[]

Neden şu anda avrupadaki bir işe girip uzaktan çalışma yapmayalım?

Evet aşırı genius olduğum için kimsenin aklına gelmeyeni soruyorum;

şu an işimin yapısı ve pandemi gereği evden çalışıyorum ve aşırı boş zamanım var. yani hem mesai saatlerinde hem de genel.
yurt dışındaki iş verenler de zaten kendi çalışanlarını home office çalıştırıyor. bu ortak paydada buluşamaz mıyız?

basit de olsa neden bir yabancı şirkette işe girip türkiyedeki evimden çalışmıyorum? banka hesabı, ikametgah vs mi sorun? çalışma izni işi nasıl olur mesela böyle bi durumda?

** hadi bi de part time saçma bi iş olmadığını varsayalım; pandemi biter çağırırlarsa da bas türkiyedeki işe istifayı git.

 
çalışanlar var. hatta direkt iş ilanında belirsiz süre iş uzaktan diye not düşülüyor. maaş konusunu bilmem ama oturma izni için zaten oraya fiziksel olarak gitmek lazım.

kendi adıma konuşursam, uzaktan çalıştığım için bayağı bir boş vaktim var. şans eseri iki firma ile anlaştım. ortalama ayda 1 haftayı onlara ayırıyorum. bir maaşım kadar parayı da oradan kazanıyoum.
  • delidir yakalayin  (06.01.21 00:29:27) 
Ben 2 yıldır öyle çalışıyorum. Valla niye yapmıyor insanlar bir fikrim yok gerçekten.


  • plutongezegendegilmi  (06.01.21 00:30:06) 
ben yurt dışında çalışıyorum. yaşadığım ülkenin politikası gereği orada çalışma izni ve sonra oturma izni aldım. taşındıktan 1 ay sonra home office'e geçtik. aslında çok önce bana burada aldığım maaşı türkiye'de alma teklifini vermiştim de, doğu avrupa bürokrasisi.


  • rain when i die  (06.01.21 00:38:56) 
mantıklı elbette ama tabi o işi bulabilene mantıklı.
arayan çok kişi gördüm bulanlar oldu ama çoğu hala arıyor. ben hallederim, o işi bulurum diyorsan yapıştır gitsin.
Hatta uzaktan yerine keşke hemen gel deseler.
  • cursor  (06.01.21 01:37:52) 
su ara Benelux'te is bakiyorum. cok fazla is ilaniyla hasir nesir oldum. normalde full time olan ama pandemi dolayisiyla home office seklinde calisan sektorlerdeki adam gibi is ilanlardinda gozlerimlerim sunlar:

-pek cok firma kisitlamalar azaldiktan/bittikten sonra (en azindan yari zamanli olarak) ofiste calismani, ve o is yerinde calistigin surece o ulkede ikamet etmeni istiyo.

-ikametinin o ulkede olmasi demek, vergiyi o ulkede odemen, saglik sigortanin ve sosyal haklarinin da o ulke tarafindan garanti altina alinmasi demek.

-ikamet icin de vatandaslik/calisma izni lazim.

eger vatandaslik veya calisma iznin varsa, belki ufak bir ihtimal ortak paydada bulusulabilir, ama diger turlusu zor gibi (ki elbet mumkundur). zira su anda is verenin seni ise alabilmesi icin senin o ulkede calisma hakkinin olmasi gerekiyor.

Bir de bunun ekomik boyutu var. Eger firmalar yogun olarak yurt disindaki ucuz isgucune yonelirse, ulkenin gelir vergisi azalacak ve issizlik artacak. yani acikcasi gelecekte akli basinda bir hukumetin bunu kolaylastiracagini zannetmiyorum.
  • lamartin  (06.01.21 02:15:43) 
Benim calistigim sirket ariyor misal ama öyle herkese acik degil. Home office ama cek cumhuriyeti/macaristan/romanya/polonya birinde yasiyor olman lazim diyorlar.

Yani sirketler de öyle gel hindistandan Türkiye'den kim olursan ol gel home office diyemiyor. Bunu tabi normal global endüstriyel sirketler icin diyorum. Yoksa dışarı is yapan yazilimci vs var bir sürü. Ama bordrolu calisan kolay degil.
  • logisticsmanager  (06.01.21 03:43:16) 
dedigin gibi o ulkede calisma iznin yok, banka hesabin yok, adresin yok.
sari cizmeli mehmet aga olarak 5000km uzaktan i$e nasil gireceksin? adam seni almak istese bile onune bir suru kanuni engel cikar..

  • cooperr  (06.01.21 08:01:38) 
hepinizin yorumlarına katılıyorum.
ben daha çok şu sebep sordum;zaten yakın vadede göç etme planım var, bunu da kendi adıma ancak iş bularak gerçekleştirebiliyorum. e bunu neden şimdiden yapmayayım?

