[]

is bulamiyorum

yazilimciyim. isimden cok sikildim. kalitesiz bir urun ortaya cikardik bircok sebepten. urun kalitesinden de, kod kalitesinden de memnun degilim. calistigim insanlarin cogunlugu kaliteli is cikaracak kapasiteye sahip degildi, bir kismi baska projelere gonderildi, bir kismi sirketten ayrildi. bunlar arasinda iyi olanlar da vardi tabi ama azinlik. buyuk ekibimiz kuculdu, geriye ben ve pek de memnun olmadigim 2-3 kisi kaldi. ben de oyle cok iyi bir yazilimci degilim zaten, temelim saglam degil, mulakatlardan bu yuzden eleniyorum cogunlukla, ama fena is yapmadigimi dusunuyorum (feedbackler de o yonde). ama tech lead olabilecek biri de degilim ve bu isin buyuk bir kismi benim ustumde su an mecburen. esas tech lead'imiz daha genis ekibin tech lead'i durumunda su an ve bizim projeye eskisi gibi vakit ayiramiyor. benim de motivasyonum yok, beceriksizce yazilmis kodlar, duzgun test edilmemis, duzgun calismayan bir uygulama var elimde ve benim bu iste calisma istegim hic yok. o yuzden islerimi son ana kadar uzatiyorum hep. buna ragmen iyi calistigimi dusunuyor ekipteki yazilimci olmayanlar. acikca neredeyse calismadigimi soyleyince sasiriyorlar.

cok fazla yerle gorustum is icin. yurt disinda bircok yer, yurt icinde iyi bilinenlerin cogu, yurt disi merkezli turk sirketleri vs. cogunda teknik gorusmede veya davranissal (sorunlu biri degilim ama STAR teknigi sorularini cevaplayamiyorum pek, aklima anlatacak seyler gelmiyor) gorusmede takildim. kiminde verdikleri projeyi duzgun yapamadim ya da bunaldigim icin ozensiz yaptim. kimi yer maas beklentimi sorup bir daha donmedi ama onlar olucu bence. :) sona cok yaklastigim 2 yer oldu, biri hollanda, mid seviye buldular beni, vermeyi dusundukleri para vergi indirimi icin yeterli olmuyordu, benim de beklentimin altindaydi, hic teklif yapmadilar. digeri amerika merkezli bir turk sirketi, turkiye'de remote calisiyorlardi, dolar ile maas falan, tum asamalari gectim ama benden daha iyi birini bulduklarini soylediler. boylece onlar da olmadi.

teorik bilgimi artirmaya calisiyorum bir yandan ama asiri tembel ve motivasyonsuzum, kendi motivasyonumu kendim saglayamiyorum. o yuzden cok yavas ilerliyorum. bir daha is bulabilir miyim bilmiyorum artik. mecbur bulundugum sirketten emekli olacagim sanirim. ama dedigim gibi cok sikiliyorum, daha iyisini yapabilecegimi dusunuyorum ama motivasyon sorunum buyuk dert. cok fazla yerle gorusup hicbirinin olmamasi ise bikkinlik getirdi, artik basvuru bile yapmiyorum. bu isin icinden nasil cikacagimi bilmiyorum. beni ancak beraber calisip beni tanimis insanlar ise alir sanirim, ama cok cevrem de yok, yani o da zor.

bu da boyle bir ic dokme oldugundan gonul islerinde. yaklasik ne yapmam gerektigini biliyorum (teori calis, calisirken karsilastigin zorluklari ve nasil astigini not et, side project gelistir vs) ama bunlari yapacak motivasyonu hic saglayamadim ve saglayamam gibi geliyor.

bu arada ise almak isteyen olursa fullstack calisiyorum ama bundan sonra frontend olarak devam etmek istiyorum ve basvurularim da bu yonde oldu cok buyuk cogunlukla.

not: is aliskanligi ingilizce klavye kullaniyorum, kusuruma bakmayin.

 
Hocam eğer imkanın varsa istifa et, 1-2 ay ara ver, sonra iş aramaya başla. Benim burnout olan bi kaç arkadaşım böyle yaptı ve çalışırken iş aramaya göre çok daha rahat iş bulduklarını gözlemledim. O enerji farkediyor herhalde. Motivasyon sorununuz da çözülür muhtemelen.

Kötü biten proje yazılımcının başına gelebilecek en kötü şey herhalde. Öldürsen öldüremiyorsun, toparlayayım desen toparlanmıyor. İki ucu boklu değnek. Bir şekilde oradan kaçmaya bak, hiç öyle emeklilik falan deme, kariyerin biter orada. Moralinin bozuk olması da çok normal.

Onun haricinde o kadar çok mülakata girip hiçbirini geçememek iyiye işaret değil. Motivasyon olayı okey, ama kendini "mid-seviye" görüyor olmana rağmen acaba junior olabilir misin? Self assessment zor iş, işyerinde de iyi yöneticin yok, sadece kod yazarak geçirdiğin yıl sayısına bakıp buna karar vermek de mantıksız. Eğer böyle bir durum varsa iyi şirketlerde junior pozisyonlara da başvurabilirsin. Bir sene geçirip biraz toparladıktan sonra mid seviye ilanlara bakmaya başlarsın tekrardan. Fullstack olmak da biraz dezavantaj bu konuda, kendimden biliyorum.
  • plutongezegendegilmi  (12.01.21 19:13:29) 
pozisyonum senior. ben kendimi mid goruyorum (avrupayi dusunerek, yoksa turkiye icin mid-senior) ama etrafimdakiler senior goruyor ve daha fazla maas almam gerektigini dusunuyorlar. bunlar beraber calistigim yazilimcilarin yorumlari. junior olmadigim kesin. :) su an aldigim maasin altina bir yere gitmem. disaridan baktiginda iyi denebilecek bir sirketteyim.


