[]

Covid-19 ölüm sayilarinda günlük sapma ne kadar bu kadar düsük?

Türkiye'de covid'den neden hergün arti eksi 5 kisilik bir aralikta insan ölüyor? Son 10 gündür bakiyorum sirayla 249-253-254-251-259-254-253-257-255-254... Ve en bastan beri böyle, mesela Ekim ayinda da 71-73-69-75-72-76-74... falan diye gidiyordu ardisik günlerdeki ölüm sayilari. Dünyada baska hic bir ülkede bu kadar az standart sapma görünmüyor, Italya/Almanya'ya bakiyorum mesela birbirine takip eden günlerde 260-376-440-302-608-511-281-395 gibi. Türkiye'de bu sayilara birseyler yaptiklari asikar, ama sebebi tam olarak ne bunun? Yani genel olarak vaka ve ölüm sayisini düsük aciklamanin arkasindaki motivasyonu anlayabiliyorum da, neden standart sapma bu kadar düsük cikacak sekilde oynuyorlar bu sayilarla? Mantigi ne?




 
şimdi okumuş kesmi zaten kandıramıyorlar. onların bilgi almasını engellemeyezsin.

ellerinde sadece tek kanal izleyen, evden çıkmayan kendi kesimleri var. amaç bunları kaybetmemek.

gerçek rakamları açıklasa bunları da kaybedicek. verdiği gibi rakamlar açıkladığında bu kesim için ikna edici oluyor.

yoksa hiç bir istatistiksel dağılım böyle gitmez. dalgalanır.
  • duyurukullanıcısı  (31.12.20 12:34:33) 
bi ara da haber vardı, diğer şehirlerin ölüm sayıları istanbula ekleniyor diye. toplumun tepkisini yönetiyorlar. PR. nasıl sayıları açıklamada kafalarına göre bi metot geliştirip ortaya çıktığında bu işlerin ülkemizin yararına yapıldığını söyledilerse, bu sistem de aynı şekilde.


  • sttc  (31.12.20 12:41:32) 
Duyurukullanicisi+1.

Kendilerini savunan kisiler ilk günden beri sürecin cok iyi yonetildigini Avrupa'dan cok daha iyiyiz falan dedi. Burada bu rakamlarin yalan oldugunu yazanlara karsi ciktilar, simdi de yalanlar ortaya cikinca bir bahane bulurlar.
Inanan oldukca isterlerse 100 yazsınlar, kim hesap soracak?
Bak rakamları 100-101-102-103 yazsinlar gene savunurlar. Maalesef ülkenin hali bu.
  • logisticsmanager  (31.12.20 12:59:58) 
tek nedeni var, propaganda!

güçlü ülkeyiz, hükümetimiz çok iyi, abd avrupa bitmiş bak bizimkiler başta olmasa biz de böyle olmuştuk fikrini seçmen tabanının beynine yerleştirmek.
  • nuisance  (31.12.20 13:31:03) 
Dediğiniz gibi saçma bir dizilim var ortada ve rakamlara müdahale edildiği biliniyor. Yapılan müdahaleyi saklamak için dağılımı daha doğal göstermeyi akıl edebileceklerini veya bu konuda düşündüklerini sanmıyorum. İhtiyaç da yok zaten, soru soran yok olsa da muhatap yok.

Hatta amcanın teki gerçek rakamlara bakıp "çok bu.. dün ne yapmışız? 70, bugün 75 olsun" şeklinde tabloyu oluşturuyor olma ihtimali çok yüksek.
  • Novice  (31.12.20 13:50:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.