[]

2001 yılında falan Telsim GPRS kullanan var mı?

Alakasız bir yerde eski ericsson telefon zil sesi duyunca aklıma geldi. Bu GPRS mevzuları falan ilk çıktığında Telsim sanırım bedava mıydı çok mu ucuzdu neydi...

Ben de evde dial-up faturalarından bezmiş babamı biraz rahatlatmak için motorola c336 telefonu modem olarak kullanıp GPRS'ten internete çıkıyordum. IRC ve Lynx haricinde bir şey kullanmayınca iş de görüyordu.

Soru: Biz o hızlara nasıl katlanmışız? 35kbps'ten bahsediyorum. Hadi bakalım dedeler toplaşın.

 
Nasıl katlandık?

Çünkü interneti medya için kullanmıyorduk, film müzik vs izlemiyorduk, indirmiyorduk. Youtube yoktu.

Girip chat yapıyorduk %90. İnternet sayfaları çok fazla banner, flash, fotoğraf içermiyordu, web sayfası yaparken fotoğrafların boyutlarını küçük tutuyorduk.
  • John Bloor  (08.01.21 10:43:58) 
Keşke 35kbps olsaydı maks 8kpbs ile interneti sömürüyorduk :) . Türk telekomun %5 i kadar bir sabit ücreti vardı. Gprs modemli telefonlar satış rekorları kırıyordu o sıralar.


  • delikedidilimiyedi  (08.01.21 10:50:08) 
Hız o kadar mıydı be 8kbps eyvah... Benim o yıllardaki internet tecrübeme ait hızla ilgili aklımda kalan şeyler şu: napster'dan 4 dakikalık bir şarkıyı indirmek için yarım saat falan bağlı kalmıştım. "İyi çabuk indi lan" demiştim.


  • alperz  (08.01.21 10:53:30) 
evet ben kullanıyordum. nokia 6510'a kızılötesi IRda modem almıştım doğubanktan. aylık 5 lira gprs paketi ile bağlanıyordum.

büyükada baz istasyonundan bağlanıyordu benim hat, görece az yoğun olacak ki o dönemler 56Kbps alabiliyordum, zaman zaman aşabiliyordu da.

hatta audio galaxy'den müzik de indiriyordum. siz de hatırlarsınız ki, içeriklerin çoğu text di. irc, icq, news serverlar vs. :) zaman akıp gidiyor, keyifliydi de. açıkcası 2004 de dsl bağlanana kadar, o şekilde kullanmıştım.

şimdi hızlar yetmiyor, hep daha hızlı hep daha çılgınca gidiyor süreç.

hey gidi gözler, nemlendi :)
  • kobretti  (08.01.21 10:55:35) 
Gprs in ilk test userlarindanim ben.telsimden 7389i telefon gondermislerdi.onunla superonline da opluk yapiyordum.okey odasi tinder niyetine nasil kullanilir orada ogrendim.ne guzel tas atiyorsun mesajini gordu bu gozler.

Sonra benim genius kafam soyle dusundu,abi bu telefon ortaligi yikar ben bunun aksesuarlarini getireyim,gittim bolca data cable,kulaklik,modem falan topladim.ama telefon bayagi pahaliydi,daha ucuz modelleri piyasaya surulunce cok satmadi.uzun sure elimde kaldi o aparatlar.

Sonra bir gun arkadasim aradi birisi kulakligini ariyor,gonderiyorum sana dedi.gelen bir tane dayi,bu telefonla alakasi olma ohtimali yok.fazla kurcalamadim,yigenim var mi sende bunlardan daha diye sordu,he dayi dedim gitti.ertesi gun baska dayilar arayip,cikip geldiler.sonra digerleri sormaya basladim hayirdir diye obrador,kalsentir falan dedi dayilar.olayin pesini birakmadim,sinirsiz talep var.kendimi varoslarda buldum.

Mevzu su.o donem 900 lu hatlarin mobil versiyonlari turemisti.ariyorsun reklamda gordugun jartiyerli ablayla konustugunu saniyorsun.ara beni boya beni zamanlari iste.o jartiyerli ablalarda mahalledeki teyzeler.biri fasulye kiriyor,oteki orgu oruyor.telefon caldi mi efendim kocacim,parcala yigidim diye basliyorlar konusmaya.bunlara verilen telefonlarda pahali diye satilmayan 7389i ler.kulaginda telefon ,ev isleri aksayinca,kulaklik talebide patlamis.dayimlar kahvede oturuyor,apartmandaki teyzeler bir evde toplanmis fetişlerden fetiş beğen.
  • duptıs  (08.01.21 11:35:13) 
aynen, irc için falan yeterli oluyordu. benim de aklıma telsim'in sınırsız 3g tarifesi geldi, bilmem hatırlar mısınız. belli bi kotaya kadar 3g'den gidiyor, sonra edge'a dönüyordu aşırı düşük bir hızla ama sınırsızdı. çok uzun bir süre o tarifeyi kullandım.

mobil internetle ilgili hatırladığım en eski anı dedemin ericsson sh888'i. herhalde ilk modem özellikli telefon olabilir türkiyedeki www.gsmarena.com
  • roket adam  (08.01.21 12:12:07 ~ 12:24:21) 
telsim degil ama turkcellden kullanmistim. bu arada 56kbps hic de yavas bir hiz degildi. daha GPRS vs cikmadan, evde 56kbps modem ile online Quake3 oynuyordum. ping'in en dusuk oldugu vakit sabah 5-6 arasiydi ben de o saatte kalkip oynamaya calisiyordum. lag o kadar fazla oluyordu ki kendi roketimle kendimi vurdugum zamanlar oluyordu :)


  • crucio  (08.01.21 12:25:31) 
ilk motorola timeport t260 ile kullanmıştım yıl 2001 olabilir. telefonun kedisi wap denen bir sistem üzerinden çok basit sayfaları açabiliyordu. daha sonra 7110 ile kullandım. maillere mi bakıyordum öyle bişeydi. turkcell sony ericsson t300 hediye etmişti o telefona gprs üzerinden melodi indirebiliyorduk. ardından nokia6600'da icq çalıştırıyordum 2003-2004 olabilir, çok havalıydı.


  • orpheus  (08.01.21 13:21:05 ~ 13:28:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.