[]

Ödemezsem ne olur?

Pandemi basindan beri evden calisiyoruz. Market firin disinda disari cikmadim desem yeridir. Pandemi baslarinda maske almak icin maskesiz bir sekilde disari ciktim. Evin yakinindaki markette maske yoktu. Yaklasik 50m uzakliktaki cadde ustundeki buyuk markete gideyim dedim. Henuz caddeye cikmistim ki zink diye sivil bi araba onumde durup icindeki kisi polis kimligini gosterip benden kimligimi istedi.

Kimligimi cikarirken eger maske cezasi icin soruyorsaniz, salgin konusunda bilincli biri oldugumu, her turlu tedbire uydugumu ve su anda da karsidaki markete maske almaya gittigimi soyledim. Arkadaki markete sordum ama kalmadigini gidip teyit edebilecegini ekledim. Polis bana inandigini ama kamera oldugu icin tutanagi tutmak zorunda oldugunu soyledi.

Gecen gun 900 liralik ceza tebligati geldi. Yolu nedir bilmiyorum ama buna itiraz edersem bir sonuc alir miyim sizce? Ayrica odemezsem bu ceza nerede karsima cikar? Ev/araba alip satarken ya da yurt disina cikarken falan. 10 yildir bu tur idari para cezasini odemeyenler var nitekim.

 
nasıl bi sonuç almayı umuyorsunuz ki? maskesiz dışarı çıkmak yasak. kalanı hikaye olmuş biraz. ödeyip ödememe konusunu bilemiyorum.


  • elorelia  (30.12.20 11:36:21) 
polis nasıl inanmış ki böyle bir şeye, aslında inanmamış da inanıyor gibi yapmış bence. keşke bi ıslak mendile iki kulak deliği açıp öyle gitseymişsiniz. itirazdan sonuç alacağınızı sanmıyorum, sonuçta maskesiz çıkmışsınız.

"İdari para cezaları vatandaşın kabahat niteliğindeki fiillerine karşı verilir. Bu nedenle idari para cezası ödenmezse hapis cezasına çevrilemez. İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır. Zaten, ev haczine gidilse bile kanunen ev eşyaları haczedilemez."
  • Improbable  (30.12.20 11:36:59) 
Devlet bir şekilde faizi ile alır o parayi rahat ol

En iyi ihtimal faiz indirimi vs olur
  • all girls dream  (30.12.20 12:07:28) 
Bak lütfen beni yanlış anlama ama ülkemizde kuralları ve yasakları anlamakta güçlük çekiyorlar.

Kural: maskesiz dışarı çıkmak yasak. Şimdi bunun istisnası asla yok. Masken yoksa asla ama asla çıkmayacaksın.

Soru: Eee ama nasıl maske alacağım?
Cevap: Bu kural koyanın sorunu değil, ister komşudan iste, ister birini bakkala gönder aldır, ister sanal market banabi vs. al, ister bi eczaneyi ara rica et. (Epey bi yolu varmış harbiden)

Polis seni rahatlatmak, direnmeni önlemek için inandım demiş muhtemelen kamera filanda yoktur.

Soruya cevap olarak itiraz edersen sonuç alamazsın çünkü sulh ceza hakimliğindeki arkadaşlarda benim gibi düşünüyor.
  • infernalcadre  (30.12.20 12:36:50) 
@elore, yasagi bir yerine takmayan binlerce vatandas arasindan o polisin 50m2'ye sadece bir kisinin dustugu bir caddede gelip beni bulmasi, bu yokluk icerisinde 900 lira gibi bir meblagi odemek durumunda kalmak benim acimdan kisisel bir trajedidir.

Bekledigim sey; benzer bir durumda kalip ta itirazi olur ya bir sekilde olumlu sonuc alan birisi var mi diye bakinmaktan ibaret. Ya da birisinin cikip "bu cezayi odemeyip 2 seneye kadar bu ulkeden def olup gidersen devlet ancak babayi alir" demesidir.
  • Kirmizibavul  (30.12.20 12:43:39) 
Maskesiz çıkmak yasak.
Bu basit, açık ve net bir kural.
Online sipariş verebilir, birinden evinize getirmesini isteyebilir, en baştan polisi/zabıtayı arayıp danışabilir, buna benzer çözümler bulabilirdiniz.
Ceza size verilmeyecekse kime verilecek? Böyle bir seçim durumu mu olacak?


Faiziyle alırlar+1 zaten paraya ihtiyaçları var.
  • rewlack  (30.12.20 13:00:33) 
Bi de kyk’dan biliyorum. Defolup gitmeniz işe yaramıyor. Hatta vatandaşlıktan çıkmak isteseniz bile önce borcunu öde sonra çık diyorlar ki vatandaşlıktan çıkmak falan kim neden istesin zaten isteseniz bile upuzun bi süreç


  • rewlack  (30.12.20 13:02:18) 
benim bi arkadaşa ailece ceza kestiler kişi başı 3000 lira civarı, itiraz ettiler 900 liraya düştü kişi başı, tekrar itiraz ettiler, iptal oldu, haklı gerekçeleri vardı sanırım orasını bilmiyorum.

hesaplarına blokle kondu.

