[]

İşi bırakmalı mıyım?

Bir dershanede matematik öğretmeni olarak çalışıyorum. Ağustos ortasında başladım işe. Başlangıçta her şey yolundaydı, birkaç ay sonra birlac öğrenciden yetersiz olduğuma dair geri dönüş aldıklarını söyledi müdür. Kaba bir dille, bir ay daha deneyelim falan dedi. Sonra çabamı görmüş ve işten çıkarmama kararı almış. Fakat sonrasında aynı öğrencilerin sıkıntılarının devam ettiğini ve derslerine başka bir öğretmeni sokmak istediklerini söyledi. Ben de tamam dedim. Fakat bu olaylardan sonra benim motivasyonum epey düştü, kendimi gerçekten yeterli hissetmemeye başladım. Yaptığım işten keyif almıyorum, yalnızca büyük bir stres kaynağı benim için. Ve dershanedeki diğer matematik öğretmenlerinin beni ciddiye almadıklarını hissetmeye başladım. Ağızlarında "Herkesin başına gelir, olabilir"ler falan var ama kaale alinmadigimi çok net hissetmeye başladım. Çok başarılı bir öğretmen olduğumu sanmıyorum, deneyimli de sayılmam ama bu tavır agirima gitmeye başladı. Kendimi geliştirmek adına hevesli hissetmiyorum. Dönemin başında olduğum kadar rahat değilim derslerde ve verim saglayamiyorum. Dersimi dinleyen öğrencilere acidigim oluyor bazen. Dediğim gibi dönem basinda ortalama üstü başarılı satardım kendimi, şimdi hissettiğim şey yetersizlik ve çaresizlik. Bir de stres.

Görüştüğüm terapist pes etme, senenin sonuna kadar devam et diyor. Başka bir yerde daha rahat çalışıp daha başarılı hisseder miyim diye merak ediyorum ama. Yoksa deneyimsizligim gene ayağıma bağ olur, insanlarla ilişkimi bozar mı? Karar veremiyorum. Ama açıkçası çalıştığım yerde zayıf halka olarak gorulmekten de sıkıldım.

Sizce ne yapmalı? Teşekkürler.

 
Bence çözüm basit, bir süre daha orada idare ederken bir yandan da iş ara. Daha iyisini bulursan geçersin.

İnsanın mutluluğu ve psikolojisi de çok önemli elbette ama özellikle şu dönemde başka bir güvence yokken işi bırakmak bana mantıklı gelmiyor. Maddi olarak zorluğa düşmek de ruh için hiç iyi değil çünkü.
  • buff  (06.01.21 14:46:05 ~ 14:47:17) 
İş arıyorum bir yandan. Bulursam değiştirmeli miyim diye merak ediyorum aslında.


  • epistemic_regress  (06.01.21 14:48:14) 
Illusory superiority denilen bi olay var, herkes birçok konuda kendini "ortalamanın üstü" zannediyor, halbuki matematiksel olarak böyle bir şey imkansız, herkes ortalama üstü olamaz :) E deneyimsizsizmişsiniz zaten, "ortalamanın altı" olmanız sürpriz değil.

Bu durumda yapılabilecek iki şey var.

İyi bir öğretmen olmak gibi bir amacınız varsa çalışıp kendinizi geliştirmeniz lazım. Öğrencilere sorun, tecrübeli öğretmenlere sorun, gözlem yapın, biraz çaba harcayın. Bu tarz şeylerde genelde hemen dönüt alamazsınız, 1-2 sene beklemeniz, sabırlı olmanız lazım.

İyi bir öğretmen olmak istemeyebilirsiniz de. Yani herkes her alanda iyi olacak diye bir şey yok. Birisi işinde çok başarılı olur, öbürü iyi bir arkadaş olur, başkasının başka özelliği öne çıkar. İşinizde iyi olmamanız ve olmak istememeniz de problem değil. Değeriniz iş başarınıza endeksli değil yani.

Sonuç olarak: ben olsam değiştirmezdim. Çünkü ya "kötü öğretmen" olmayı umursamayacaksınız, o zaman zaten milletin sizi nasıl gördüğü önemsiz olacak. Ya da kendinizi daha çok geliştirmeye çalışacaksınız, daha kötü bir yerde bunu yapmanız daha zor olur, o zaman niye değiştiresiniz.

