[]

Arabayı satıp banka borcunu kapatsam mı? Ekonomi 101

Sevgili Lidya’lılar, Robert Solow’un yol arkadaşları!

Şu durumda olsanız siz ne yapardınız? (Tikler bilahare gelecek)

2019 yılının son aylarında annemin rahatsızlığı nedeniyle araba ihtiyacım olmuştu buna istinaden gözümü karartıp kredi çekip bir araba aldım. Ne yazıktır ki annem hastalığı yenemedi. Geçtiğimiz Kasım ayında kaybettim :(

Araba kredi taksidi olarak maaşımın yaklaşık %40’ına tekabül ediyor. (Sigorta, kasko, vergi vb masraflar hariç) bununla birlikte ikinci el araba fiyatlarındaki mantıksız artışı hayretle izliyorum buna rağmen piyasaya göre çok daha uygun bir fiyat versem (mesela 30k daha ucuz) bankaya olan kredi borcumu kapatıyorum hatta elimde bir miktar para kalıyor.

Ancak bu durumda karşı karşıya olduğum soru/nlar

1- yeniden araba almak istesem piyasa uçmuş durumda, bankalara güncel faizler üzerinden gerdan kırmak durumunda kalacağım.

2- iş yerimin servisi var işe gelip giderken sıkıntım yok (servisin kaldırılması durumu da yok, 1 kişi olsa bile geliyor) ancak anneannem ile benim evimin arası 30km haftada 2-3 defa ziyaretine gidiyorum (toplu taşıma kullansam metro-otobüs) yapacağım ve pandemi döneminde toplu taşıma bir miktar korkutuyor yalan yok. (Bu arada toplu taşımayı ücretsiz kullanabiliyorum) ve arabanın rahatlığına alıştım :/

3- her hafta annemin mezarına gidiyorum oraya toplu taşıma ile gitme biraz sıkıntılı (kiralık araç veya taksi alternatifi var)

Kredi, faturalar, sair harcamalar üst üste gelince ay sonu ya kafa kafaya geliyor veya KMH’a dalıyorum.

Siz olsanız ne yaparsınız? Arabayı satıp bankaya olan krediyi kapatayım kullandığım yanıma kar kalsın ama arabasız bir hayat mı süreyim, kredinin bitmesine 3 sene var biraz dişimi sıkıp çok gerekirse arabanın direksiyonunu filan mı kemireyim :)

Bankayla konuştum bugün krediyi kapatsam kaç lira lazım dedim, bana söyledikleri rakamın 30-40k üzerine arabayı satabiliyorum.

Ne yapardınız?

 
Turkiye ve buyuk sehirdeyseniz, isinizin de servisi varsa araba kolayliktan cok dert. Krediyi kapatip para biriktirmeye ve birikmis paranizin degerini korumaya calisin.


  • cleric  (15.01.21 19:42:53) 
Anlattıklarına bakarsam bence araba senin için Bi ihtiyaç ve arabaya alıştığını görüyorum, satarsan pişman olursun bence.


  • valarmurgulis  (15.01.21 19:44:24) 
arabayı satsanız da krediyi kapamayın. faize koyun en kötü. yine taksitleri düzenli ödeyin tabi. daha çok kar edersiniz.


  • jelly bear  (15.01.21 19:45:20) 
kredi sizi maddi olarak çok zorluyor mu? asıl mesele bu bence. hayat kalitenizi düşürüyor mu ciddi manada? arabasızlık berbat bir şey. parasal anlamda ne kadar etkilendiğime göre kararımı veririm.


  • anarsika  (15.01.21 19:48:02) 
Ben satmazdım. Krediyi bugüne kadar bir şekilde ödediysem bundan sonra da öderim diye düşünüyorum.


  • dissendium  (15.01.21 19:58:37) 
Anladığım kadarıyla arabayı satmak için aceleniz yok. Haliyle piyasanın 30-40 bin altına satmanıza da gerek yok ve araba size şart. Aslında günümüzde hemen herkese şart.

Şöyle de yapabilirsiniz; arabayı satıp yerine "ayağı yerden kessin yeter" şeklinde bir araba alıp, kalanını bankaya öder, ister taksit, ister toplam tutar isterseniz de ikisini birden azaltabilirsiniz. Böylece hem ödemeler düşer, hem de arabasız kalmamış olursunuz.

Borç 100 bin ise 140 bine satsanız, 60 bine bir araba alsanız 80 bin ödeme yapıp, aylık taksitlerde ciddi bir düşüş sağlayabilirsiniz.
  • sumuklurakun  (15.01.21 20:09:48) 
Sumuklurakun+1

Arabaniz nedir bilmiyorum ama üçüncü seçenek bu. Eğer salliyorum 200binlik arabaysa bunu yapabilirsiniz kesinlikle. Yok zaten 60binlik arabaysa daha düdüğünü almak riskli bulmak da zor zaten.

Bu arada basiniz sağolsun.
  • logisticsmanager  (15.01.21 20:11:56) 
Öncelikle başınız sagolsun. Kesinlikle aracı satmam. Satarsan da borcu kapatmam.o kredinin maliyeti güncel e gore baya düşük


  • primetime  (15.01.21 22:13:07) 
Basiniz sag olsun. krediyi odersiniz birden krediyi kapatmayin +1

70-80-100 bin civari bi aracsa satmayin.
  • ala09  (15.01.21 22:37:03) 
arabayı sat, eline geçen paradan ucuz ve sadece iş görecek bir araba al. 40-50 bine günü kurtaracak araçlar mevcut. ucuz arabanın kaskosu,vergisi bakımı-masrafı da ucuz olacak.

kalan parayı kredi maliyetini düşünerek bir yatırımda değerlendir. karlı oluyorsa krediyi kapatmana gerek yok.
  • orpheus  (15.01.21 22:56:05) 
model düşmen en anlamlısı gibi duruyo. hem aracın olur hem de masrafları düşer hem de nefes almalık bi alan kalır sana. model düş dedim diye de gidip ilk gördüğün pert arabaya girip kendini dert sahibi yapma. düzgün ve bakımlı bi araç alabiliyosan düş yoksa sorunlu arabanın arızasıyla uğraşmaktansa taksi tutmak daha uyguna gelir.


  • johnnie w lker  (16.01.21 01:12:14) 
bobregimi satarim yine arabami satmam.


  • rm  (16.01.21 05:41:21) 
Öncelikle başınız sağolsun, Allahrahmet eylesin.

Yerinizde olsam kesinlikle model, sınıf vb düşürürüm.

arabanız 250 bin ediyorsa satar örneğin 150 binlik bişey alırsınız ya da 100 bin nsyse.

Ayağımı yerden kessin+1
  • kumandanim  (16.01.21 10:50:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.