  • lemmiwinks  (12.01.21 19:23:14) 
@lemmiwinks, okey, ben Hollandalı şirket "mid seviye buldu" diyince junior'dan mid gibi zannetmiştim, böyle düşününce daha mantıklı. Zamanında ben de junior role başvurmuştum ama beni mid role almışlardı falan filan, direkt ondan öyle düşündüm.

Ama TR'de senior yazılımcı olarak Avrupa'da senior rol bulamamak normal, arada çok ciddi bir fark var. Benim şu an çalıştığım şirketteki (Avrupa'da) junior'lar TR'deki mid dev'lerden çok daha iyiler bence. Tabi bu benim kısıtlı bir çevrede gözlemim, tamamen yanılıyor da olabilirim.

Yine de özellikle remote bir rol bakıyorsanız bir seviye alttan daha kolay iş bulursunuz, alacağınız para da daha fazla bile olabilir. Benim öyle olmuştu en azından.
  • plutongezegendegilmi  (12.01.21 20:06:53) 
şu an türkiyede tecrübeli, uyumlu ve az biraz akıllı bir yazılımcının iş bulamaması imkansız gibi bir şey.


  • nuisance  (12.01.21 21:09:49) 
@nuisance: demek bunlardan biri eksik bende :)


  • lemmiwinks  (12.01.21 21:39:08) 
beklentiniz yüksektir belki.


  • nuisance  (12.01.21 23:22:31) 
metni sanki ben yazmışım gibi hissettim okuyunca.

1 sene önce ben de tam bu sebeplerden işimden ayrıldım. rahatım yerindeydi hiçbir problemim yoktu ama çıkan ürüne baktığımda utanıyordum ve dediğin gibi seni yönlendirecek tecrübeli biri olmayınca çok fazla ilerleyemiyorsun.

korona filan derken uzunca bir süre tatil yaptım, o sırada da senin gibi iş başvuruları yaptım, yine dediğin sebeplerden çoğu yerden olumsuz cevap aldım.

geçtiğimiz ay da bir firma kariyer.net'ten beni bulup aradı ve verdikleri case'i yaptım. 3-4 görüşmeden sonra anlaştık ve çalışmaya başladım.

son zamanlarda ben de senin gibi hissediyordum iş bulamayacağım filan diye ama fırsatın nereden geleceği belli olmuyor. aramaya devam et bence.

yeni iş bulmadan işinizden ayrılmayın derler hep bir sebebi vardır mutlaka ama benim işten ayrılmam bana iyi gelmişti. eğer ekonomik olarak zorlamayacaksa belki sana da iyi gelebilir. bir de şöyle düşün şu an çalıştığın yerde neredeyse tech lead işi yapabildiğine göre en kötü yine benzer bir iş bulabilirsin.

son olarak söyleyeceğim şey de eğer anlaşmaya yakın olduğun bir iş bulursan, kendini geliştirebileceğin bir ortam sağlanıyorsa, o şirketi basamak olarak görüp düşük maaşla da başlayabilirsin.
  • aziz dostum jack  (13.01.21 01:13:00) 
Merhaba,

Sizin durumunuzdaydim yillar once. Turkiye'de gayet iyi yerlerde guzel projelerle, guzel insanlarla calistim fakat yapilan isin kalitesi cogunlukla beni tatmin etmiyordu. Bunu degistirmek icin elime firsat gecti, bir teknoloji sirketinde 4-5 yil kadar principal developer olarak calisip yazilim gelistirme sureclerini bastan asagi yeniden duzenledik. Cok yorucu ve yogun calismamiz gerekti ama her yazilimcinin boyle bir tecrube edinmesi gerektigine inaniyorum. Eger urettiginiz urunden ve calisma yonteminden memnun degilseniz ve kendinize guvenip insiyatif alabilecekseniz boyle bir seyi denemenizi, degisim surecindeki veya niyetinde olan sirketleri takip etmenizi onerebilirim. Eger ise, surece kendinizi tamamen adayabilirseniz bahsettiginiz sikinti, konsantrasyon problemleri vs. buyuk olcude azalacaktir.

5 yildan uzun suredir Hollanda'da calisiyorum. Eger kafanizda buraya gelmek varsa kendiniz ile ilgili degistirmeniz gereken seyler olacak. Oncelikle kariyer acisindan bir adim geriye gitmeniz gerekebilir. Turkiye'de principal olarak calisirken buradaki ilk isime senior olarak, o zamanlar Turkiye'deki maasimdan biraz daha az paraya gelmistim ( o zamanlar try bu kadar degersiz degildi ). Hollanda icin bu normal. Sizi buraya alacak sirket risk alacak ve masrafta bulunacak. Nacizane tavsiyem is bulursaniz maasa bakmadan (%30 kuralina dahil oldugu surece) gitmeniz. 1-2 yil Hollanda'da calistiktan sonra daha yuksek maasla is bulmaniz cok daha kolay.

Bunlara ek olarak eger iyi bir projede calismak istiyorsaniz github orada duruyor. Binlerce cok kaliteli opensource proje contributor bekliyor. Eger yaptiginiz is sizi tatmin etmiyorsa, hangi teknoloji uzerinden calismak isterseniz isteyin mutlaka github'da size uygun bir proje vardir.
  • whisky  (13.01.21 13:58:44 ~ 13:59:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.