Bu söylediklerim tabi ki ortamda mobbing olmadığını varsayıyor.
  • plutongezegendegilmi  (06.01.21 14:53:14) 
Değiştir bence


  • pati  (06.01.21 14:53:49) 
yeni iş bulur bulmaz istifa et kesinlikle.


  • rewlack  (06.01.21 14:55:03) 
Ortamda mobbing olmamasına çalışıyorum. Gerektiğinde dişimi gösteriyorum, çok üzerime gelemiyorlar, kendi halime bırakıyorlar beni. Öğretmenlik hayalimdeki meslek değil, öyle gerekti. Ama ara sıra tatmin olmak da isterim yaptığım işten. Çok iyi bir öğretmen olmak beni mutlu eder mi, hayati bir amaç mi benim için; hayır. Sadece başka insanlarla başarısızlığım yüzünden yuzgoz olmak, onların dikkatini çekmek istemiyorum. Değersiz hissettirmeye uğraşıyorlar elbette ama sert biriyim, çok ileri gidemezler. Yine de bu kadar korunaklı, diğerlerinden uzak durmak zorunda kalmak istemiyorum.


  • epistemic_regress  (06.01.21 14:58:30) 
Özel okullar böyledir. Zannedersem yenisiniz. Bu tür olaylar her okulda olur. moralinizi bozmayın. kardeşimde özel okulda çalışmıştı aynı şeyi söylediler. İnsanların eleştirisi karşısında dik ve güçlü durun. Özel ders verip kendinizi geliştirebilirsiniz.


  • komando kani var bende  (06.01.21 14:58:40) 
Hangi konuda yetersiz bulmuşlar. Alan bilginiz mi yetersiz gelmiş, bilgiyi aktarma şekliniz mi. 2. İse o tecrübe ile zamanla olacak bir şey zaten. Yeni bir yere gittiğinizde bu sefer "burada da aynı olay başıma gelir mi" endişesi yaşayacaksanız kalmanız daha mantıklı. Burada en azından bu durumu yaşamışsınız tekrar yaşar mıyım endişeniz olmaz. dediğim gibi yeni bir işe başlarken aynı durumu yaşama endişesi taşıyacaksanız o da ayrı bir stres kaynağı olur size. Mesleki anlamda zayıf yanlarını güçlendirmeye bakın ve bu süreçte güçlü yanlarınızı parlatın derim


  • yazdonumu  (06.01.21 15:05:08) 
Yaklaşık altı yıldır ağır bir anksiyete yaşıyorum. Zihnim çabuk bulanıyor. Soruları çözerim ama işlem hatası yaparım mesela. Ya da dersin ortasinda zihnim durur, daha önce onlarca benzerini cozdugum soruyu cozemem. Böyle birkaç anımı yakalamış bu öğrenciler ve yetersiz oldugumu düşünmüşler. Bilmiyor değilim, o an hatırlayamıyorum ya da dalginliktan işlem hatası yapıyorum. "Ya benim anksiyetem var, bazen evimin yolunu unutuyorum" da diyemiyorsun, ilaç kullandığımı, terapi aldığımi söylesem iyice otekilestirecekler. Bir kenarda susup kalıyorsun. Böyle olunca da haksızlığa ugradigimi düşünüyorum işte, insanların benim ne çektiğimi bilse keşke diyorum. Potansiyelimin yarısını bile gösteremiyorum, cv m de yazan okulları nasıl bitirdiğime hayret ediyorlardir.


  • epistemic_regress  (06.01.21 15:13:14) 
%100 bırak. Hayattaki en önemli şey huzur.


  • stewie  (06.01.21 15:17:30) 
Öncelikle dershane için konuşayım. İki üç öğrenciye bakarak öğretmenle konuşması kendilerinin öğretmenlikten anlamadığını gösterir. Bu konuda için rahat olsun. Biliyorsun ki dershane sahipleri her zaman öğretmen olmuyor. Öğretmen olanlar da dershaneye ortak olunca gözlerine paradan bant çekiliyor.

