[]

Satın Alınan Ürünün Satıcı Tarafından İptal Edilmesi (Satıştan Kaçınma)

Merhaba arkadaşlar,

İnternet üzerinden bir alışveriş yaptım. Bir müzik aleti aldım. Aldığım site dünyanın en büyük sitelerinden biri. Türkiye’de de hizmet vermeye başladı. Satıcı o site değil. O site üzerinden satış yapan üçüncü şahıs firması. Türkiyede fiziksel olarak mağazası bulunan bir müzik market.

Şimdi olaya gelelim; ben bu siteye girdim. Aradığım müzik aletini yazdım bir çok seçenek çıktı. Farklı fiyatlarda birçok satıcının ürünleri listelendi. Bende en düşük fiyatlı olanı seçtim haliyle.

Siparişi verdim. Sipariş onaylandı olarak bir posta geldi. Kredi kartımdan ücret çekildi. Sonra içime bir kurt düştü. Ulan olmaz ya dedim yine de bir teyit etmek istedim. Adamlara soru sordum. Bu müzik aleti orijinal ** marka ve model mi? Adamlar çat diye benim siparişi iptal ettiler. Bana soran yok. tek taraflı olarak satıştan kaçıyor. Satışa sunduğu parası ödenmiş olan ürünü satışa kapattı. Paramı iade etti.

Tabi benim bu yönde bir talebim yok. para iadesi istemedim. Ben ürünü satın aldım ve ürün bana gönderilmedi olarak değerlendiriyorum.

İptal gerekçeleri ürünün fiyatını yanlış girmişler. Bu noktada benim yapabileceğim bir şey yok. fiyatı doğru girseydiniz. Ben girdim ve en uygun fiyat veren satıcıdan ürünü satın aldım. Parasını ödedim. Zorla bu ürünü bana bu fiyata satın demedim.

Bu noktada kendimi haksızlığa uğramış olarak değerlendiriyorum. Konunun vicdani boyutunu değerlendirmenizi istemiyorum.

Bu konuda kanunen haklı mıyım? 6502 sayılı kanun kapsamında olayı değerlendirebilecek biri var mı?

teşekkürler.

 
amazon'un belki bir yaptırımı olabilir bu konuda. ayrıca mailinize gelen sipariş onay mailleri ile tüketici mahkemesine de başvurabilirsiniz. hele ki sözleşme vs oluştuysa eliniz güçlü olabilir.


  • reanarchy  (22.12.20 15:03:13) 
ürünü gönderen yer türkiye sınırları içindeyse sizi şöyle alalım:

(bkz: türk esnafı)

ayrıca telefon açıp sormasaydınız büyük ihtimalle ürün size gelecekti. geçmiş olsun. satıcı stok hatası oldu der geçer. satış sözleşmesinde de yazıyordur zaten.
  • mr.goodcat  (22.12.20 15:25:00) 
Fiyatı 1000 euro yerine yanlışlıkla 1000 tl girilmiş ürünü 1000 tl'ye alan arkadaşımızı haklı bulmuştu tüketici hakları mahkemesi.

Ama sürecin nasıl işlediğini bilmiyorum, sanırım sizin durumunuzdaki gibi satıcı satışı iptal etmek istemişti.
  • kobuzchu kiz  (22.12.20 15:26:09) 
kurcalarsanız o fiyattan size vermek zorunlukları var bence. aklıma bir kaç sene önce yaptığım bir alışveriş geldi.

eve dijital bir piyano alacaktım, hangi modeli alacağımdan ise emin değildim. yine de aklımda bir model vardı. o arada yine euro ve dolar kurları ani bir patlama yaptı. daha önceden benzer bir acı tecrübe yaşadığım için dedim ki bu elektronik ürünlere zam gelecek , ben hemen acele alayım. sonra girdim adamların websitesine (amazon hepsiburada vs değil, distribütörün kendi websitesi) ürünü sepete ekliyorum, adres ve kredi kartı bilgilerimi giriyorum ama websitesi benden kaynaklanmayan bir sebeple hata veriyor. başka bilgisayarlarda denedim, limitim olduğuna emin olmama rağmen başka kartlarla denedim. olmadı. ben de bu arada çakal bir ekran görüntüsü alıyorum. sonra adamları aradım, dedim böyle böyle ben bu piyanoyu alamıyorum bir türlü, adamlar da gelin buradan satalım dediler ama mesai saati bitmek üzere olduğu için o gün gidemedim. öbür gün sabah gittim. adamların perakande satışı yine yokmuş, buradan satalım dediğini ben yanlış anlamışım, adam kendi bilgisayarına oturttu, al buradan dedi, tamam dedim. ama bir baktım piyanoya dün akşamdan beri %33 zam gelmiş. ee dedim ama bu iş böyle değildi, adamlar da evet doğru gece güncelledik dediler ama bir gün önce benim alamamın bununla alakalı olmadığını da teyit ettiler. neyse, ben dedim böyle alamam. sonra gittim bunlara bir mail yazdım, dedim böyle böyle bana şu paraya piyano satacaktınız ama kendi hatanız sebebiyle satamadınız vs vs vs.. sonra da bir baktım zam gelmiş. ben eski fiyattan almak istiyorum falan.. 1-2 kere gitti geldi yazışmalar, adamlar da en sonunda eski fiyattan vermeyi kabul ettiler (ama eğer o gün alabilseydim kartla 6 taksit olacaktı ama pazarlıklar sonunda nakit para istediler, fatura kestiler merak etmeyin, hepten türk işi değil yani) buna da şükür dedim, devam ettim.

