[]

bahçeye domates biber ve salatalık ekmek istiyorum ama nasıl

boş güzel bir toprağı olan bahçe var elimizde. çapam,küreğim,tırmığım ve suyum var. domates biber ve salatalık ekmek istiyorum alanıda 30 metre uzunluğunda düşünün. ben ne zaman ve nasıl yapabilirim bu ekim ve hasat işlemini? önce tohum mu alnıyor yoksa bunun başka bir yolu mu vardır tavsiyesi olan var mı? bunlar yazın hergün sulanması mı gerekir? ya da başka bişey ek diyen varsa dinliyorum..




 
Bulunduğunuz ilin iklim durumuna göre bahar aylarinda aralarında mesafe koyarak tohum ekimi ya cimlendirip ekimi ile yapabilirsiniz. Daha da kolayı fide satan yerler var oralardan fide temin edip direkt toprağa dikip besleyebilirsiniz


  • primetime  (18.01.21 23:34:34) 
@primetime böyle bişey mi fide?

www.gittigidiyor.com
  • ayseee  (18.01.21 23:37:40) 
salatalık tohum, domates biber fide olarak satılır. salatalığa çubuk dikmeniz gerek. baya büyüyen bi şey. domatese de dikebilirsiniz.

baharda dikilir bunlar genelde yaza doğru. toprak kurudukça sulanır. her gün de sulanabilir. kuruması beklenmemeli.
  • jelly bear  (18.01.21 23:41:18) 
Hocam fide alıp dikin, fide dediğimiz şey o sebze bitkisinin 1 karış boyunda olan bebek versiyonu. Size böyle poşet gibi bir saksıda verecekler, 10 cm kazıp içine toprağıyla beraber koyacaksınız, sonra su verdiniz mi tamam.

Verdiğiniz linke nazaran konuşuyorum, üzerinde meyve varsa o fide olmuyor aslında, büyümüş bitki direkt. Size gönderecekleri şey o olmayacak. Ayrıca 5 fide 50 lira, oha.

Eğer yok ben sıfırdan kendim yetiştireyim derseniz de şu küçük minnacık saksılardan alın. Hazır toprakla saksıyı doldurduktan sonra işaret parmağınızın yarısı uzunluğunda saksıyı delin, içine 2-3 tane tohum atın, sonra tohumların üstünü kapatın. Saksılarınız içeride, sıcak bir yerde dursun. Toprak kurudukça sulayın, 2-3 haftaya çıkmaya başlar. 10 cm falan boyu olunca da o saksıdan alıp bahçeye dikersiniz.
  • plutongezegendegilmi  (18.01.21 23:45:06) 
Mart ayında bir yerlerden fide yetiştirme viyolu al.
www.gittigidiyor.com
gözlerine torf doldur.
Yetiştireceğin bitkilerin tohumunu al.
www.hepsiburada.com
Her göze bir tohum koy. Her gün birkaç kez sprey suyla sula, güneş gören bir yere koyup üzerini streç filmle ört.

Devamını sonra anlatayım. Damla sulama sistemi kurma işi falan var. Uzun sürecek :)
  • Mirket  (19.01.21 01:28:24) 
Başlangıca yönelik önerilere çok değinemiyorum ama patates, fasülye, salatalık, biber gibi bitkilerde kesinlikle arada 30cm civarı boşluk bırakın. Yarardan çok zararı oluyor. Toprağın durumundan ötürü iyi gelişse de bitkinin kendisi arasında ürünü toplamak, gözlemlemek aşırı zor oluyor, güneş görmeyen kısımları oluyor. Bir sene böyle boşluk bırakın, ürüne göre gelecek sene arayı azaltın.

Yazın her gün sulanması mı gerekir? Siz neredesiniz, iklim şartları neler ve bitkinin cinsi ne ona göre değişir. Farklı türü geçtim bir patates ekersin her akşamüstü güneş gidince su ister aksi taktirde ceviz boyunu geçmez, bi tür patates olur haftada 2-3 kere sulasan yumruk boyunu görür. Domates, biber, salatalık ve fasülye ise 2 günde bir, güneş batmaya başlayınca bir sulayın derim ortalaması odur bence. Güneş tepede iken sulamanın çok anlamı olmuyor benim bildiğim. Toprağı su götürmesin, yağmur yağar gibi ıslansın yeter.

Bu arada damla sulama konusunu ayrıca araştırın çünkü sulama sıklığı, süreleri ve verimi aşırı farkediyor sanırım. Ben de bu yaz ilk kez deneyeceğimden bir iddiada bulunamıyorum malesef.
  • taqster  (19.01.21 01:47:58 ~ 01:50:56) 
1 - fide ekimi öncesinde, tüm bahçedeki otun alınması gerekir. elle tek tek.
2 - tüm bahçedeki taşın toplanması gerekir. elle tek tek.
3 - tüm bahçenin toprağının alt üst edilmesi gerekir.
4 - özellikle salatalık için, bitkinin sarılıp büyüyeceği bir "çubuk" gerekir.
  • co2s2  (19.01.21 10:18:45) 
Tohumdan yetiştirmek çok zevkli ama zahmetli, buna uygun ortam gerekiyor. Gerekli sıcaklık, ışık sağlanmazsa gelişim sağlıklı olmuyor.

İstanbul için konuşursak, toprağa fide ekme zamanı Nisan ortalarından sonra olur genelde. Şile, Beykoz, Sarıyer'in yüksek bölgeleri gibi daha soğuk yerlerde Mayıs ayına da sarkabiliyor.

Tohumdan ekeceksek toprağa dikim zamanından ortalama 6-8 hafta önce tohumları ekmeliyiz özel ortamda. Her meyve için aynı değil ama işte, mesela hıyar 1 haftada çimleniyor ve çok çabuk büyüyor, domates 15 gün gibi, biber 3 hafta gibi. Bunları dengelemek lazım.

Tohumdan uğraşamam dersen zaten nisan mayıs gibi tüm fidanlıklarda ve hatta pazarlarda, bir milyonculara fideler geliyor.

2020 baharında fide fiyatları 1,5-2 liraydı. Bu sene 2 - 2,5 lira olur herhalde. Ortalama 50 cm aralıkla diksen sana 60 tane fide gerekli 30 metre için, yanlış anlamadıysam 30 metre uzunluğunda koridir gibi bir toprak alanın var.

Bu 3 meyveden ilk önce hıyarlar hasat verir, sonra domates, sonra biberler.

Hıyar düzenli su ister.

Domates ilk dikimde bol su ister, sonra çiçek açana kadar su verilmez, buna yandırma deniyor. Çiçek açtıktan sonra aşırıya kaçmadan düzenli sulama yapılır, her toprak yapısına göre fark eder su isteği, çok çamur yapılmamalı toprak, susuz kalmaya dayanıklıdır domates.

Biber hakkında çok tecrübem yok.

Domateste ve hıyarda koltuk alma denilen bir budama türü var, asıl dallar arasından çıkan gereksiz dallar büyümeden el ile koparılıyor.

Suni veya hayvani gübre önemli, gübresiz verim almak zor.

Çok zevkli ama zor bir uğraş, el alışmadıkça, sistem oturmadıkça verim almak zor.

Tohumdan yetiştireceğim dersen elimde fazla tohum olmalı, paylaşabilirim.

Edit: sulanan toprak kaymak tabaka oluşturduysa çapalanmalı, bu tabaka kırılmalı. Tabi gövde ve köke zarar vermeden, yüzeysel.
  • John Bloor  (19.01.21 10:50:09 ~ 10:53:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.