[]

Oyun oynarken ya da kurgularken nelere dikkat edersiniz?

merhaba, arkadaşım ve ben bir oyun kurguluyoruz. birçok şeyi kafamızda oluşturduk, ama kaçırdığımız bir nokta olup olmadığını görmek ve belki biraz daha vizyon edinmek adına sizlere de sormak istiyoruz.

bir oyunu oynarken sizi oyunu oynamaya motive tutan şeyler nelerdir?
sosyal bir oyun olması, yarış içermesi, ödül olması, sürekli kazanma hissi etc. gibi.

veya hiç oyun kurgulayıp yayınladınız mı? eğer öyleyse görüşmeyi çok isteriz.

 
Oyun çok genel bir kavram. Hangisinden bahsediyorsun? Onu netleştir bence ilk olarak.

Candy crush tarzı mobil oyun diyorsan ben açıkçası belli bir zorluk seviyesinin üzerinde olan oyunları sevmiyorum. Bu aralar Royal Match diye bir oyun oynuyorum. Son güncellemeden önceki bölümler aşırı zordu. Bir bölümü geçmek için 3 gün 50+ can harcaman gerekiyor. Oyunu siliyordum az daha. Çünkü sadece para harcatmaya yönelik bir yaklaşım. En sevmediğim tarz budur. Bölümleri geçmek için seni satın alım yapmaya zorluyorlar.

Kafa Topu 2 oyununda da vardı bu. Bazen ne yaparsan yap rakibini yenemiyorsun. 4-5 maç üst üste yeniliyorsun ve hemen üstüne güçlü karakterdeki indirim teklifi geliyor. O kadar belli ki yani kasıtlı yapıldığı...

PC ya da PS oyunlarında çoğu kişi grafiklerin ne kadar gelişmiş olduğuna bakar. Mesela arkadaşlarla bir oyunun kritiğini yaparken genelde şunu duyarım "müthiş oyun, grafikleri harika...". Beni nedense grafiklerin müthiş olması cezbetmiyor. Oynanabilirlik benim için ilk sırada. Grafikler müthiş olmasa da olur. O yüzden ben mesela grafik işlemcinin güçsüz kaldığı oyunlarda maksimum fps alabilmek için görüntüyü en düşük ayarlara çekerim direkt.

Oyun kurgusuna gelecek olursak, birbirini tekrar etmeyen görevler/bölümler olmalı. Örneğin death stranding için sürekli bir kurye modunda olmaktan bahsediyordu oynayanlar. Bir yerden sonra rutinleşiyor oyun. Öyle olmamalı. Ben genelde hikayesi güçlü oyunları seviyorum. The Last of Us'ı çok severek oynamıştım. Detroit: Become Human bence bir başyapıt. Mobil oyunlarda da LIMBO'yu çok sevmiştim.
  • himmet dayi  (15.01.21 10:40:03) 
Oyun kurgulamadım ama uzun yıllardır oyun oynarım. Önem verdiğim şeyler sırayla;

Oyunun hikayesi,(sebepsiz yere git şunu yap gel tarzı görev veren oyunları saçma bulurum)
Grafik kalitesi,
Optimizasyon
  • alaimisema  (15.01.21 11:09:07) 
Sonuca kolay yoldan ulaştıran görevlere sahip olan oyunları oldum olası sevmem. Ha bu demek değildir ki deli gibi zor olsun cuphead gibi. yapılan görevler ne kısa ve kolay olsun, ne de uzun ve zor olsun. mesela ori and the blind forest oynarken bi yerden sonra tıkanınca sinir olup sildim oyunu, halbuki mükemmel bir platform oyunu. hollow knight o kadar sıkmadı mesela. normalde sabırlıyımdır, bilemiyorum. :)

Grafik görecelidir, ben platform ve pixel tabanlı oyunları çok severim mesela. (stardew valley, to the moon veya messenger gibi). illa grafiğinin mükemmel olmasına gerek yok. mesela long dark oyununda süper bi grafik yok, tüm terrain vektörel çizim gibi ama çok güzel yapmışlar. o yüzden grafik konusu karışık.

achievement olsun mutlaka hocam. bazı görevlerde sırf achievement açmak için zorladığım oluyor. ödül sistemi bu şekilde çözülebilir.

hiç oyun kurgusu yapmadım, yıllardır oyun oynarım ama takıldığım noktalar bunlardır.
  • rawr  (15.01.21 11:35:10) 
benim için fizik her şey.
sadece simülasyonda değil hem de bütün oyunlarda.
ne kadar arcade'ten uzak o kadar iyi.
karakter yürürken, etkileşimde bulunurken gerçeğe ne kadar yakın hareket ederse aldığım keyif o kadar artıyor. ne kadar odunlaşırsa keyfim de bir o kadar kaçıyor. hatta o kadar ki midem bulanıp başım dönmeye başlıyor. fps oyunlarında bu had safhada yaşanıyor. karakter koşarken yoldaki beklenmedik minik bir şeye takılıp ekran pat diye durunca beynimden vurulmuşa dönüyorum, tüylerim diken diken olup, ellerim hissizleşiyor, kanım çekiliyor.
  • onemoremile  (15.01.21 12:06:19) 
Eger bakmadiysaniz su Youtube kanallarini onerebilirim.

Extra Credits
Ars Technica
GDC

Benim oyun tasarimi ile ilgili en sevdigim videolardan biri sudur:

www.youtube.com

------------------

Oyun tasarlamadim ama arkadaslarim icin bol bol playtesterlik ve kural optimizasyonu yaptim. Oyun yapmak icin gerekli motivasyona sahip degilim ne yazik ki.
  • cleric  (15.01.21 13:10:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.