[]

Fiyat algısını yitirmek

Ya arkadaşlar eskiden neyin kaç para olduğunu bilirdik. 2,5 litre kola 3-3,5 liraydı mesela. Büyük boy cips de 2,5-3 liraydı. Bisküviler çikolatalar 1 lira falandı az altı az üstü olurdu. Şimdi ne kaç para bilmiyorum piyasadan mı koptuk eve kapanınca yoksa piyasada belirsizlik mi var. Yani 1 liranın ya d 5 liranın ne olduğu, o paraya ne alındığı artık gözümde canlanmıyor. bi süredir alışverişleri hanım yapıyor online olarak. Fiyatlara baktıkça şok oluyorum, online diye mi böyle yüksek acaba diyorum. Yani mesela 5 yıldızlı bi otelde bi gece kalmak kaç paradır hiç bi fikrim yok şu an. 200 lira da olabilir 1000 lira da olabilir. Veya 2 kg domates 1 kg yoğurt kaç para tutar? Veya maç bileti kaç paradır? Sanki ülkede herkes geçirebildiğine geçirebildiği kadar geçiriyor gibi hissediyorum. Aslında bu tanım alışverişin en basit tanımı olabilir, kafam çok karışık. Siz ne diyorsunuz bu işe? Fiyatlarda bi belirsizlik yok mu?




 
Her şeyin oldukça pahalı olduğunu düşünüyorum ben. Evde her şeyle kendim ilgilendiğim için günden güne artan fiyatlardan da haberdarım ama bu bir işe yaramıyor. Eğer alırken dikkatimden bir şey kaçtıysa kasada şok olup çıkıyorum. Aklıma gelen en yakın örneği şöyle vereyim, bir yemek dergisi takip ediyordum, önce sayfaa sayısı azaldı, hadi dedim olabilir, zor zamanlar yaşıyoruz zaten bıdıbıdı ikna ettim kendimi. Sonra aralık 2020 de 13 tl verdiğim dergiyi cuma günü alayım dedim kasada 17 tl deyince şaşırdım. Aldım ama bir daha almayacağım mesela.
Bir ay kadar önce de bir tane karnabahara 18 tl verip şok olmuştum. Sürekli bu ne ya deyip sinirleniyorum. Annemle filan konuşunca sizin orada da öyle mi fiyatlar filan diye soruyorum. Çok garip geliyor.
Bir tane dido olmuş 2 Tl. Şuan biliyorum mesela ama iki ay sonra 2.20 olur. Hiç bir şey stabil değil ki.
Her alış veriş sonrası gereksiz ne aldım diye bakıyorum ama bulamıyorum. Her alışveriş de bir öncekinden çok tutuyor.
  • a perfect lie  (10.01.21 17:39:29) 
Valla eskiden market fiyatlarini cok iyi takip ederdim ama artik ben de zorlaniyorum ona ayiracak zihin enerjim de yok. Bu kadar hizli degisen fiyatlari takip icin cok bos vakit ve berrak zihin lazim


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (10.01.21 18:40:51) 
  • sadegazoz  (10.01.21 18:59:51) 
arkadaşım, bimdeki casey kek üzerinden enflasyon takibi yapıyor
böyle bir ürüne odaklan sen de, tavsiye ederim

  • esref  (10.01.21 19:14:13) 
2002'den beri uzun yıllar istikrarlı ve düşük enflasyonlu dönemden sonra iktisadi dengelerin tekrar alt üst olması sonucu enflasyonun yükselmesiyle ve dünya genelinde yaşanan salgın sebebiyle normal bu algınız. Yalnız otel fiyatları sabit olmaz doluluk nispetine göre değişir sezonda geceliği 1000 TL olan 5 yıldızlı otel odasının kışın ortasında boşken 100 TL'ye kiralandığıda olabilir. Benzer şekilde ziraat mahsülleri mevsimsel olarak değişiklik gösterir. Mesela 2019'da patates,soğan fiyatları 7-8 TL/KG'ye yükselmişti şu an 2-3 TL/KG.


  • berkan11  (10.01.21 19:47:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.