Ha gerçekten anlatma tekniğinde sorun varsa bunu sınıfta soru sorduğunda aldığın dönütlere göre sen de anlarsın. 20 kişilik sınıfta soru sorduğunda hiç cevap almıyorsan sıkıntı olabilir. Kesin vardır da diyemeyiz. Şimdi paşalar ve prensesler ailelerinin de pohpohlamasıyla öğretmenleriyle ilgili konuşur. Ama acaba kendileri yeterince iyi dinliyor, mu tekrar yapıyor mu ? Bunu belirt dershaneciye.Onun dışında hepimiz bir şekilde konuyu anlatıyoruz.İlk sene belki tarz tam oturmamıştır, birkaç aya düzelir. Geri kalanı öğrencide.
Ben veliye bu öğretmeni sevmiyorsan göndereyim diyen dershaneci gördüm. Düşün öğretmenin halini. Bu tip şeyler özel kurumlarda hep oluyor. Bunlara artık dayanamadığım bir gün kpss çalışmaya başladım ve kurtuldum. Mesela başka bir yere geçtin orada daha başka sıkıntılar olur.

Başka bir yerle anlaşmadan çalıştığın yerden ayrılma bence de. Dershanecilerle konuşurken dediklerinin yüzde doksanına inanma
Sadece paramı zamanında alırım diye bastıra bastıra söyle. 3 parçada vereni var.

Ders anlatma tekniği olarak youtube'da konu anlatımı videolarını izlersen çok faydası olur. Benim zamanımda öğretmenler odasında hocalar etüt verirdi öğrenciye. Ben de onları dinlerdim nasıl anlatıyorlar, nereyi vurguluyorlar diye. Çıkmış soruları incele, hangi konulardan soru geliyor, soru tipleri ne onlara önem ver.
  • oyokbuyoknevar  (06.01.21 15:27:28 ~ 15:37:50) 
mesleğin öğretmenlikse şu anki tavrın yanlış bence. yetersiz olduğunu düşünüyorsan durumu kabullenip sızlanmayı bırakıp ders çalışmaya başla, eksiklerini gider vs bi şeyler yap yani. buradan istida edip başka yerde işe başlasan yine aynı sorunlarla cebelleşeceksin. sorun mevcut iş yerinde değil sende çünkü.


  • elorelia  (06.01.21 15:29:02) 
Demek soruyu yanlış çözünce rahatsız olmuş sayın öğrenciler. Güleyim. Sizlik bir durum yok. Hiçbir şey söylemenize gerek yok. Moralinizi bozmayın. Tekniğinizi geliştirmeye çalışın.


  • oyokbuyoknevar  (06.01.21 15:41:06 ~ 15:42:28) 
(bkz: bıyık büküle büküle kaytan olur)


başka nasıl deneyim kazanıp tecrübesizliğinden kurtulabilirsinki.
  • paudi  (06.01.21 15:42:14) 
anksiyete için doktor değiştirmeyi düşündün mü, 6 sene çok uzun bir süre tedavide "çok" yol alınmalıydı, muhtemelen 6 senede piyasadaki bütün ilaçları da denemişsindir


  • esref  (06.01.21 15:45:28) 
Üç yıldır aynı doktora gidiyorum, öncesinde başka başka doktorlara gitmiştim. Üç yılda epey yol aldım, çalışamıyordum önceden.


  • epistemic_regress  (06.01.21 16:03:39) 
@elorelia: söylediklerinin gerçeklik payı var ama tavrın itici geldiği için yorumuna tik atmadım.


  • epistemic_regress  (06.01.21 16:05:53) 
bu işi sevmiyorsunuz, hayat sevmediğiniz işi yapmak için çok kısa. eğer paraya ihtiyacınız varsa bir süre daha kalıp başka iş arayın ama yoksa bırakın.


  • matilda  (06.01.21 16:18:40) 
1) daha önce çalışmanızı engellemiş halen tedavi aldığınız uzun süreli bir probleminiz var
2) bu yüzden "iş alanı" dışında da bilişsel ve duygusal sorunlar yaşamaya devam ediyorsunuz
3) süreç içinde gelişme kaydederek tercih etmediğiniz bir şekilde olsa da çalışma hayatına katıldınız
4) iş kolunuz piyasa şartları açısından "ortalama birey" için de stresli

Bu noktada önümüzdeki aylarda şu değerlendirmeyi yapın :

- önümüzdeki yıllarda problemleriniz açısından ne kadar aşama kaydetmeyi öngörüyorsunuz (dr'nuzla değerlendirebilirsiniz)
- ulaşacağınız düzey iş kolunuzda değişiklik yapmak için gerekli kararlılık ve performansı sağlayabilir mi (gerçekçi bir değerlendirme için bu konuyu araştırıp hangi niteliklerin gerekeceği ile yüzleşmeniz lazım)

