[]

arabadan anlayanlara

1)aracın "motor cooling" yazan yerine radyatör suyu ekleniyor sanırım, doğru mudur?

2) "motor cooling" deneye yere ilgili sıvıyı ben ekleyebilir miyim? doldurmak dışında özel bir işleme gerek var mı?


 
Normal şartlarda o su eksilmez, aslında antifriz karıştırılmış su o, saf su değil.

Neden su ekleme ihtiyacın oldu?
  • John Bloor  (15.01.21 12:31:10) 
Şöyle bir şey al geç: www.mobilub.com


  • alperz  (15.01.21 12:49:26) 
Motorun en az üç dört saattir kapalıyken o kapağı aç. Yoksa oradan yüksek basınçlı buhar ve kaynar su fışkıracaktır. Kendini yakarsın. Hatta araba bir gündür hareket etmiyorken yap. Belli ki acemi birisin o yüzden bu kadar salağa anlatır gibi anlatıyorum.


  • alperz  (15.01.21 12:51:41) 
o su tankında maksimum minimum değerler var. plastik haznenin üstünde işaretler vardır. doldururken maksimumu geçmesin yeter. geçerse de çok dert değil gerçi ama ona dikkat et. Yazın %50 antifriz %50 normal su (kireçsiz olsun yeter), kışın ise %90 antifriz %10 normal su eklenir.


  • himmet dayi  (15.01.21 12:58:29) 
@John Bloor, içindeki sıvı minimum seviyenin altına düşmüş


  • yemrem  (15.01.21 14:18:56) 
herhangi bir radyatör antifreeze i (a101 de satılanlardan mesela) alıp eklesem sorun olur mu?


  • yemrem  (15.01.21 14:20:26) 
Olur. Ben direkt şişe su alıp koyuyordum İzmir'deyken. Hava sıcaklığının sıfırın altına inmediği bir yerde antifrize bile gerek yok bence ama antifrizde sanırım normal suyun olası zararlarını azaltacak bir içerim mevcut.


  • himmet dayi  (15.01.21 15:29:31) 
Minimum maximum dediğine göre o genleşme kavanozudur, istediğin zaman açabilirsin kapağını. @alperz'in bahsettiği radyatör kapağı, o soğumadan açılmaz.

Ekleyeceğin zaten bir iki bardak su ancak, onun için antifriz alma. Zaten marketlerde satılan noname markalardan hiç bi zaman koymayın araca.

Min ile Max arasına bir yerde duracak kadar su ekle yeterli.

@himmet dayı'nın bir yanlışını düzeltelim, antifriz sadece kışın gerekli değil. Yazın da çok lazım, kışın suyun donmasını yazın da buharlaşmasını ve kireçlenmeyi engeller.
  • John Bloor  (15.01.21 17:11:50) 
@John Bloor

kapalı sistemdeki su buharlaşıyor mu cidden? O buhar nereye gidiyor?
  • himmet dayi  (15.01.21 17:37:01) 
antifriz'in adına aldanmayın. suyun kaynama sıcaklığını da yükseltiyor.


  • alperz  (15.01.21 18:46:43) 
aracının antifirizini ölçtür ve antifiriz koydur. eğer genleşme kabında ki suyun derecesi düşük kalırsa soğuk havalarda arabanın bütün soğutma düzeninin buz tutup patlama riski doğar. daha normal suyun aracın parçalarının paslanmasına sebep olmasını ve motor contası vs gibi parçaları çürütmesinden bahsetmedim.

son olarak araç su eksilttiyse kesinlikle bi yerde kaçak vardır. o kabın içerisindeki antifiriz artmaz veya azalmaz. özelliğini yitirmeden de değiştirilmez.
  • johnnie w lker  (16.01.21 01:44:37) 
Eğer antifiriz komple boşalmışsa, geri koyarken havasını da alman gerekir. Yoksa araç hararet yapar.

Neden su tamamlıyorsun, orası önemli. Herhangi bir yerden kaçak mı var ya da silindir kapak contan yanık da motor yağına su mu karışıyor?

Bir de araç eskiyse ve uzun süredir antifirizsiz kullanılmışsa, antifiriz koyduktan bir iki gün sonra delik ama pas ile kapanmış yerleri açar, motor su kaçırmaya başlar.
  • anteelope_  (17.01.21 01:17:39) 
@himmet dayı;

sistem tamamıyla kapalı değil, öyle olsa genleşme kavanozunun anlamı kalmazdı. Sistemdeki su ısınınca genleşiyor ve radyatörden genleşme kavanozuna bir miktar aktarılıyor, soğuduğunda tekrar o kavanozdan geri alıyor.

Kavanoz kapağında da hava alması için delik var, çok küçük miktarda da olsa buradan buharlaşma olağan.

Saygılar.
  • John Bloor  (18.01.21 12:45:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.