yani biraz uğraşmakta fayda var. bir de doların euronun saçma sapan uçtuğu kaçtığı günlerde, alacağınız şeyleri acele alın, güncellemeler biniveriyor fiyatların tepesine.
  • co2s2  (22.12.20 16:53:01) 
ne yapılabilir bilmiyorum ama aynısı 5 defa üst üste başıma geldi.

n11 den ensturman bakıyordum kendime, haliyle ilk önce mağaza(bildiğim fiziki dükkanı olup da n11 de satış yapan güvenilir mağazalar) ve fiyat olarak seçimimi yapıp sipariş verdim. 5 defa da farklı satıcı olmasına rağmen o ara dolar çok dalgalanıyor diye siparişimi iptal edip göndermedi.

ve düşün işte kredi kartından para çekiliyor, sipariş hazırlanıyor, gelecek diye beklerken çat iptal ediyor, paranın iade edilmesi için geçen süre falan, isyan ettim en sonunda. dehşet bir zaman kaybı yaşadım.

sadece senkop, dore ve zuhal müzikten alışveriş ediyorum artık. bu üçü dışında katiyen bi yerden bi enstruman falan almam.

muhtemelen aynısı çok defa başınıza gelecek haberiniz olsun, yaptırımı var mı yokmu bilmem ama site bazında bir yaptırımı yok bunun. muhtemelen sözleşmede de yazıyordur satıcıları koruyan bir madde. okuyup araştırın.

satıcıyla ters düşerseniz pislik yapar, teşhir ürünü gönderir, ikinci el gönderir, hasarlı ürün gönderir, siz bu sorunu farkedip müdahele edebilmek için hep kargo şubesinde kontrol etmelisiniz, enstrumanları çok iyi tanımalısınız, gitar gibi bişeyse, fenerle perdelere, üzerindeki kılcal çiziklere, sap şablonu ile sapta sorun olup olmadığına bakmalısınız, uğraşılacak bişey değil.

elektronik falan bişeyse daha da zor.
  • killerbee  (22.12.20 18:40:52 ~ 18:46:00) 
Aynısı Mango'da benim başıma geldi. Şikayette bulundum ama sonuç alamadım. Yapacak bişey yok maalesef bu gibi bir durumda.


  • naksidil  (23.12.20 14:13:07) 
Biraz da empati yapmak lazım. Bazen ne kadar dikkat ederseniz edin, teknik hususlarda bu tarz karışıklıklar olabiliyor. Belki o firmadan kaynaklı bile değildir, hizmet alınan yerden kaynaklıdır.

Normalde yapılabilirse, ürünü o fiyattan gönderip, "bundan da zarar edelim" diyerek, müşteri memnuniyeti yapması güzel olur. Ancak herkesin bunu yapabilecek gücü yok.

Ancak firma sizi bilgilendirmeden iptal ederek ayıp etmiş. "Kusura bakmayın, bir sıkıntıdan dolayı bu ürünün fiyatı yanlış listelenmiş. Bu fiyattan gönderemeyiz, siparişini iptal ediyoruz" deseler, daha şık olurdu.


.
  • kartallar yuksek ucar  (23.12.20 14:45:09) 
@kartallar yuksek ucar : empati yapılacak konu var, yapılmayacak konu var. sen fiyatını yanlış giriyorsan bana ne? tacirin özen yükümlülüğü var.

benzer bir şey , futbol bahislerinde de yaşanıyor. adam bakıyor oynayacağı bir maç için oran çok iyi. hooop oynuyor, maçtan sonra "şu gün şu saatten şu saate olan bu oran geçersizdir" diyorlar, neymiş yanlış oran girilmiş. doğru oran girseydin, bana ne? yanlışlıkla düşük oran girsen ve ben oynayıp kazansam, sonrasında aaa yanlış girmişiz aslında şöyle olacaktı, al sana daha fazla para diyorlar mı? hayır. ya da yanlışlıkla düşük oran girsen, ben de stratejimi buna göre kurup yanlış oynamış olsam , özür dileyip para mı geri verecek misin?

hepsiburada'da amazon'da adamın yanlış fiyat girmesi de aynı şey bence. yüksek girsen , ben alsam, para iadesi yapacak mısın?
  • co2s2  (23.12.20 17:14:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.