[]

askerlik tecili bittikten sonra nasıl yapıyor da askere gitmiyoruz?

EDİT: tecilim bittikten sonra bedelliye başvuramıyormuşum oha sçtk. seve seve gidiyoruz demek ki. aşağıda yazdıklarım hükümsüzdür artık ama belki bir şey eklemek isteyen olur diye silmiyorum.


bu konulardan zerre anlamıyorum. 2021 haziran'da tecilim bitiyor. bakaya kalanlar-yoklama kaçakları bedelli yapamıyormuş diye bir şey okudum ama doğru mu bilmiyorum. daha bedelli için erken şartlar da pek iyi değil diye yüksek lisans başvurusu yapmıştım bu yaz ama kabul edilmedim.

önümüzdeki yaz başvurular anca haziran gibi başlıyor ben yüksek lisans yapacağım diyerek biraz ötelenmiyor mu bakaya kalmadan? son bir kez daha yüksek lisans denerim(tezli ama, tezsize vereceğim paranın üzerine ekler bedelliye gider gelirim) kabul alırsam ne ala, ilk fırsatta giderim bedelliye. olmazsa da yine giderim ama amacım geciktirmek.

var mı bu konuları bilen birileri?

 
ben soruyu tam anlamadım ama

1- tecil hakkınız yoksa tecil ettiremezsiniz daha fazla.

2- bakaya kalanlar/yoklama kaçakları bedelli yapamaz evet. 7179 s. kanun madde 9: Bedelli askerlik hizmetinden; fiilî askerlik hizmetine başlayanlar, bakaya durumunda bulunanlar ve yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı veya saklı olanlar yararlanamazlar.
  • kojonotsuki  (09.01.21 22:16:37) 
cogu universite iki donem arasinda yuksek lisans basvurusu kabul eder, bugunlerde basvurusu devam eden universiteler vardir diye tahmin ediyorum. ozellikle uzaktan egitim yapan tezsiz yuksek lisans programlarina hizlica kabul alabilirsin. e-mba tarzi bir arama yaparsan hizlica kabul alirsin, ucretleri de oldukca dusuk oluyor diye biliyorum. ders basina ucret oduyorsun, azar azar alirsin dersleri ve boylece mumkun oldugunca uzatir ve odemeni de taksitlere yaymis olursun. google a uzaktan egitim yuksek lisans, e-mba, online yuksek lisans gibi seyler yaz, bulursun muhtemelen.


  • faati  (09.01.21 22:25:04) 
yüksek lisans konusuna baktım ve bakıyorum ama ara dönemde genelde hep tezsiz programlar açıyorlar onlara da en az bi 5-6bin vermek gerekiyor. boşa giden para olarak görüyorum açıkçası her türlü bedelliye vermek parayı daha makul geliyor.

edit: gerçi anadolu üniversitesininki bayağı uygun gibiymiş dur bi bakiim teşekkürler
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (09.01.21 22:29:27 ~ 22:36:27) 
risk budur diye işlemini yapacaksın askere gider gibi. sonra mastera kabul alınca yine erteleyebiliyorsun. bakayayken mastera öyle kayıt olmuştum.


  • argent dawn  (09.01.21 22:49:55) 
yazın mastera kayıt olacaksın. haziran'da tecilin bitince seni direkt askere almıyorlar, o arada bir süreç oluyor. her tarihte askere alım yok, 3 aylık dönemlerde alım oluyor. mastera kayıt olup uzatırsın. haziran'da tecilin bitmesi ağustos'ta mastera kayıt olup tecili uzatmana engel değil.


  • hayley williams ile evlenecek genc  (09.01.21 23:03:41 ~ 23:04:18) 
Bakaya kalanlar ya da yoklama kacagi olanlar Master'a baslayip tecil edemiyorlar ki. Onlar icin geri donus yok.


  • baldur2  (09.01.21 23:16:28) 
haziran-ağustos arası bakayayken idare ettim o tamam peki sonrasında:

master'a kabul aldım. 3 sene tecilim cepte. ondan sonra 3 sene içinde bedelli başvurusu yapabiliyor muyum? geçmişte bir ara bakaya kalmış olmam sorun değil yani? en büyük korkum bedelli yapamamak aslında. her türlü yapacağım sadece daha geç yapmak istiyorum.

EDİT: peki şimdi 2021 bahar dönemi için tezsiz bi master'a kaydoldum diyelim ki. dönem ücretini de ödedim. tecilim 1,5 yıl direkt atıyor mu kafadan? bir daha para ödeyip kayıt yenilemesem bile 1,5 yıl tecillenmiş mi oluyor?
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (09.01.21 23:17:31 ~ 23:18:46) 
askerlikten kaçma yüksek lisans programına parayı basacaksın. git yeni yüzyıl üniversitesi, esenyurt üniversitesi gibi bir master programına parayı ver kaydol, büyük ihtimalle yarıyılda kabul alıyorlardır. 5-6 bin bir şeye 1.5 sene daha attırırsın 30 yaşın altındaysan. öyle büyük paralar harcanmıyor, kimse kimsin necisin diye de bakmıyor. bu dediğim tabela üniversiteleri ile görüş derim.


