[]

Greyfurtun ilaç alındığında tüketilmesi

Sabah kahvaltıda kayınpeder böyle bir laf etti. greyfurt ilaç alındığında yenmez. yan etki yaratıyormuş dedi. özellikle antibiyotikler vs. ile dedi.
var mı böyle bişey? ilk defa duydum.



 
Evet doğru demiş. Yani parol falan için değil de tansiyon kolestrol vs ilaçlar için gayet yaygın bir bilgidir. Belki parolle falan da giriyordur, tam bilmiyorum pek yemediğim için.

www.ttb.org.tr greyfurt başlığı var.
  • whoosie  (21.12.20 12:35:19 ~ 12:36:19) 
epilepsi ilacı kullanırken doktor özellikle belirtmişti greyfurt yemen yasak diye.


  • kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili  (21.12.20 12:37:46) 
Bazı antibiyotik, kortikosteroid vb. ilaçlarla etkileşebilir. Düzenli aldığınız bir ilaç varsa kullanım talimat kağıdığında greyfurtla alakalı bir uyarı olup olmadığına bakın. Yoksa sorun yaratmaz. Her ilaçla etkileşmiyor, bu yüzden günahkar ilan etmenize gerek yok ama düzenli kullandığınız bir ilaç varsa prospektüsüne göz atmakta fayda var.


  • sydney  (21.12.20 12:41:11) 
bazi antidepresanlarla da etkilesiyor ve dogum kontrol haplari ile de.


  • the end of time  (21.12.20 13:19:15) 
Greyfurt bazi ilaclarla etkilesime giriyor etkisini azaltip artirabiliyormus. O yuzden ilac kullanilan donemde tuketmemek en iyisi


  • exlibris  (21.12.20 13:20:48) 
kemoterapi aldığım dönemde aynı uyarıyı almıştım. greyfurta ek olarak ısırgan otu da vardı.


  • uuth  (21.12.20 13:22:25) 
bildiğim kadarıyla üzüm suyu da bu konuya dahil


  • nahtoderfahrung  (21.12.20 13:23:44 ~ 13:23:48) 
uuth +1 annem kemoterapi alırken aynı uyarıyı yapmıştı doktoru. hem de kemoterapi alan insanlara kulaktan dolma bir şekilde ısırgan kürü tarif ediyorlar! bak yine sinirlendim


  • Sakinolmamlazim  (21.12.20 14:01:05) 
greyfurt karaciğerdeki bir enzimin çalışmasını yavaşlatıyor. ilaçlar da karaciğer tarafından parçalanıyor. bazı ilaçların ilk aldığınız/yuttuğunuz haldeki molekülü iş yaparken bazısının parçalanmış hali iş görüyor. karaciğerde parçalanması, greyfurtun yavaşlattığı enzim tarafından yapılan ilaçlar için bu uyarı geçerli, her ilaç bu enzim tarafından parçalanmıyor. bu tip ilaçları greyfurtla beraber aldığınızda enzim yavaş çalışacağı için ilaç parçalanmadan bekler, enzim iş görür hale gelince parçalanır. ama bu sırada belki ilacın 2. dozunu alma zamanınız gelmiş olabilir ve hem vücutta enzimin belli sürede parçalayamayacağı kadar ilaç birikmiş olur hem de zamanında parçalanmadığı için kanınızda ilacın miktarının dengesi bozulmuş olur. özellikle kanser, epilepsi, antibiyotik gibi dozu hassas olan ve kanda belli değerin altına düşmemesi gereken ilaçlar için bu önemlidir.

Greyfurtun dışında ülkemizde pek yaygın olmasa da yıldız meyvesi de bu özellikte. ve sarı kantaron da. Sarı kantaron genelde içilmez, cilt üzerine kullanılıyor ülkemizde. yine de bilgi olarak yazayım, kronik hastalığı olanlar bunları kullanırken dikkatli olsunlar.
  • curukturpkokusu  (21.12.20 15:04:32) 
Her ilacın alındıktan sonra vücutta bir ömrü var. Misal 5 saat, 12 saat filan.. greyfurt bu süreyi uzatıyor diye biliyorum. Aldığımız ilacın belli bir süre sonra vücuttan atılması gerekiyor ama greyfurt bunu engelliyormuş.


  • silah taciri  (21.12.20 17:35:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.