[]

ev almaya nasil cesaret ettiniz?

merhaba,

sorum ev almak icin kredi cekmeyi ve 20+ yil borc odemeyi goze alanlara.

nasil cesaret ettiniz?
kiraya verdiginiz ile krediye odediginiz para arasinda nasil bir fark var? (aylik olarak kiraya x verip, krediye 2x vermek gibi)
ev aldiktan sonra yasam standardiniz degisti mi? diger giderlerinizden kismak durumunda kaldiniz mi?

omrumuzun sonuna kadar kira odemek istemiyoruz, ancak kredi cekip 30 sene onu odemek de korkutucu geliyor. bana ev sahibi olmak ile ilgili guzel seyler soylerseniz cok sevinirim.

tesekkurler simdiden.

 
kredi maksimum 5 yıl ödenmeli. bu bütçeye göre bir ev bakın.


  • jelly bear  (28.12.20 21:51:41) 
20 sene kirada oturanlara, evden çıkmak zorunda kalanlara, duvarına çivi çakamayanlara sorarak motive olabilirsiniz :p


  • ala09  (28.12.20 21:52:29) 
Ev sahiplerinin attıkları kazıklar motive etti. Kiralık ev bakarken ki yaşadıklarım kararımda etkili oldu. Zaten kredi ödemesem uzun yıllar kira ödeyeceğim. Belli ön ödeme yapıp kredi çektik. Kiranın nerdeyse iki katı kredi ödedim ilk başlarsa. Ama aradaki makas her geçen yıl kapandı. Şimdi ev kirası daha çok. İlk 2 yıl zorlandık şimdi iyiki almışım diyorum. Ev sahibi derdi yok.


  • intihar etsem de kendime gelsem  (28.12.20 21:53:41) 
ben alırken max 10 yıl kredi veriyorlardı, ondan sorunun hedef kitlesinde değilim, ama 10 yıllık kredi için yanıtlayayım.

elime toplu para geçmişti. biraz da biriktirip ev alayım dedim. bir yandan ev ararken bir yandan da para biriktirdim. acelem yoktu zaten. bir anda denk geldi, yapıştrdım. cesaret edilmeyecek bir şey yoktu yani özel sektördeyim ama işim devlet memurluğu gibi garanti. evi aldığımda ev fiyatları ve faizler de düşüktü.

700 tl kira ödüyordum, 1300 tl kredi ödemeye başladım. ilk başlarda zordu ama 1-2 seneye toparladım. güzel tarafı hala 1300 ödüyor olmak :) en büyük zorluğu büyük evden sonra küçük eve alışmak oldu, ilk taşındığımda sürekli bir yerlere çarpıyordum.

son olarak, ödeniyor bitiyor. benim 70 taksit bitti, 50 kaldı. barınma parasını her türlü ödeyeceksin zaten, böyle ödediğin para boşa da gitmiyor. değiştirmek istediğin zaman satarsın elinde para olur.
  • pati  (28.12.20 22:02:14) 
kirada oturuyordum. birikmişim de vardı. faiz oranları düşmeden önce ev sahibiyle pazarlık yaptım, şansa o ara faizler de düştü baya. 4 senelik krediyle ev sahibi oldum.

eğer bir gün ödeyemeyecek olursam evi satar kredi borcunu kapatırım, kalan parayı köşeye atar aile evinde kalırım. ki bu ihtimalde evin satış fiyatı alış fiyatının üstünde oluyor
  • oekuklu  (28.12.20 22:02:24) 
Yılbaşında 10 yıllık kredi çektim. 15 de çekerdim lazım olsa, kartı da sayarsak 3 ayrı krediyle aldım evi. Birkaç sebebi var:

1) TR enflasyonu çok yüksek, kredi faizleri hükümet eliyle düşük tutuluyor. Karlı bir faiz oranı yakaladım (0.99). Elimde peşinat yeterli değildi üstüne ihtiyaç kredisi çektim, hatta düşün o kadar param kalmadı ki vergiyi kredi kartıyla ödedim taksitlendirdim.
2) İşsiz kalırsam ne olacak sorusunu düşündüm, işsiz kalırsam kirayı da ödeyemeceğim sonuçta. Değişen bir şey yok.
3) Bir süre kirada oturdum, dünyanın en boktan şeylerinden biri. Durup dururken evi satar, çık der, zam ister, kafana göre eve çivi çakamazsın, tam bir istim üstünde olma durumu. Zaten oturduğum ev satıldıktan sonra buna karar verdim. Tek yere borçlanmak (banka), bir sürü adamın nazıyla uğraşmaktan daha kolay.
4) Çok sıkışırsam satarım ya da kiralarım diye düşünüyorum. Ölene kadar aynı yerde yaşamicam sonuçta. Ama her halükarda kiracı olmaktan daha kolay işim.

Zaten bu sene korona başlamıştı, o yüzden çok bi harcamamız yoktu. Ama evet yaşam standardım kısıldı tabii, ciddi feragat ettim (ciddi derken lükslerimden feragat ettim yani) Lakin ihtiyaç kredisinin üçte biri bitti, aylık 1800 lira vergi taksidi de bu ay bitti. Farklı kredilerim de yakında kapanacak, üstüne bi de zam aldım mı eski moduma yaklaşırım. Kira gerçekten sokağa para atmakla eşdeğer, en azından para biriktiriyorum diye düşünüyorum.

Ev alırken 10 yıllık projeksiyon yapmıştım, ev yıllık %1, %3, %5 değerlenirse ne olur diye bakmıştım. %5'lik değerleme projeksiyonunda 6. sene değerlemesine daha 1. yılda ulaştı zaten. Yüksek enflasyon işte.
  • roket adam  (28.12.20 22:18:04) 
2 yil ortadogu`da calistim.


  • camussar  (28.12.20 22:22:52) 
bi kere 20 30 sene kredi diye bişey yok keşke olsa. 15 sene maksimum. 15 senelik çektim. eğer peşinatın varsa ve yaşadığın şehirde kalıcıysan yani bi düzenin varsa direk almalısın.
baya cesaret ettim çok da iyi yaptım 2 seneye zaten kiradan ucuza geliyo. kendi evinde oturmak mükemmel bişey. kira derdin ev sahibi derdin ama evin duvarlarını da çok delmeyeyim derdin yok. yaşam standardım yükseldi tabiki kendi evimde oturuyorum :) beni ömrünü kirada geçirenler anlar.

@ala09 evet o kişi benim. ev alın :)
  • entropik  (28.12.20 23:52:33) 
Bir akşam ekşi sözlükte takılırken konut kredılerının faizlerinin düştüğü başlığına girdim, ne kadar düşmüş olabilir ki diye düşünüp halkbanktan hesaplama yapayım bakayım dedim, deyiş o deyiş ertesi gün gidip evi aldım. İstanbulda kirada oturuyorum, memleketten yatırımlık 1+1 alıp kiraya verdim, 5 yıl vade ile çektim krediyi. Yarısını ben yarısını kiracı ödüyor aylık taksidin. Yarın öbürgün satıyorum deyip aldığım para ile çeker yurt dışına giderim o para beni 1 sene yaşatır. Ya da bıktım lan istanbuldan diyip memlekete dönüp asgari ücretle iş bulsam bile kiradan aldığım parayıda üstüne koyduğumda istanbulda ortalama bir beyaz yakalı ile eş oranda bir gelirim olur.


  • paramolacak  (29.12.20 00:21:43 ~ 00:22:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.