[]

Yurt dışındaki şirketlerden kabul aldığımızda masraflar ödeniyor mu?

Merhaba arkadaşlar,

Diyelim yurt dışında bir şirkete başvurdunuz. Diyelim ki Kanada veya Amerika'da olsun bu şirket. Görüşmeleriniz çok güzel geçti ve olumlu cevap aldınız. Sizi bünyelerine katmaya karar verdiler. Tek yapmanız gereken kararlaştırılan vakitte orada olmanız.

Fakat bu süreçte yapmanız gereken de bir sürü masraf var. Vize, uçak biletleri, oraya gidince konaklama falan bir ton masraf var. Buraya gelmeden önce tabi çalışma izni mevzusu var. Neredeyse hiçbir yabancı şirketin açtığı ilanda çalışma izniyle ilgili bir detay yok. İzin çıkarttırıp çıkarttıramadıklarına bakabileceğimiz bir yer var mı acaba?

Her neyse ana konuya gelirsek şirketler yaptığımız bütün bu masrafları üstleniyor mu yoksa pamuk eller cebe mi? Baktığım şirketlerin çoğunun farklı ülkelerde birkaç ofisi var, oldukça büyükler. Kendi sektörlerinin önde gelenleri diyebiliriz.

Benim aslında açıkça sormak istediğim şu: Çulsuz birinin her şey uyuyor diye bir yurt dışı çalışma macerasına atılması ne kadar mantıklı? Bu süreçte ortaya çıkacak masrafların altından kalkabilir mi? Mantıklı olan "Kervan yolda düzülür." diye hiçbir şeye bakmadan yola çıkmak mı yoksa gerekli hazırlığı yapıp zamanı geldiğinde harekete geçmek mi? Tabi bu şirketlere, ülkeye göre değişir ama ana mantığı merak ediyorum ben.

Bence bu konu çok yabana atılıyor, kimse düşünmek istemiyor ama birilerini fena hayal kırıklığına uğratıyor gibi geliyor. Yurt dışıyla ilgilendiğim her an aklıma bu mevzu geliyor. Her neyse yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.

 
Yine "Yurt disi"... Turkiye haricindeki yaklasik 200 ulkenin tamami yurt disi oluyor ve bu ulkelerde birbirinde apayri sektorlerde milyonlarca sirket mevcut. Dolayisiyla bu kadar genel bir soruya kimsenin dogrudan bir cevap vermesi mumkun degil.

Kanada icin konusursak, eger calisma izniniz yoksa ve ikametiniz yoksa o basvuru %99 cope gider. Is verenin sizin calisma izninizle vs ugrasmasi icin gercekten inanilmaz eleman kitligi ceken bir alanda uzmanlasmis olmaniz lazim, yoksa sirf HR'in harcadigi zaman binlerce dolara mal olacaktir.

Masraflarin karsilanmasi konusu da tamamen sektordeki konumunuza bagli. Sirket o alanda, bulundugu sehirinde birini bulamiyorsa ve sizi gercekten almak istiyorsa bazi masraflari karsilayabilir. Montreal'den Toronto'ya is teklifiyle gelip 6 ay kirasi karsilanani biliyorum mesela.

"Yurt disi" yerine ilgilendigniz ulke ve sektorun kosullarina bakmaniz lazim.
  • fortisvita  (08.01.21 21:26:28) 
@ fortisvita Yurt dışı derken Nijerya, Uganda, Endonezya gibi ülkeleri kastetmez hiç kimse. Ayrıca ben ülke yerine sektörle ilgileniyorum. Yani ben kendini yurt dışına atmak isteyen klasik tiplerden değilim. Hali hazırda zaten burada da aynı işlerle meşgul olmaya çalışıyorum ama Türkiye'de beni tatmin edecek işlerin olması için 40 fırın ekmek yenilmesi lazım. Bahsettiğim şirketler, oyun sektörüne hizmet veren büyük outsource şirketleri. Zaten geliştiricisi Kanadalı olan iyi bilinen bir oyun için gönüllü destek sunuyorum. Ama bu işler bu ülkede zor. Sektör geniş olduğu için daha çok Avrupa ve Amerika'da oluyor işler, bazen Çin, Japonya.


  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (08.01.21 22:29:49 ~ 22:31:44) 
bu tamamen sirket ile alakali. senin Turkiye'den basvurdugunu bilen her sirket eger vize islerini ayarlamiyorsa, oturum/calisma iznin var mi diye sorar. eger onlar ayarlamiyorsa direk soylerler gorusme orada sonlanir. vize, tasinma, ucak masraflari da "relocation package" olarak gecer. orta ve buyuk sirketlerinin neredeyse tamami bu masraflari ve ustune ilgili ulkeye gittiginde gecici konaklama masraflarini karsilar. kimse bu konulari dusunmuyor cunku endise edilecek bir durum yok.


  • crucio  (08.01.21 22:49:07) 
Yurt dışında bir şirket, elemanı için ülke değiştirilmesini istiyorsa, eğer dönerci şirketi falan değilse relocationing expenses denilen bir bütçe ayırıyor. o bütçe içerisinde de tüm ev, taşınma ıvır zıvır masrafları karşılanıyor. bu en önemli kriterlerden biri olmalı yurt dışımda iş arıyorsan.

edit: aha yazılmış zaten.
  • roket adam  (08.01.21 23:07:06 ~ 23:07:20) 
Degisiyor.

Biz 3 yil once almanyaya geldik. Yazilimciyiz. Esim is buldu. Sirket vize, tasinma, ev bulana kadar otelde kalma gibi masraflarimizi karsiladi. Bizden 1 yil gecmeden cok yakin bir arkadasimiz daha almanyada is buldu geldi, sirket sadece onun vizesini ve ucak masrafini karsiladi, ailesininkini bile degil ki o bizden daha iyi bir pozisyonla gelmisti.
  • the end of time  (09.01.21 00:52:05) 
kanada icin:

Sizin "cohones"lerin capina bagli. Alaninda isim yapmis, ucar kacar biriysen ve sirketin sana ciddi olarak ihtiyaci varsa yolda yiyecegin yemege kadar butun masraflari oderler. Petrol firmalarinin ozel jetle adam getirdigini bile gordum.
  • cooperr  (09.01.21 01:08:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.