebebim maaşı çok iyi yurtdışına iş yapıyoruz. ve cidden yaptığımız işe delicesine tutkuluyum. fakat işte bu rahatsız edici tavırlar da beni çileden çıkartıyor. ne yapacağımı bilemez duruma geldim. piyasada da bilinen insanlar ters düşmek istemiyorum. istifa mı etsem yaza kadar sabretsem mi delicesine düşünüyorum bir yandan da çalışıyorum. piyasa malum b planı yapıp iş aramadım hiç. pat diye ayrılırsam bir süre boşta kalacağım. aslında kesin olarak işi bırakacağım fakat zamanı ve şeklini kafamda kurgulayamadım. ya da normal ve sabredilmesi gereken bir durum mu algılayamıyorum. bir nebze olsun içimi dökmek, danışmak istedim.

 
B plani yoksa bu piyasada işten çıkmayın. Bu tarz insanlara katlanmak gerçekten zor ama kendinizi onlara da açın. Bir sene tecrübe edinmek için gayet güzel bir süre. Bence bütün iş için sadece bir kişiye yüklenmek haksızlık. Burada işten ziyade insanlarla iletişim kurup aksayan tarafları onlara aktarmak ve birşeye hakim olduğunuzu göstermek daha iyi olur. İletişim kurarsanız düzelme şansı var. Sonuçta beş yaşında çocuk değilsiniz. Ama karşıdaki insanların tavrı çocukça. B planınız olduğunda yeni ortamlara girmeyi deneyebilirsiniz.


  • dickens  (21.01.21 06:39:06) 
evet, yapılan şey mobbing. anlattığına göre, senin kadar çalışan ve kendini geliştirmeye çalışan bir elemana böyle davranamazlar. kaldı ki çalışmayana da böyle davranamazlar. bir uyarırlar-iki uyarırlar, beğenmiyorlarsa kovarlar. ne demek çalışanı germek.

diğer yandan, aslında sonunda kendileri kaybeder. dediğin gibi ayrılır başka iş bulursun ve onlar halihazırda yetiştirdikleri ve iş öğrettikleri elemanı kaybetmiş olurlar. bu şirketler için aslında büyük bir kayıp. yeni bir iş bulana kadar burayı kendin için bir basamak, biraz zorlu bir basamak olarak görmeye çalış. bilmediğin birçok şey olması normal. bu şirkettekilerin tavrının hevesini kırmasına izin verme. (yeni mezun hevesi diye bir şey var, ve bu heves genellikle bir süre sonra geçiyor :)) her şeyi öğren. onlar için değil, kendin için öğren. öğrendiğini ve çalıştığını da bir yandan üstlerinin gözüne sok. belki de yeterince göstermiyorsun ne kadar çalıştığını. gece aklına bir şey mi takıldı, hemen o saatte mail at. en ufak sorun olduğunda sor. bizde yeni girenlere derler ki, "ilk 2 yıl her şeyi sorabilirsiniz. sormanız iş için ne kadar hevesli olduğunuzu gösterir. ama 2 yıldan sonra her şeyi sormaya devam ederseniz 'bu da bir şeyi öğrenemedi' deriz."

bu arada, ben şahsen bu gece mail atma işini asla yapmıyorum çünkü şirkette zaten çalıştığım ve işimi yaptığım biliniyor. gece çalışmış ve mail hazırlamış olsam bile sabah gönderiyorum. çünkü "mesai sonrası bile çalışan eleman" etiketi üzerime yapışsın istemiyorum. bir de, millet üstlerinin gözüne girmek için yapıyor ama bana kalırsa biraz yapmacık hareketler. beni zaten bilen bilyor. ama sen yap. sizinkiler bundan anlayacak bence ve kafan daha rahat edecek.

burada çalıştığın ve sorumluluk aldığın bir proje varsa onu bitirmeden işten ayrılmaman iyi olur. kimseyle ters düşme, sonraki işinde onların referansını soracaklar. son olarak, iş dünyası zaten böyle acımasız patronlar ve müdürlerle dolu, çok da canını sıkma burası niye böyle diye. ya da çok canını sık, çünkü her yer böyle :')
  • istanbul kanatlarimin altinda  (21.01.21 09:03:51 ~ 09:04:55) 
Zor durum ama ben mobing olarak değerlendirmedim. Arada kendiniz söylüyorsunuz işin temposuna ayak uyduramadığınızı. Söylenmeleri normal, sizin gerilmeniz de. İşi öğrenebileceğiniz yerdesiniz. Ben burada açık iletişimle çözülmeyecek bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Buradaki işi bıraksanız başka yerde de benzerini yaşayabileceğiniz bir durumdasınız. Yapacak işiniz var ve dahası bundan hem siz hem de şirket para kazanabiliyor. Bırakmayıp mücadele ederseniz daha güçlü çıkarsınız.
Bir toplantı talep edin, aslında mümkünse mesai saati sonrası. İş konuşmak gibi değil de dert paylaşmak gibi (aslında bunu yönetici tarafının yapmasını beklerdim, o da ayrı). Samimi olarak işi sevdiğinizi, ama yaşadığınız zorlukları anlatın. Aklınızda bir çözüm planı olsun, bunu aktarın ve yardım isteyin. Bakalım onlar nasıl yaklaşacak. Aranızı bozmanız gereken bir durum değil bu. İş hayatının gayet normal stresi.

  • SiyamkedisiZorro  (21.01.21 10:40:06) 
mobbing değil çalışma hayatının gerçeği.
onlar kovana yada daha bir iş bulana kadar devam.

  • sizofren06  (21.01.21 11:48:32 ~ 11:48:56) 
insaat isi kadar berbat is bi denizcilikte var. gerisini bilmiyorum.
bu isler boyle yuruyor. sallamayin pek. benim size tavsiyem. bir yandan is bakin kendinize. ha yeni gittiginiz isyerinin de bundan farkli olacagini hic sanmam.

is bakinin ve sizi rahatlatacak olan nokta su, siz zaten memnun degilsiniz. isten de cikmayi dusunuyorsunuz cok cok onlar sizle yollarini ayirmayi dusunurler ki bunu siz yapacaktiniz, onlar yapmis olacak. yani isi yetistiriyorum ya da yetistiremedim isten cikaracaklar diye gerilmeyin.
bitmeyen isin anasini boslamak saaparmis. bizim sektorun kurtaricisi bu cumle.
sikmayin caninizi. zaten memnun degilsiniz isten cikacaktiniz. eger isler en kotu konuma gelirse siz degil onlar cikartir.
sizin istediginiz sey, onlarin en kotu senaryosu.
sizin istediginiz sey, en kotu senaryo olur mu olmaz. o zaman sikmayin caninizi. is iste bulunur. devam ediniz.
yasim 32. 30'dan fazla santiyeyi anahtar teslim bitirdim hicbirisi de yapsat degil okul hastane baraj viyaduk vs. hayatim boyunca da hicbir firmaya basvuruda bulunmadim. beni calisirken goren diger firmalar cagirdi. hepsine de proje bitsin gelirim dedim. bunu dedigim icin ayrildigim firmalar da yeni projelere cagiriyorlar. ya taseron gordu ya anafirma gordu ya yanmahalledeki firma gordu. calismaya devam edin efendim. iyi bir is buldugunuzda da ayrilirsiniz.
  • turbo sadık  (21.01.21 12:03:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.