[]

et ağırlıklı yemek vs. bitki ağırlıklı yemek

başlık tam olmadı ama olsun.

spor yapmama şartımız var bu soru için. iki insanın biri hiç spor yapmadan et ağırlıklı beslense, diğeri de bitki ağırlıklı beslense ve aynı kalorileri alsalar, bedenlerinde bir fark olur mu?

mesela a kişisi zengin ve beslenmesinin %80'ini et, %20'sini ekmek, makarna, pilav vs. oluşturuyor. b kişisi de fakir ve tam tersi besleniyor. sebze ve meyveyi aynı miktarda yiyecekler.

bu kişiler bedensel olarak aynı mı görünür yoksa b kişisi daha yağlı ve kassız mı olur? nasıl bir fark oluşur bedenlerinde?

 
soru bence hatalı, zira et ağırlıklı vs. bitki ağırlıklıdan ziyade verilen örnek "et ağırlıklı vs. basit karbonhidrat ağırlıklı" olmuş.

basit karbonhidratın olabildiğince az tüketilmesi gerektiğine dönük gayet yaygın bir uzlaşı var her türlü beslenme ekolünde. öte yandan, hayvansal vs. bitkisel de sonsuz ve gittikçe de derinleşen bir tartışma.

uzatmayayım: mesele çok büyük ölçüde makro besinleri (protein, karbonhidrat ve yağ) ne kadar dengeli/yeterli aldığın. en katı vegan beslendiğim dönemde geçirdiğim check-up'ta doktor "çok mu et yiyorsun?" demişti. "aman proteinsiz kalıcam" diye üç öğün bakliyata verdiğimden sebep "gut olursun, yavaş ye" demişti. trigliseritim çok yüksekti, onu da fazla karbonhidrat tüketimine verdi, ki haklıydı.

nihayetinde karbonhidrattan biraz daha life ve sebzeye dönünce yağ kaybetmeye başladım. kişisel deneyimim açısından, hayvansal ürünleri tükettiğim vs. tüketmediğim dönemde bedensel olarak çok fark hissetmedim. her ikisinin de içerisinde daha düzgün beslendiğim ve b.k gibi beslendiğim zamanlarda net yağ kütlesi/hacmi farkı oldu ama.

tam olarak soruna cevap vermese ve biraz abartılı bir vegan propagandası gibi görünse de game changers (netflix) ilgini çekebilir. en azından "bitkisel beslenen kastan yana dezavantajlı mı olur?" gibi bir soruya yanıt verebilir.
  • supercalifragilisticexpialidocious  (26.12.20 09:25:33) 
forks over knives adlı belgeseli izlemeni öneririm. tam bu konu.


  • xrated  (26.12.20 12:25:45) 
Yüksek protein ile beslenen kişiler az protein ile beslenene oranla yag ya da kas olarak daha iyi durumda olurdu.

examine.com

Bahsettigin bilgisel beslenme değil, basit karbonhidrat.

Bu arada game changers izleyeceksen şunları aklinda tut;
Yapimcisi jameson cameron'un vegan supplement sirketinde 140 milyon dolarlik yatirimi var.
filmde bahsedilen strongman kendi kilosunda, amatörde rekor sahibidir. kendisi profesyonel sampiyonaya çağrılmış ama gitmemiştir. çünkü o rekorlar orada bir hiç. kendisi malesef en kötü profesyonel strongmanden bile kötü. bu benim kendi açımdan yapacağım tek yorum.
Onun dışında bu belgesel denilen şeyle ilgili diğer sıkıntılar;
chriskresser.com
carnivoremd.com
tacticmethod.com

Texas et fabrikasi sahibinin et yemek ne güzel belgeseli yapması ile veganliktan para kazanan insanların bunu yapmasi arasinda benim acimdan fark yok.
  • logisticsmanager  (26.12.20 12:56:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.