[]

Video ekipman mevzuları

ya birkaç video ders yayınlamayı düşünüyorum da, yapabilirsem de bunu düzenli hale getirmek gibi bir niyetim var.

neyse; mikrofon olarak ne almamı önerirsiniz?
ayrıca derslerin sağ altında görsel eklemek için sizce iphone'u webcam'e dönüştüren bir uygulama ile macbooka mı aktarsam? eğer mantıklı değilse, kamera olarak ne önerirsiniz?

edit: yani şu tür www.amazon.com.trı-Komple-Stüdyo/dp/B077Y5C6HZ/ref=asc_df_B077Y5C6HZ/ bir şeyler gördüm, bütçemin çok çok çok üstünde. ama bu tür bir şeyler almak gerekiyorsa bütçemi ona göre değiştirebilirim.

 
3. sorum da; mikrofonla birlikte bir ses kartı almak da gerekir mi? (macbook ile çekeceğim)


  • tchuck  (27.12.20 15:31:24) 
3.5mm combo girişi olan eski macbooklardansa (sanırım yenilerinde yok?) mesela boya m1 gibi bir yaka mikrofonu da alsan cep telefonu moduna getirip kullanabilmen lazım. Ama deneyen biri yazsa iyi olur.

usb ses kartı denen minik şeyler iş görüyor olabilir. Büyük behringer vb. tarzı ses kartına 3.5mm mikrofonu takamazsın, xlr dönüştürücü lazım bi şekilde.

"iriun webcam" uygulamasını dene. Şarjı da az götürüyor, ses sanırım aktarıyor ama bende harici mikrofon olduğu için hiç denemedim. Aslında belki de her işini bu app/yazılım çözecek. Zoom'da falan iriun'u gösteriyorsun o kadar. Veya OBS vb. ile kaydedeceksen de ayarını yaparsın. Ekran paylaşımı + köşede kendin olacaksın varsayıyorum.
  • rodriguez2  (27.12.20 15:35:52) 
terimler bile felakt kafamı karıştırıyor gerçekten ya.

bende şuan şu giriş var; www.theverge.com (duyuruda hiçbir link doğru çalışmıyor kanser oldum ya. şurada gözüküyor, fotoğraf linki iliştiremiyorum)

mikrofon ve kulaklık girebiliyor.

şu mikrofon fiyatları biraz şaşırttı beni ya. üstteki link patlıyor ama 3400tl diyor "Rode NT1 / AI-1 Ses Kartlı Komple Stüdyo Seti" isimli ürün.
  • tchuck  (27.12.20 15:38:33 ~ 15:40:01) 
kafam karıştı karışık sormuşsun bi düşünelim.

1 video ders yayınlamayı düşünüyorsun, mikrofon olarak arkadaşın dediği boyalar iyi, onlardan al, mac'e takamazsan telefona takarsın sesi telefona kaydedip montajda birleştirirsin.

2 derslerin sağ altına görsel eklemek istiyorsun, bu video olabilir, resim olabilir. bunun için video edit programlarını kulllanabilirsin adobe premiere , final cut pro gibi, yapmak istediğin işlem basit.

aslında mikrofon dışında bir masraf yapmayacaksın, açıp 10 dakka tutorial izlesen montaj programları ile ilgili hepsini çözersin. çok zor şeyler dğeil.

rode mikrofonlar özellikle nt serisi consenser stüdyo mikrofonu 48 volt phantom power ile çalışır bununla ensturman kaydederler, vokal kaydederler, rode'un çok daha pahalı ürünleri vardır ama parası yetmeyen rode almak istiyorsa nt1 falan alır yani.

alacağın mikrofon dehşet fark yaratmayacak. çünkü efektlendirmen de gerekecek, atıyorum hiç bişey yapmasan, equalizer, comporessör eklemen lazım,, bunları da mac den ekleyerek kaydetmek sistemini yorar. benim yoruyor mesela.
  • killerbee  (27.12.20 15:40:32 ~ 15:45:32) 
hayır hayır o kadar çıkmana gerek yok, müzikle vs uğraşıyorsan daha üstü de var ama tabii :D

benim dediğim basit ucuz çözüm şuydu, macbooka takınca kayıt alır mısın, atıyorum girişi kapattığı için kulaklık var gibi algılayıp senin bişeyi duymanı engeller mi bilmiyorum:
www.hepsiburada.com

senin link attığın tarzda olanın en makul çözümü bende var kullanıyorum.
Behringer UMC202HD ses kartı, Lastvoice BM800 mikrofon. (1m falan da xlr-xlr kablo, masada tutmak için holder falan alman lazım ek olarak, ama paket olarak da satıyorlar)

şu seti 700-800 liraya bulursun sanırım fiyatları çok artmadıysa.