çalışma izni için; zaten blue card alabileceğim bir ülkeyi (örneğin almanya) arıyorum. yani banka, evraklar vs gerekirse en başta bir seferliğine kısa süreli gidilebilir? ikametgâhta bile bir sorun yok bence? bir oda kirala* (veya bu şekilde bir adres göster) eğer sırf bürokrasi içinse.
yani iş verenlere bu sürede türkiyede bulunduğumu açıkça söyleyeceğim neden sorun olsun?

benim vurgulamak istediğim;
1. tr'deki işimde bu bomboş geçen süreç bitecek.
2. yurt dışındaki işler de sonsuza kadar tamamen home office'te kalmayacaklar. bu ikisi bu durumdayken neden şimdiden değerlendirme yapmayayım? hadi gel dediklerinde hem hali hazırda bir kaç aydır o ülkede "çalışıyor" görünürüm. hem de bu süreçte euro kazanır tl harcarım.
resmen cinnyısslıkkghdfjgf :D yani bu kadar temiz bir plan olamaz, olmamalı.
sorun nerede görmek istiyorum :)
  • rewlack  (06.01.21 10:02:02) 
oraya gidip baglarsan is bambaska.

ben de yurtdisindayim, bizim elamanlardan birinin annesi hastalandi, irlandaya gitti sene basinda. 3 ay kalip gelecekti, laptop'u aldi uzadi, o arada covid patladi, hatun hala orda. Ne zaman gelecegi de belirsiz. Cloud uzerinden calismaya devam ediyor, saatini azalttilar galiba ama hala parasi burdaki hesaba yatiyor oradan cekiyor.

Bir baska arkadasim yine burda calisiyordu uzundur, biraz kafa izni istiyorum part-time gecirin beni uzaktan calisiyim dedi kabul ettiler ve uzadi, 1 senedir bodrum'da. Yazlikta vodkasini yudumlarken bir yandan part-timr calisip dolar ustunden kazaniyor. Ayda $2000 yapsa zaten koyun agasi gibi takiliyordur.
  • cooperr  (06.01.21 10:15:14) 
yazılım işleri genelde yasal olarak orda oturuyor olmamı istiyor.hindistan da aynı


  • ShadowOfMoon  (06.01.21 10:17:11) 
normalde yurtdışında bir şirkette çalışıyorum ve bu sıralar türkiyede evden çalışıyorum. ben çalışma izni çıkararak gitmiştim fakat çalışma izninin çıkması 6 ay sürdüğü için, o 6 ayda türkiyede evden çalıştım. bunun için b2b kontrat yaptık. ben maaş için onlara fatura gönderiyordum, onlar benim maaşı ödüyordu.

çalışma izni ile uğraşmadan hemen başlamak içni b2b kontratın olması lazım. avrupada bir çok şirket b2b kontrata çok sıcak bakıyorlar.
  • admin  (06.01.21 12:05:16) 
Ozellikle yazilimda yurt disina freelance gibi is yapip yabanci kurdan para alan insanlar var. Pandemi yuzunden insanlarin evden calismak zorunda kalmasi bu konudaki en tutucu sirketlerin bile gozunu acti. Uzaktan adam calistiracak sirketler artacak.

Oteki taraftan uzaktan calisan insan gruplarini efektif yonetmek zor. Birbiri ile vakit gecirmeyen insanlarin is iletisimi de zayif olabiliyor.

Bir de uzaktan calisma olayi sirket ITleri icin guvenlik kabusu. Bu surec icinde verdikleri aciklardan hacklenen cok sirket oldu.

Yillar once bir haber vardi. Bir eleman 20 sene boyunca maasinin onda birine butun islerini Cinden yaptirmis, isyerinde calisiyor numarasi ile gemisini yillarca yurutmus seklinde. Hatirladikca gulerim.
  • cleric  (06.01.21 13:11:41) 
dediğiniz şekilde uzaktan başka bir ülkede eleman çalıştıran bazı firmalar, belki de sizin bulunduğunuz yerde yasal bir varlığı olmadığı için contractor olarak işe alıp, payoneer vb. sistemler üzerinden ödeme yapıyor. fakat bu pek tercih edilen, veya her ülkedeki işveren için uygulanabilir bir sistem olmayabilir.
ha eğer kitabına uygun sizi orada bir elemanı gibi gösterebilecek bir firma olursa tabii neden olmasın, ama biraz uğraştırıcı - fazla kağıt kürek işi var gibi geliyor.

