[]

Hasta kedi/ Ne yapmalıyım

Merhaba arkadaşlar. Geçen sene yavruyken kardeşimin arkadaşı tarafından sahiplenilen bir kedi var. Aşılarını biz yaptırdık bir gece bizde kaldı çok sevdim ama bana vermedi ve bodrumda baktı. Bu sene yavrulamış ve yavrulardan sadece biri yaşamış. Artık bakamayacağını ev sahibinin istemediğini söyledi anne kediye talip oldum geçen seneden ısındığım için. Ama..

Geçtiğimiz salı gecesi geldi. Gözleri ve burnu akmıştı ağladı korkuyor falan dediler. Yemek yemedi, ortamı yabancıladı dediler. Sürekli uyuyor, kediler çok uyur dediler. Geldiğinden beri garip sesler çıkartıp kafa sallıyordu onu da ben tüy kusacak sandım. Bu garip hareketlerin git gide süresi uzadı ve sıklığı arttı. Dün apar topar veteriner aradım bulamadım. 4 gündür yemiyordu biraz yaş mama yiyince içim rahatladı ama ancak bugün götürebildim bir yere.

Bana otoimmun hastalığı olduğunu ağız bölgesinin sürekli böyle iltihaplanacağını, asla geçmeyip sık sık tekrarlayacağını iğneyle baskılanabileceğini ama giderek daha sık tekrarlanacağını ve en son haftada bire kadar düşüp maksimum 2-3 yıl yaşatılabilindiğini (bunu başaran da veterinermiş, muhakkak ben o kadar bakamam) söylediler. Halini hareketlerini görseniz içiniz acır ve gözüme uyku bile girmiyor. 8 ay kadar önce kuşumu aynı şekilde boğulmasını izleyerek kaybettim. Sakat olsa ya da geçecek bi hastalık olsa bakardım ancak gerçekten psikolojim elvermiyor sürekli ağlamaktan günlük işlerimi yapamıyorum.

Uyut diyenler oldu, barınağa bırak diyenler oldu. Sahiplendir diyen de oldu. ama kimse hasta ve öleceği kesin hayvana bakmak istemez. Çelik gibi sinir lazım. Uyutmak merhametli bir seçenek olabilir ancak bunun kararını ben veremem. Barınağa içim el vermiyor ama sürekli veteriner gözetiminde olacak olması belki onun için daha iyi olabilir.

Gerçekten ne yapacağımı bilmiyorum. Yarın tedavisinin devamı için tekrar veterinere götüreceğim. Sonrasında ne yapmalıyım karar veremedim.

 
barınak veteriner gözetiminde olacağı değil, muhtemelen bakımsızlıktan öleceği yer olur diyerek moralinizi bozacağım öncelikle.
üzgünüm ama gerçek bu maalesef.

ikincisi, otoimmun hastalık nedir?
hangi otoimmun hastalık?
ağız bölgesi dediğiniz için gingivitis mi mesela?
iğneyle baskılamadan kasıt kortizon mu?
kortizondan bahseden veterineri hemen değiştirin.

bunlar çok yetersiz açıklamalar, yani hastalığın adı ve tedavi yolu bilinmeden yorum yapmak zor ama anlattıklarınızdan bunları çıkardım.

hasta olduğu için sürekli uyuyordur, belli ki bir enfeksiyonu var.
kesinlikle doğru düzgün bir veterinere götürün, üzgünüm ama sizinkinde pek iş yok gibi geldi bana.
ağız enfeksiyonu yüzünden kedi uyutulmaz.
benimkilerden birinde var gingivitis, iyi bakarsanız yaşatırsınız.
iyi bakmaktan kastım evde düzgün besleyerek, yeterli ilgiyi göstermek.

daha çok bilgi verirseniz ben de daha çok yardımcı olmaya çalışırım ama şu an bu kadarını söyleyebiliyorum.

geçmiş olsun.
  • blatta hiberna  (03.01.21 18:49:08) 
kesinlikle barınak ve uyutma birer seçenek olmamalı. Barınaklar sanıldığı gibi yerler değil ne yazık ki. Ya @blatta hiberna'nın dediği gibi bakımsızlıktan ölür ya da stresten zaten. Barınak veterinerleri ve çalışanları çok küçük bir kısım dışında işlerini gönül bağıyla, sevgiyle yapan insanlar olmuyorlar.
Bunun yanı sıra öleceğini bilerek bakmak psikolojik olarak çok büyük bir yük haklısınız ancak bu bütün evcil hayvanlar için geçerli emin olun ki. 4 kedi sahibiyim ve bir gün ölecekleri gerçeği bazen benim de uykularımı kaçırıyor. bu nedenle bunu düşünmeden, evcil hayvanınızla olabildiğince iyi vakit geçirip onun için elinizden geleni yapmanız gerektiğini düşünüyorum. ölüm hayatın gerçeği bunu kabullenip şunları sormanız lazım kendinize. Ben bu kediye iyi bakabilir miyim, gerekli ilgiyi gösterebilir miyim, tedavi sürecini yönetebilir miyim yoksa benden daha iyi bakabilecek biri var mıdır? eğer ikinci seçeneği uygun görüyorsanız sahiplendirin ancak sahiplendirme sürecini de titizlikle yürütmeniz, gerçek bir hayvansevere emanet etmeniz gerekli.

  • mtfbwy  (03.01.21 20:15:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.