edit: evet killerbee'nin dediği gibi en kötü telefona kaydedip sonra eşlersin yaka mikrofonunu alırsan.
  • rodriguez2  (27.12.20 15:43:42 ~ 15:44:55) 
@rodriguez,
çok teşekkür ettim direkt baktım ürünlere. bu lastvoice mikrofonlar ses kalitesi açısından çok sorun çıkarmaz demi? kendimden biliyorum çünkü; çok cızırtılı, hışırtılı veya dengesiz seslerin olduğu dersleri genelde kapatıp alternatif ders arıyorum. son çare olarak o derslere yöneliyorum. ses kalitesi biraz önemli yani.

ama diyorsanız ki; "bundan kalietliler, müzik yapanlar için. boşver kasma hiç" o zaman yöneilirim anında.
  • tchuck  (27.12.20 15:47:57) 
rode gibi condenser mikrofon alırsan real time efektlendirip kayıt yapmak istiyorum dediğin anda dijital mixer alman lazım, hatta usb dijital mixer 2- 2500 arası sadece mixer yazar çünkü hem usb, hem compresör ve efektli mixerler 12 kanaldan başlıyor. behringer'in var , yamaha falan dersen iyice uçuyo fiyatlar.

üstüne mikrofon fiyatını da koyarsan eşek yüküyle para yapar, hiç gerek yok.

ha ben illa rode gibi gözüken ama ekonomik bişey istiyorum dersen eğer, behringerler var.
behringer mikrofonlara bak, tabi bunlar da ses kartı ister. ama set halinde alırsan rode'un mikrofon parasının 3 de birine gelir.

www.hepsiburada.com

tabi bunda da efekt ve kompressor olayını baştan görüntüyü kaydedip, sonra logic prox gibi bir programda sesi kaydederek yapabilirsin.

enstruman ve bazı seslendirmeler için behringer aldım ben, ses kartım zaten vardı, oldukça güzel performans aldım, insanın sesi ipek gibi geliyo, ucuz olmasına aldanma.

son olarak last voice falan hikaye behringer c1 den aşağı kondenser mikrofon alınmaz. last voice'un 20 tane daha benzer markası var bm800 mikrofon olarak geçiyo.
  • killerbee  (27.12.20 15:49:21 ~ 15:52:54) 
abi süper bilgiler, kafamda canlanmya başlasın yavaş yavaş.

mikrofon kalitesi düşerse, ses kartı alıp öyle dengelemek gerekiyor sanırım doğr umu anladım?
ben de "ses kartı almasak ne kaybederiz" vs gibi soracaktım.

şu set mevzusu iyiymiş de, kulaklık var bende, ona boşa harcama yapmak istemiyorum aslında.
sırf şu mikrofon + ses kartı + mikrofonun önündeki filtre, tutucu vs. olsa daha makbule geçer. bi dediğin kafada araştırayım ben
  • tchuck  (27.12.20 15:56:46) 
mikrofon sehpası istiyorsan o da 70-140 arası değişiyordu en son.

www.lastvoice.com.tr

buradan uzunluk olarak ölçüsünü seçip alabilirsin, süper kaliteli değil ama mikrofon stabil duruyo.

bu şekilde bir sistemle kayıt yapacaksan kulaklık kapalı kulaklık olmalı bu setteki kapalı, yani duyduğun kulaklığa gelen sesi mikrofona vermez, eğer dışarı kaçırırsa bu sefer yankı yapar, sesi yaptığın kayıdı kirletir yoksa süper bi kulaklık değil.

zaten set parasına anca kulaklık aldım ben geçen ve bulabildiğim nitelikli en ucuz kulaklığı aldım.

son olarak ses kartı falan alırsan ya da set alırsan, muhakkak sitesinden girip mac ile uyumluluğuna bak. hadi ben kaçtım.
  • killerbee  (27.12.20 15:57:50 ~ 16:01:46) 
bu arada;

www.hepsiburada.com

şöyle bir şeye ücretsiz erişebiliyorum. bu herhangi bir şekilde işimi görür mü? (bedava olduğunu düşünerek)
  • tchuck  (27.12.20 16:15:03) 
usb hem direkt, bence al dene madem bedava. Fakat ekran yerine kendine daha yakın bir yere (masa vb.) koysan daha iyi olur. Ağzına mümkün olduğunca yakın olsun.

bunu webcam görüşmeleri için falan tavsiye ediyorlardı ama ciddi bir ders kaydı için bilmiyorum. Youtube'da örnekleri varsa bakarsın bir.
  • rodriguez2  (27.12.20 16:34:53) 
o mikrofon ücretsiz olan işini çok güzel çözer.


  • killerbee  (27.12.20 17:21:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.