Zamana yayılacak bu değerlendirme sırasında kısa vadede şunlara odaklanın :

- güvenebileceğiniz ve dışardan nesnel olarak size geribildirim verebilecek kişilerden de yardım alarak mesleki olarak en belirgin yetersizliklerinizi tanımlamaya çalışın
- unutmayın bu (bilişsel, stresle başetme vb) yetersizlikler sadece "öğretmenlik" ile ilgili olmayıp başka iş kollarında da size zorluklar yaşatabilir
- bu alanlarda kendinizi geliştirmeye odaklanın (mesela sık takıldığınız konu ve işlemlerle ilgili sorunu çeşitli yöntemlerle minimize etmek mümkün)

Sizin için zor şartlardan çıkıp bir başlangıç yapmak önemliydi, yerine ne koyacağınızı bilmeden "sevmiyorsan bırak" tavsiyelerine uymanın sizi daha geriye götürebileceğini de hesaba katın.

ek : son dönem duyurularınıza göz attım. bazı baülantıları kendinizin farkederek üzerine çalışmanız özgüveninizi arttırmaya yardımcı olur.

eksiduyu.ru
eksiduyu.ru
  • qaram  (06.01.21 17:20:29 ~ 17:32:24) 
derste yaşadığın sorunlar ilaç yan etkisi olabilir
doktor dozu azaltmaya gidebilir

evde kendini kayda alıp, kendini geliştir

başardıkça, kendine güvenin arttıkça düzelir
  • bir soru sorcam  (06.01.21 17:36:21) 
-psikoterapi aldın mı, hangi metoddaydı(Bilişsel, psikanaliz...), faydasını gördün mü, devlette miydi, özelde miydi
-hangi devlet hastanesinde devam ediyorsun tedaviye/en çok hangi hastaneden memnun kaldın
-en uzun kullandığın ilaç hangisi, faydasını gördün mü/ en çok hangi ilacın faydasını gördün / bu son kullandığın ilaçtan memnun musun
-yanında başka ilaç kullandın mı(uyku için mesela)

geçmiş olsun
  • esref  (06.01.21 21:28:53 ~ 22:37:47) 
@esref özel bir klinikte terapi alıyorum. Hafif bir ilaç kullanıyorum. İlaçlar bana fayda etmiyor, terapiyle devam ediyoruz.


  • epistemic_regress  (07.01.21 00:06:33) 
İşlem hatası, beynin bir anda durması gibi şeyler yazmışsınız.şimdi bunlar tedaviniz ilaçlarınızla ilgiliyse yada mevcut anksiyeteniz kaynaklıysa işyeri değiştirmeniz bu durumu değiştirmeyebilir diye düşünüyorum. Hatta ilk cevapta yazdığım gibi, yeni işyerinde kendinizi yeniden ispatlama çabası ve eski işyerinizde yaşadığınız durumun tekrarlayıp tekrarlamayacağı düşüncesi olacaksa kafanızda, kaygınız artacağı için istediğniz gibi olumlu bir adım olmamış olur. Şahsi fikrimdir tabi ki yanılıyor olabilirim. Tıkanmaların(işlem hatası yapma,anlık kafa durması vs bahsettiğim) önüne şuan geçemiyorsunuz diyelim, o zaman tıkandığınız anlarda nasıl kıvırırımın yollarını düşünün biraz. İşlem hatası yapan öğretmenim de oldu bu nasıl soru diyip durup düşünen de. Bunu öğrenciye nasıl yansıttığınız onların tavrını etkileyecektir emin olun.


  • yazdonumu  (07.01.21 03:17:19) 
Apayrı bir sektörden geliyorum ama ben de geçmişte kendimi rahat hissetmediğim işlerden fırsatını bulduğum ilk anda ayrıldım. İnsanın işini düzgün yapabilmesi için önce kafasının rahat olması lazım diye düşünüyorum. Rahat hissetmediğiniz bir yerde kalmaya devam etmek eziyetin süresini arttırmaktan başka bir şeye yaramaz.


  • bruce mclaren  (07.01.21 04:57:16) 
-son olarak, terapinin metodu/yaklaşımı nedir(psikanaliz, bilişsel dav. ...)
teşekkürler

  • esref  (07.01.21 14:53:34) 
@esref: dinamik terapi


  • epistemic_regress  (07.01.21 16:33:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.