[]

ABBA

ABBA'nın değerinden fazla büyütüldüğünü düşünüyorum.

Ha ben uzman mıyım hayır. sıradan dinleyiciyim. Kötü demiyorum ama o kadar da iyi değil birkaç hit dışında tamamen sıradan. Ama fikrimin değiştirilmesine de açığım.

yalnız mıyım bu düşüncede?

ABBA deyince herkes hatta babam falan "ooooo" falan tepkileri veriyor da işte burda anaonim yazayım madem rahatlayayım :D

 
  • filteria  (20.01.21 20:55:22) 
Ben seviyorum ya eğlenceli buluyorum. Hani en büyük abbaci benim. Kimseye laf söyletmem durumum yok ama kötü diyemem. Hit olmayan parçalarını da seviyorum. Ooo abba denince akan sular dururluk bir durum yok. Babanız filan abartı geldi bana biraz :)
Ama ben de şunu söyleyeyim. Beatles da John lennon da çok kof bence. Hatta boktan buluyorum. Azer Bülbül mu Beatles mi deseler göğsümü gere gere Azer Bülbül derim.

  • allah yazdiysa bozsun  (20.01.21 20:59:17) 
tabii ki büyütülüyor, bu net bir olay arkadaşlar. özellikle yurt dışında. ama gel gör ki ben de ne eğlenceli buluyorum ne de bana hitap ediyor. anlayamıyorum da bu ayaklar nerden geliyor. ben genel bu işlerden anlamıyorum büyük ihtimal. 70lerde doğsaydık daha farklı düşünebilirdik, kim bilir..


  • olutaklidi  (20.01.21 21:24:29) 
70-80 jenerasyonunda bir çok grup, sanatçı aşırı abartılıyor bence. aynı müziği veya teknik! olarak daha iyisini bugun yapan gruplar var. oooo AC/DC (vs) triplerinin içten içe karşılık bulmadığını düşünüyorum.


  • ishak77  (20.01.21 22:02:18) 
Abba ve benzeri grupların olayı öncü olmuş olmaları. Elbette her zevke uymayabilir tarzları ama Vaktiyle 1 milyar dolarlık bir "yeniden birleşme" teklifi almışlar. Business Insider da öyle sallama haber yapacak bir kanal değil. www.businessinsider.com

Çok abartılı bir teklif diyelim bu. Biraz medya abartması diyelim, 500 milyon dolar önermiş olsunlar. Sadece mamma mia müzikalinin geliri 1 milyar dolara yakın.

ABBA'nın "efsane" sayılmasının birkaç sebebi var. Aslında bütün grupların efsaneleşmesinin sebepleri bunlarla ilgili.
1- Müzikal & Teknik sebepler
2-Dönemin sosyal-politik gündemi
3-Popüler kültür

Abba'nın neredeyse bütün parçalarını bilen, birçoğunu da repertuarında çalmış amatör bir piyanist olarak konuşuyorum:)

1-Abba, beatles, beach boys vs... bugünle kıyaslanınca aşırı düz gelebilecek gruplar. Ama bir tarzın öncüsü olarak kuralları koyan insanlar onlar oluyor. Mesela bugün Jimmi Hendrix'ten çok daha iyi gitaristler var. Ama müzik sadece teknikle ölçülebilecek bir konu değil. Bach'ın bestelerini Bach'tan çoooook daha iyi icra edebilen yüzlerce piyanist yetişiyor. Ama biz Bach'ı biliyoruz. Çünkü yolu o açtı. O vizyonu o getirdi. Popüler gruplarda da böyle. Samsung, Huawei vs. iPhone'dan çok daha iyi telefonlar yapıyor. Ama biz iPhone'u konuşuyoruz. Çünkü tüm sektör onların vizyonuyla ilerliyor.

Bugün Lady Gaga'nın birçok parçasında bile abba'dan inanılmaz esintiler var. Hatta Lady Gaga'nın birçok parçasını yazan / düzenleyen Redone Cezayir asıllı bir isveçli. Eğitimini isveç'te almak istemesinin tek sebebi, ABBA'nın isveçli olması. Müzik olarak onlardan çok etkileniyor. Belki onlardan çok daha iyi bir aranjör, ama onların vizyonundan etkileniyor. Bu arada grubun besteleri öyle çok basit değil pop müzik için epey komplike.

2-Dönemin sosyal ve politik durumu. Abba "Avrupa İdealinin" vücut bulmuş hali. Abba 72'de popülerleşiyor. Grup üyelerinin doğum tarihleri 1945'li yıllar. Yani 2. Dünya savaşının bitiminde yorgun bir Avrupa'ya doğuyorlar. Savaşı atlatmış, yeniden inşa olan bir Avrupa'da büyüyorlar. Avrupa'nın belki de altın çağlarından biri. Sovyet tehdidine karşı "birleşik" bir Avrupa fikri ağır basıyor. O yüzden ülkeler arası aşırı bir kaynaşma var. Eurovision da bunun eseri zaten. 68 olaylarının rüzgarı sürüyor. Tam o dönemde Eurovision'da ünleniyorlar. "Birleşik Avrupa" fikrinin eseri bir yarışma. Ve Waterloo gibi Avrupa tarihine referans veren aşırı da eğlenceli bir şarkıyla tanınıyorlar. Sonraki yıllarda Almanca, İspanyolca albümler de parçalar da yapıyorlar. Sapsarı, genç, enerjik, aşk dolu, "kozmopolit" 4 genç. İdeal Avrupa'yı daha iyi özetleyemezler. Haliyle müziğin ötesinde bir ruhu da taşıyorlar.

3-Bir şeye ne kadar maruz kalırsan o kadar kolay seversin. Yani işin içinde iyi bir pazarlama başarısı var. Abba için bir dönem İsveç'in volvo'dan sonra en büyük ihracatı deniyormuş. Albüm satışları epey yüksek. Tabii popüler kültür içinde de kendine yer bulmuş. Filmler, müzikaller vb derken grup bir şekilde popüler kültür içinde ikonlaşmış. Adamların isveç'te 3 katlı müzesi var:)

İyi gruptur abba sevin:)
  • anten  (20.01.21 22:51:01) 
Zaten tum sarkilari efsane olan mucize bir sarkici, grup yok ki. Atiyorum Beatles Yesterday, Girl falan efsanedir benim icin ama 3 dakikalik Something sarkisi kabir azabi gibi uzun gelir, dinlenmez yani. Simon Garfunkelden sound of silence 1 milyon kere dinlerim arka arkaya ama Bridge Over Troubled Water sarkisini iskence niyetine kullansinlar idamliklara o derece. Abba'nin da oyle. Winner Takes it all'u, Gimme! Gimme!si efsane otesi bir cok vasat parcasi da var tabi


  • neverletyougodown  (20.01.21 23:10:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.