  • roket adam  (09.01.21 23:54:59) 
hocam kendi askerlik şubeni değil ama rastgele bir ilin rastgele bir ilçesini arayıp memura doğrudan sor. adımı vermeden birşey sormak istiyorum mümkünmü de, bu durumdayım tecil imkanım varmı varsa nasıl de ?
biri cevap vermese diğeri verir. ordaki memurlarla çok muhatap oldum, sivil oldukları için yardımcı oluyorlar.
memur mevzuatı yutmuş yalamış adam, daha güvenilir kaynak bulmanız mümkün değil.

adam bana "sana bir yol söyleyecem ama sadece sen uygula, başkasına yada internette falan anlatma" demişti. hakkatende işime yaramıştı 1 sene uzatmıştım. gerçi bunu telefonda değil yüzyüze demişti.
  • aslindasorunumpsikolojik  (10.01.21 01:52:02) 
Turkiye'deki en ilginc olaylardan biri de bu. Su bakaya bedelli, tecil yasalari, mevzuati resmen kisiden kisiye, durumdan duruma degisiyor. Askerlik subesini arayip 5 farkli memurla konussan 5i de farkli sey soyler. Nasil is aga cok ilginc ya. Resmen esrarengiz bir durum.


  • baldur2  (10.01.21 06:24:15) 
yüksek lisansım bittikten sonra yaklaşık 10 ay bakaya kaldım. bedelli çıksın diye bekliyordum açıkçası. normalde askerlik tecili yokken/bakaya iken doktoraya başvuramazsın ancak yök'ün bir burs programında bu şart yoktu. daha doğrusu şartlara yazmayı unutmuşlar, yani açık vardı. şans eseri bu programa başvurup doktorayı kazandım, bakaya şekilde yök'ün burs programı dahilinde bir üniversitede doktora öğrencisi oldum. sonra askeriyeye gittim, bakaya iken doktoraya başladığımı, şimdi de tecil yapılması gerektiğini söyledim. normalde bu yasak ama hukuken de öğrencisin, dediler, şaşırdılar. bakaya olduğun için gene de mahkemeye çıkacaksın öyle tecil olacak muhabbeti döndü, sonra ondan da vazgeçtiler.
garip bir şekilde kurumlar arası iletişimsizlikten, çalışan memurların kendilerince insiyatif kullanmasından ve yök'ün o dönemki unuttuğu açıktan ötürü yırtmış oldum.

yani belli olmaz, bi bakın. belki tecil şartı koymayan-koymayı unutan okullar olur, başvurursun. hiç belli olmuyor bu işler. bir arkadaşım da askeriyeye gidip, yükseğe başlayacağını söyleyip tecil hakkı istemişti. kabul etmediler, olmaz öyle şey dediler, ters yaptılar falan derken şube komutanı "bize okumuş adam lazım" diyerek 3 aylık ek tecil süresi tanınmasını sağlamış. öyle torpil vs de yok, gidip şube komutanıyla konuşmuştu arkadaş.

bu konuda resmen sabit bir kural yok hocam. üstte arkadaşların da yazdığı gibi, anormal ama öyle işte...
  • early morning rain  (10.01.21 13:24:42) 
benim de mart'ta okuldan dolayı olan tecilim bitiyordu. ağustos'a kadar master'ı bitirdim, sonra master'ı bitirdim diye 1 yıl uzatmak için başvuracaktım, bedelli çıktı. bedelliye gittim. diğer türlü olsa mart-ağustas arası tecilim olmadığı için bedelliye başvuramam gerekirdi.

burada tek ekstra yaptığım şey, martta tecilim bitti. dedim ya 3er aylık dönemlerde seni alıyorlar diye. o dönem askere alım sadece şubat, mayıs, ağustos ve kasım aylarında oluyordu. hangi zaman alınacağın hatta ikametgahına göre değişiyordu. benim de ağustos ayıydı. ağustos'ta askere gitmeden önce şubeye gidip muayene olman gerekiyor. muayene zamanı da 15-30 haziran arası bişeydi. son 2-3 gün rapor alırsan muayene zamanı raporlu olup muayeneye gelemediğin için seni bir sonraki döneme erteliyorlar. yani bu durumda eylül. o zamana kadar gene serbestsin, bakaya filan kalmıyorsun. ben de o ara dönem bitirince bakaya kalmadan bedelli gittim halettim. senin şimdi askere alım tarihlerine bakman lazım. normalde senin anca kasım'a yetişebilmen gerekiyor. dolayısıyla muayene olacağın eylül ayına kadar zamanın olması lazım diye biliyorum. ağustos-eylül'de master'a kayıt olursan yani tecil ettirebilirsin bence.
  • hayley williams ile evlenecek genc  (11.01.21 21:25:43 ~ 21:26:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.