[]

Performans Bonus Sistemi

Merhabalar,

Duyurunun IKcilarina bir sorum var, sizce performans bonusunun calisanin yasi, sirkette yili veya diger detaylar ile bir baglantisi olmali mi? Yani mesela:
Genel Mudur, 34 yas, performans notu 80 ve uzman,28 yas, performans notu 90,boyle durumlarda kidemi dusuk olup performans notu yuksek olan calisanlarin performan bonusu odemesini nasil ayarliyorsunuz? Veya sistemi nasil kurmak daha iyi oluyor? Performans bonus odemesi icin sadece performans notunu mu baz aliyorsunuz degilse diger faktorleri neye gore sisteme dahil ediyorsunuz?

Yardimci olabilecek arkadaslari biraz darlayacagim :(

Simdiden tesekkurler!

 
selam, ik'cı değilim ancak global bir firmada çalışıyorum, bizde sistem şöyle işliyor.
anlaştığın maaş 100 lira ise, 70 lirasını her ay garanti alıyorsun, 30 lirasını 3 ayda bir 30x3 bonus olarak alıyorsun. bu 30 liralık bonusu hak etmek için yöneticiler belli hedefler koyuyor. bu hedeflerin yapılmasına istinaden o bonusu da hak etmiş oluyorsun. çalışanın kıdemi, yaşı vs hiç bir önemi yok. belirttiğim gibi en başta alınabilecek bonus zaten belli, her çeyrek onu hak etmek üzere çalışıyorsun. böylece bana 3 lira bonus yattı ona niye 5 lira yatmış gibi polemikler olmuyor, tüm adjustment'ı maaş üzerinden yapıyorlar.

bunun dışında bir de yöneticin atıyorum önemli bi iş başardıysan tamamen şahsi inisiyatifi ile spot bonus verebiliyor (atıyorum bonusun %20'si kadar artı bonus gibi) yine kıdem, yaş vs bunların hiç bir önemi yok. zaten o konulara girersen işin içinden çıkmanın imkanı da yok özellikle büyük firmalarda.
  • roket adam  (05.01.21 11:56:41) 
roket+1
İlaveten düz çalışanların hedefleri biraz daha ölçülebilir ve ulaşılması daha gerçekçi oluyor. Yönetici kademesi yükseldikçe (eğer satış biriminde değilseniz) daha flu ve öyle %90'lar %120'ler filan değil çok daha düşük oluyor. Açıklaması; beklenti yükseldikçe hedefler yükselir.

  • SiyamkedisiZorro  (05.01.21 12:24:57) 
Merhaba,
Performans primi verecekseniz çalışanların yaşını ya da kıdemini bu hesaba katmamanızı öneririm. Çalışanlar arasında adaletsizlik olarak algılanabilir zira. Eğer çalışanlarınızın şirketinizde bulunmaya devam etmesini (bağlılığını) ödüllendirmek istiyorsanız bunu maaşına eklemeyi düşünebilirsiniz.
Performans primi için, şirketten şirkete değişmekle birlikte temelde birkaç unsur dikkate alınmalıdır;
1) Ödüllendirilecek hedefler neler olacak, nasıl ölçülecek, nasıl takip edilecek? Var ya da yok şeklinde mi olacak; yoksa yarım bonus vb ödüller olacak mı?
2) Taban ve tavan prim ne kadar olacak?
3) Hakedilen kadar mı prim dağıtılacak, yoksa toplam prim bütçesi, hakedişler doğrultusunda oranlanarak her türlü çalışanlara dağıtılacak mı?
3) Maaşın çarpanı şeklinde mi (örneğin 1 maaş - 2 maaş), yoksa sabit (örneğin 1000 TL - 2000 TL) bir tutar mı olacak?
4) Daha yüksek performansı özendirmek için katlanan prim uygulaması olacak mı? (1 performans = 1 prim ise; 2 performans = 3 prim gibi)
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. İlk kez uygulayacaksanız profesyonel destek almanızı öneririm. (arzu ederseniz firma önerebilirim)
Oldukça hassas bir konu. Çalışanları üzerseniz onlar da sizi üzer. Aman dikkat :)
  • basskul  (05.01.21 14:06:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.