yani 900 liralık ceza için hesaplarına bloke koyulabilir.

adamlar mahkemeyi kazanmışlar iptal edilmiş ama mahkemeden karakola, oradan maliyeye yazı gidene kadar geçen sürede bloke yüzünden çok sıkıntı çektiler. resmi kurumların hali zaten malum, üstüne pandemi, resmi yazışma derken bu aylar bile sürebilir.

avukatları da ilgilenmemişti sonra avukat değiştirip zar zor koştur güç bela blokeyi kaldırıdlar ama o bile 2 haftayı geçti.

akışına bıraksan aylar sürer.

ne zaman bloke konuyor onu istersen bi araştır ödemeyeceksen.

benim de başıma böyle bişey geldi, maske satışı yasak o ara, bulunmuyor evde var 5 tane maske onu da güç bela almışız yalvar yakar, kaymakamlıkta işim vardı, annemi hastaneye götürmek için izin alacaktım. abi binlerce insan var kaymakamlık bahçesinde ben izin alana kadar geçti 6 saat, geri dönerken maske koptu, aldım poşetle cebime koydum derken polis çevirdi, niye maske yok diye.

dedim memur bey, durum böyle böyle saatlerdir kaymakamlıktayım, maske satışı yasak, bulunmuyor, al dedim bak vardı koptu, eve gidiyorum.

tamam kardeşim gidebilirsin ama aklında olsun normal şartlarda kesinlikle ceza yazmam lazımdı sana , arka sokaklardan git de başkası da çevirmesin dedi.
  • killerbee  (30.12.20 15:31:34 ~ 15:38:41) 
Bana tebligati getiren postacinin elinde bi tomar tebligat vardi. Kim bilir o saate kadar ne kadarini eritmistir. Devlete para lazim haklisiniz. Daha yapacak saraylar, alinacak bir suru ucak var. O kadar adami icraya vererek kendi bacaklarina sikacaklarini sanmam.

100 milyar dolar kasadan ic etsen bu milletin giki cikmaz ama cebinden 100 tl'sini alsan urfalilarin isot tarlasina giren fransizlari ettiginden beter

Gene de enayi gibi oderdim ben ama zaten param yok, e gerisini de dusunmeye gerek yok. Ne olacaksa olsun gozum.
  • Kirmizibavul  (30.12.20 17:07:34) 
yurt dışına çıkmak istersen kapıda kalırsın.
ödiyeceksin yani.

  • jamswety  (30.12.20 17:18:01) 
Öncelikle; www.hurriyet.com.tr

Birincisi sosyal devlet ilkesine aykırı

İkincisi bununla ilgili bir kanun yok sadece genelge var. Hıfzıssıha kanunu eski olduğu için güncel hastalıklar bile ekli değil.

Üçüncüsü idari para cezaları e-haciz ile tahsil ediliyor. Ödemediğiniz takdirde vergi borcu yoktur belgesi alamıyorsunuz, eğer bu belgeyle işiniz olursa.

Dördüncüsü idari para cezalarına faiz uygulanmıyor. 5 yıl sonra da alınacaksa aynı para tl olarak tahsil edilir.

Beşincisi idari para cezası tahsil edilemediğinde hapis cezası uygulanmaz

Altıncısı dava açarsanız hakim adil biriyse iptal eder, hükümet yalakasıysa etmez. Ergenekon hakimleri buna örnektir.

Yedincisi itiraz davası açarsanız karşı taraf (yani valilik/kaymakamlık) avukat tahsis ederse ve kaybederseniz levha fiyatı üzerinden avukatlık ücreti üzerinize kalır idari para cezasının yanında. Bazı tebligatlarda açılan davanın kaybedilmesi durumunda para cezasının %10 u oranında artırılır/eklenir der. Bazı davalarda da mahkeme giderleri (avukatlık ücreti dışında veya bu durum yoksa) kaybeden taraf üzerine kalır der.

Sekizincisi bazı avrupa ülkelerinde korona için kanun çıkarıldığından buralarla kıyas çok mantıklı değil.

Eğer gss borcunuz falan yoksa itiraz etmeden önce(1/4 oranında indirim hakkınız kayboluyor itiraz ederseniz) cezanın indirimli halini erkenden ödeyin ardından dava açın. Sigorta borcunuz (sgk’ya) ya da başka vergi borçlarınız varsa eğer davayı da kazandıysanız vergi dairesi bunları, size geri ödeyeceği paradan tahsil ediyor bilginiz olsun.

İtiraz dilekçesini tebligatın fotosunu da ekleyerek vatandas.uyap.gov.tr üzerinden “idari para cezalarına itiraz dilekçesi” bölümünden sulh cezaya adliyeye gitmeden yapabilirsiniz. Üstteki haberdeki dava emsal teşkil etmeyebilir durum farklılıkları olacağı için haberiniz olsun. evrak türünü dilekçe, evrak tipini de talep dilekçesi yapın.

Not: ödemezsen başka nelerden mahrum bırakılırsın bir bilgim yok.

Edit: 2020den itibaren faiz işlenmesi için karar çıkmış idari para cezalarına.
  • filipis  (30.12.20 18:28:56 ~ 15.03.21 15:44:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.