[]

scrum öğrenmek

işe yeni başlayacağım firmada scrum uygulanıyormuş. şu ana kadar çalıştığım şirketlerde hep pata küte metodolojisi ile ilerlediğimiz için konuya çok uzağım.

gerçi bilmiyorum scrum öğrenenler yeni başladıkları işte mi öğrendiler, bunun için bana da oryantasyon sürecinde fırsat tanınır mı ama yine de sudan çıkmış balığa dönüşmemek için okuyabileceğim, izleyebileceğim bir kaynak paylaşabilir misiniz?


 
cok sey bilmene gerek yok. scrum master yapiyor scrum'luk isi. sen designer yada developer'san sadece nasil calisacagini bilsen yeter. nette gorsellere baksan bile yeter.


  • buenosdias  (23.12.20 16:24:28) 
scrum master olma ihtimalin yok, o yüzden ekstra birşey yapmana gerek yok. scrum ritüelleri olan birşey, kolayca ayak uydurursun. şirketten şirkete değişiklikler de olabilir, bir tool kullanıyor olabilirler. sen sadece kavramlara yabancı kalmamak için biraz arıştırma yapsan yeter. scrum nedir? bazı kritik kavramlar; backlog, sprint, scrum master, daily meeting, retrospective, agile board vs. bunlara şöyle bir bak yeter.


  • surprise  (23.12.20 16:33:32) 
Scrum master olabilirsin, bazı şirketler o sprint için random atıyor birine ekip içinden, ama ilk haftadan denk gelmez, neyin ne olduğunu görmek için fırsatın olur.

Öte yandan bence bakma bile, çünkü teoride nasıl olduğunu bilip pratikte nasıl uygulandığını görünce hayal kırıklığına uğrayacaksın. Salla, millet napıyorsa takip et geç.
  • plutongezegendegilmi  (23.12.20 16:39:01) 
biz iki haftalık sprintler koşuyor. 10 iş günü yani. her sprintin başlangıcında ekipten çekiliş ile bir kişiyi o sprintin scrum master'ı olarak seçiyoruz.
scrum master'ın işi şu, yapılan işlerin takip ettiğimiz sistemden doğru düşülüp düşülmediğinin kontrolü, sabah daily toplantılarını başlatma vs.
her sprint başlangıcında tüm ekip oturup işlerin olduğu exceli açıp bu iş ne kadar sürer tartışması yapıp işlerin atamalarını gerçekleştiriyoruz. uzun süreceğini söyleyenler vs daha kısa süreceğini söyleyenler oluyor.
İşleri getiren analistler var. analist iş bitsin diye işlerin daha kısa süreceğini söyleyen taraf oluyor genelde.

özetle, bir şey araştırman gerekmiyor. zaten ilk hafta daily toplantılarına katıldıkça neyin ne olduğunu anlarsın.
  • kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili  (23.12.20 16:50:12) 
Ben Product Owner olarak basladigimda scrum master imiz bize scrum sunumu yapti, anlatti filan.
Sonra takildigimiz yerde ona sordum. Elbet esniyor kurallari onemli olan scrum “frame”inin cok cok disina cikmamak. Mesela bizim icin gunluk yapilan “daily” gereksizdi, pzt-cars yapmaya karar vermistik. sprint boyutuna gore cumalari da yapiyorduk.

Oyle yani.
User story refinement ve backlog u temiz tutmak cok onemli.
  • kuehles blondes  (23.12.20 20:09:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.