[]

Bina Sağlamlığı Ölçüm Yapmadan Anlaşılabilir mi?

Mesela,
- binanın projesine bakarak (konunun uzmanlarınca),
- binanın dışına ve içine bakarak,
- binayı yapan mimarın önceki işlerine, güvenilirliğine bakarak,
- ...

Mümkün müdür? Veya ne oranda güvenilirdir?

Proje yılı: 1997
Yapım yılı: 1999

Not: Bana, komşumun mimar olan annesinin verdiği bilgiler sonucunda bu soruyu soruyorum. Sahibi oldukları daireyi satın almadan önce,
- binanın projesini bir İTÜ profesörüne inceletmişler,
- binayı bir teknik firmaya inceletmişler (ne tipte bir inceleme olduğunu bilmiyorum, ama binadan parça almak şeklinde değil).
Ve binayı yapan kişinin tanınmış bir mimar (MSGSÜ öğr. gör.) olduğunu söylüyorlar.

Not 2: Binanın iskan onayı yok. İskan onayına 1999 depreminden sonra başvurdukları ve yönetmelik değişmiş olduğu için, onay alamamışlar ve iş öylece kalmış. Şu an bina iskan onaysız.
Bu arada bina, 3 tane ayrı binanın (apartmanın) birleşiminden oluşuyor. Garip bir bina. 3 binanın ortasına koyulmuş asansör de izin alınamadığı için çalıştırılamıyor.
Bir binanın dairelerinde daire içinde yükseklik farklılıkları var: önce birkaç basamaklık merdiven, sonra evin içi. Diğer binanın girişi ayrı, yan tarafta.

Not 3: İBB şöyle bir çalışma paylaşmış: depremzemin.ibb.istanbul

 
Bir sürü eski bina yıkıp yenisini yaptım, fotoğrafına bile bakıp %90 oranında tuttururum.

bina 1999 yılından önce yapıldıysa %80 depreme dayanıksızdır, 1990 yılından önce yapıldıysa %95 depreme dayanıksızdır.

Bazı spesifik projeler ve bazı devlet kurum binalarını bundan hariç tutabiliriz. Piyasa şartlarında değil de işi bilen bir mimar ve mühendis ile eğer hazır beton kullanıldıysa sağlamlık yüksek oranda artmıştır.

Birer ikişer yapılan, küçük ve orta ölçekl, mütehitlerin yaptığı 1990 yıı öncesi her bina için bire on bahse girerim çürük çıkacağına dair.

O yıllarda bilerek çürük yapılmıyordu binalar, üretim kalitesi böyleydi. Deniz kumundan, hurda demirden, bina önünde sokakta karıştırılan betondan başka ne bekleyebilirizki.

Üzerine de hırsız kalfa ve müteahhitlerin demir ve hatta kolon eksiltmesini ekleyin, projede yazan her şeyi tam kullansanız bile malzeme dandik. İşçiler de harcı nasıl yapacağını bilmiyor, kumu çimentoyu ıslatıp beton diye attılar yıllarca.

Bakın bir örnek vereyim, bir sürü bina yapmış bir çok kalfa ve müteahhitin bile kendi oturacağı, aile apartmanı olarak kullanacağı için demiri ve çimentoyu bol kullanıp sağlam yaptığına inandığı 1990 öncesi binalar bile çürük.

Notu sonradan gördüm, projeyi bu ülkenin en kaliteli mimarı da çizse, en düzgün mühendisi de onaylasa, imalat aşaması çok önemli.

Siz bana binanın yapım yılını söyleyin, belki gerekirse dışarıdan bir foto isteriz. Binanın dışı görüntüsü üretildiği zaman ve yapım tekniği açısından bilgi verir az çok.
  • John Bloor  (29.12.20 12:58:35 ~ 13:00:21) 
sadece fikir verir. ayrıca o projelerde zemin etüdü de vardır, belki zemin iyi olduğu için öyle bir yorum yapılmıştır. ama yapım kalitesi ile ilgili fikir sahibi olmak için numune almak lazım, o sonuçlar da zaten %100 "binanız şudur" diyemiyor. yorumlanıyor..

ama iskan yok yazmışsınız ve imar barışından da apartman faydalanmadıysa, bence satın çıkın. belli ki kat maliklerinin ekonomik durumları iyi değil veya başka oturacak yerleri yok. zor bir durum. siz oturulur veya oturulmaz raporu kovalamaya çalışmayın, kendinizi kurtarın.
  • malheiros  (29.12.20 13:12:39) 
Binayi unlu bir mimara cizdir, hesabini dunyanin en akilli insaat muhendisine yaptir, uygulamayi yarim yamalak yaparlasa yine yikilir, garantisi yok.

Binanin saglam olmasi icin projenin, malzemenin ve uygulamanin iyi olmasi lazim, bunlardan birinde sikinti varsa ortaya sikintili bir bina cikiyor.

Binada iskan olmamasi, 3 binanin birlestirilmesi ortaya bir tane asansor yapilmasi ve onun calistirilamamasi falan malesef pek pozitif doneler degil.
  • cooperr  (29.12.20 13:15:25) 
Biz ev satın almadan önce kpeder ile (inşaat mühendisi olduğu için) birlikte (bizim elediğimiz yüzlerce daire içinden) her halde bir 10-15 daire gezmişizdir. Şöyle bir kriterimiz vardı o zamanlar:
* Eğer binada 20'den fazla daire varsa kesin deprem testi yapılmıştır (99 öncesi yapılarda), göstermiyorlarsa zaten o binadan hayır gelmez.
* odalarda duvarlar 90derece açı yapmıyorsa zaten kalıplı döküm değildir, istediği kadar iyi mimar çizmiş olsun uygulama şinanaydır
* Bodrumu gezdiğinizde duvarlarda kabarma varsa demirlerin paslanmış olma ihtimali pek yüksek
99'da yapılmış bir binanın iskan onayının şimdiye dek alınamamış olması bana kaçak kat ihtimalini düşündürüyor. Bu açıklama bana mantıklı ve yeterli gelmedi.
Hele daire içinde yükseklik farklılıkları aman Allah!
  • SiyamkedisiZorro  (29.12.20 13:17:58 ~ 13:18:59) 
İskan olmaması konumuz için öndemli değil o yıllarda ve daha eski yapılan binalarda çok normal. İstanbul'un yarısında iskan yoktur.

Bodruma kömürlüğe filan inip çıplak betonu gözlemleyebiliyor musunuz? Dökülen harç vs olup da demir donatı gözüken bir yer var mı?

Elinize hafif bir çekiç alıp betona vurunca kolayca ayrılıyor mu? Ayrılan parçalarda deniz kabuğu var mı?
  • John Bloor  (29.12.20 13:21:38) 
Hazır beton kullanılmamış bir binada dayanım aramak bence abesle iştigal. Yıkım kararı çıkmazsa güçlendirme çıkar. Diğer hususlara değinmiyorum bile.
Ha yıkılmasa bile fay hattı yakınındaysa sağlam hasar alır.

İlla eski bina alacaksanız aktif fay hatlarına uzak ve yeraltı su seviyesi düşük yerlerden alın en azından.
  • Unde bach canim  (29.12.20 19:14:34) 
John Bloor+1
gerisi teferruat.

cevap: güvenilmezdir.
  • rewlack  (29.12.20 19:39:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.