  • gkhncnzdgn  (06.01.21 13:29:13) 
E tabii ki yapabilirsin bunu şu anda? Yapmaman için bir engel yok, bir çok IT firması o şekilde çalışıyor şu anda. En büyük sıkıntın her ay hesabına gelecek parayı açıklaman olacak, onu da gelir vergisi ödedin mi çözersin. Bazı firmalar direkt para gönderiyor, bazı firmalar şirket kurmanı ve fatura kesmeni istiyor, ikinci senaryoda biraz daha kayıt işi var ama çözülür.

Bu arada uzaktan çalışmayı beceremeyen firmalarda zaten çalışmayın. Yıl 2021 oldu, bi firma hala remote olmanın güvenlik açıklarını çözemediyse ya da çalışanlarını uzaktan yönetmeyi son 1 senede hala öğrenemediyse globale falan oynamasın zaten, bakkal dükkanı olarak kalsın.
  • roket adam  (06.01.21 13:40:54 ~ 13:41:27) 
@cleric evet de o haberde çalışan ofiste çalışıyordu zaten? :D

@gkhncnzdgn, ben bu kadar prosedürel bişeyden de bahsetmiyorum. yani aslında bizzat normal düz göç eder gibi o şirketle anlaşıp, o ülkeden gerekli kartı/vizeyi vs çıkartıp, yani o ülkede yaşasam ne olacaksa aynı mantıkla işlemleri gerçekleştirip, önümüzdeki bu ayları türkiyede çalışarak ve tr'deki işimden de istifa etmeyerek çalışmaktan bahsediyorum.
yani hep remote çalışayım veya şirketin böyle dışarıdan eleman çalıştırma imkanı/tercihi olsun diye de bakmıyorum.. şu anda standart şekilde eleman çalıştıranlar da mecburi home office'te nasılsa.
  • rewlack  (06.01.21 14:10:54) 
tamam simdi anladim ne demek istedigini. soylediginin oluru var tabi. hatta aynisini gecen gun ben de kafamdan gecirdim ama vaz gectim. cunku illegal.

ikamet adresinde ikamet etmemek direkt yalan beyan. "ama pandemi, zaten evden calisiyorum" filan bunun illegal olmasini degistirmiyo (ucuslarin olmamasi farkli bir olay, su anda oyle bir durum soz konusu degil zaten).

eger TR yerine baska bi AB ulkesinde yasiyor olsaydin, kanitlamasi zor olurdu. ama ucuncu ulke vatandaslarinin schengen'e giris cikislari kayit altinda. yani yarin bi gun o oturma iznini uzatirken, vatandaslik basvurusu yaparken filan ortaya cikar, cogu zaman da geriye donuk bir sekilde (retroactively) cezai islem uygulanir.
  • lamartin  (06.01.21 14:47:47) 
ya iyi de söyleyeceğim?

--yani amacım konuyu uzatmak değil : ) birlikte fikir alış verişi yapalım istiyorum--

bu dediğim durumun önündeki engel ne?
ikametgah sürekli olsun derlerse zaten başta dediğim gibi, bir oda tutarım zaten uzun vadede kalıcı gitmek istiyorum.
şundan ne farkı var yani, farzedilim pandemiden önce çalışıyordum yurt dışında, bu pandemi döneminde git 6 ay home office dediler. türkiyeden çalışacağımı da söyledim. neresi yasa dışı?

hem tr'de (sgk) hem almanyada (yasal vergisini verekek) çalışmanın önünde bir engel var mı?
  • rewlack  (06.01.21 14:58:40) 
Yasal önlem; oturma izni yenilemen geldiği zaman bir sınır var o ülke dışında geçirdiğin zaman olarak, misal 6 ay. O 6ay Almanya dışında geçirdiğin gözükecegi için oturma iznin yenilenmez.
Bu arada fransa açısından diyorum; oda tutmak olmaz çünkü senden üstüne kayıtlı fatura istiyorlar. Ha belki internet bağlantır ekstra parasini ödersin her ay oyle cozulur.

Gene ek olarak çoğu firma, normalde remote calismayip simdilik remote yapanlar, calisaninin canının istediği yere gitmesine izin vermiyor. Yani bizde ulkeyi ya da yaşadığın yeri terk edemezsin. Eğer normalde remote calismayan ama pandemi sebebiyle yapan yer senin Türkiye'ye dönüp calismana izin vermeyebilir. Çünkü ben su an evde calisirken üstüme kahve döksem is kazasi oluyor. Ama bunu Türkiye'de yaparsam olmuyor.

Cok fazla dinamik var böyle bir konu icinde.
  • logisticsmanager  (06.01.21 15:57:33) 
@logisticsmanager
bunun gibi cevaplar bekliyordum evet, teşekkür ederim.

  • rewlack  (06.01.21 17:55:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.