[]

42 yıl önce alınan arsa

Dedem yıllar önce bir arsa almış. Satıcı dedemi dolandırmış o zamanlar. Ortadan kaybolmuş. Dedem de köy yerinde yaşayan kendi halinde biri. İşin üzerine gitmemiş, mahkemeye vermemiş. Ben de bugün laf arasında tesadüfen öğrendim. Elinde seneti vs. herşeyi duruyor. Acaba bunca sene sonra yapılabilecek herhangi birşey olur mu? Dedem olayı çoktan kabullenmiş. Ben de biraz umut görsem üzerine gideceğim. Yapacak başka işim yok, hareket olur :))




 
Zaman aşımı süresi, hukuk kuralları içinde bir kişiye tanınmış olan hakların ve haklardan kaynaklanan yükümlülüklerin belirlenen süreleri aşması haline denmektedir. Zaman aşımı ile hali hazırdaki hüküm sona ermektedir. Bu nedenle zaman aşımı süresi, hukuktaki hak düşürücü sürelerden biridir.

237 sayılı Türk Ceza Kanunu zaman aşımı şu şekilde belirtilmiştir;

Dava zaman aşımı

Madde 66- (1) Kanunda başka türlü yazılmış olan haller dışında kamu davası;

a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda otuz yıl,
b) Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi beş yıl,
c) Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıl,
d) Beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda on beş yıl,
e) Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl geçmesiyle düşer.
  • jamswety  (19.01.21 16:42:04) 
Öyle tahmin etmiştim ama bi şansımı deneyeyim dedim :)


  • rabitelli  (19.01.21 16:57:10) 
bu konu ceza değil de ticari hukuka girdiğinden yukarıda yazan süreler farklı olabilir mi ?


  • mutlu yillar sana  (19.01.21 17:16:47) 
ticari konularda zaman aşımı 10 yıl.


  • orpheus  (19.01.21 22:41:21) 
Tapu iptal ve tescil talepleri her zaman zamanaşımına bağlı değildir. Tapu devri dedenizin adına yapılmış mı? Yapılmamış ve bedel ödenmişse buna ilişkin belgeniz var mı?
Bu soruların cevapları sorunun çözümü için önemli.

  • Smithsonian  (19.01.21 22:55:22) 
@Smithsonian G. Menkul alım satım ve zilliyet devir satış senedi ve makbuzlar var.


  • rabitelli  (19.01.21 23:35:42) 
Belgeleri incelemek gerekir ancak bu belgelerle ve birkaç tanıkla bu işi çözebilirsiniz. Satıcı hayatta değilse mirasçılarına karşı dava açılabilir.


  • Smithsonian  (20.01.21 10:06:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.