[]

almanya'da iş görüşmesi (mühendis)

merhaba,

bir firma yarı zamanlı (yüksek lisans öğrencisiyim) başvurumu değerlendirip görüşmeye davet etti (mailde cv'niz beni sizinle görüşmeye ikna etti yazmışlar). bu benim burada ilk iş görüşmem olacak. büyük bir robotik firması ve ben bir makine mühendisiyim. pozisyon ar-ge.

herhangi bir alanda da olsa almanya'daki iş görüşmeleriniz esnasındaki deneyimlerinizi ve yardımı dokunabilecek noktaları paylaşabilir misiniz?

şimdiden teşekkür ederim.

 
alanlar farklı ama bir kez görüşmeye girmiştim skypetan. normal iş görüşmesi işte, kendini tanıtcan, işini, portfolyonu anlatcan, onlar tanıtcak kendini vs..

naçizhane tavsiyem not nefterine hazırlık yap.

giriş
-kişisel bilgiler
-iş bilgileri
-eğitim bilgileri

gelişme
-çalışma şeklim
-yeteneklerim
-başarılarım

sonuç
-firmayla ilgili sorularım
-pozisyonla ilgili sorularım
-relocationla ilgili sorularım

vs.. başlıklar halinde kısa metinler yaz, görüşmede kılavuz olarak kullanırsın.

bol şans karşim.
  • buenosdias  (02.01.21 15:58:13 ~ 16:01:32) 
ay çok sevindim. bol şans diliyor ve youtube'daki benzer içerikli videoları öneriyorum.


  • rewlack  (02.01.21 16:08:09) 
en yakın arkadaşlarımdan biri girmişti online bir mülakata. arkadaşım 10 gün falan şirketin yaptıklarını araştırıp teknik konulara çalışmıştı ama bir soru bile gelmedi teknik soru demişti. ben de bu yönde çok soru soracaklarını sanmıyorum ama şirketi vs iyice araştırmanızda fayda var. muhtemelen sohbet havasında geçecek. ayrıca yüksek lisans çalışmalarınızı 1-2 sayfa yazıya dökün ve bunu birine anlatır gibi kendi kendinize tekrar edin. başarılar dilerim


  • avatar is back  (02.01.21 16:08:26) 
öğrenciyken stajyer olarak iş görüşmesine girmiştim (bosch'un global hq'su için). yukarıda sayılanlara ek olarak ilginç bi şekilde bir de zeka sorusu tarzında bir şey sormuşlardı (dünyanın çevresine ip geriyorsun da ipi çıkarıp 1 metre ekleyince geri koyunca ip dünyadan ne kadar uzaklaşıyor gibi), bir de case study tarzı bi soruları olmuştu. onun dışında buenosdias güzel özetlemiş.


  • roket adam  (02.01.21 16:33:44) 
Sanirim halihazirda almanyadasiniz.
Gorusme online mi yoksa yuzyuze mi olacak?


CVnize not alin, CVde yazan her nokta icin “bana ne kazandirdi/nasil faydasi oldu?” Ve “bu noktanin bana kzandirdigi seyler icin hangi ornegi verebilirim?” Sorularinin cevabi olsun.
Mesela xy firmasinda staj yaptim - cunku uluslararasi bir ortamda yeteneklerimi gelistirmek istiyordum. 72 milletten olusan bir takimda calisarak interkulturell kompetenzlerimi gelistirdim gibi gibi.

Ya da alakasiz bir staj/deneyim yaziyorsa niye tercih ettiginizle ilgili enteresan bir cevap verebilirsiniz. Mesela atiyorum mak muh olarak reklam ajansjnda calismissinizdir, o da yaziyordur. Cokyonlu olabilmek, farkli acilardan da yaklasmak icin vs biseyler diyebilirsiniz yani.

Onun disinda firmayla ilgili sorabilirler, firmanin onemli bilinen projesi varsa o konuda okuyun. Firmaya neler katabileceginizden ve firmanin size neler katabileceginden bahsedin. Mumkun oldugunca somut orneklerde kalin.

Pozisyona bagli ama gelecekte kendinizi nerde goruyosunuz diye sorabilirler, mesela trye donmeyi dusunuyorum derseniz sikinti olabilir? Siz de sorabilirsiniz bu tarz sorular. Proaktiv olmaniz yarariniza olur bence. Ama kisiye ve gorusmenin akisina da bagli biraz tabi.
  • kuehles blondes  (02.01.21 16:48:31) 
Biraz hizli yollamisim. Tabi ki sirkete bagli ve ben de muhendis degilim. Avusturya’daki is gorusmelerim genelde bu sekil gecmisti.

Muhendis arkadasima bazi firmalar ufak testler yaptilar, mesela bir link yollayip 3 saatlik bir test yapmasini istediler bir hafta icinde (yazilimla alakaliydi, 3 saat sonunda test kapaniyodu)
Kimisi sadece eski is yerinde yaptiklarini anlatmasini istedi (ki bu da ilk mesajimdaki noktalarla ortusuyor)

Test vs yapacak misiniz diye sormaniz bence ayip degil ama siz bilirsiniz tabi. Arkadasima hic habersiz test yapmadilar, soylediler
  • kuehles blondes  (02.01.21 16:53:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.