[]

merkezi konumlardaki merkezi ısınma dairelerin aşırı yüksek aidatları

bu aralar biraz evlere bakayım dedim seneye taşınmayı düşündüğüm için ama evlere bakarken aklıma bir şey takıldı daha önceden bu sorunu yaşamış olsam da şimdi kafaya taktım. şu anki evim merkezi sistem ama herkes yaktığı kadar ödüyor, ben de bol bol yakmama rağmen öyle çok yüksek bedeller ödemiyorum. binada 2 asansör var kapıcı var bahçe var vs vs bayağı bakım masrafı var yani, ama bakıyorum 15-20 daireli dandik ufak asansörlü veya hiç asansörsüz daireler eğer merkezi sistem ile ısınıyorsa 400-500 lira aidat istiyorlar.

tokatlama amaçlı mı bu? aklıma başka bir ihtimal gelmiyor ama tokatlama amaçlı olsa bu kadar yaygı olmazdı gibi geliyor bir yandan da.


 
Valla bana genel olarak aidatların çoğu tokatlama amaçlı geliyor. Ben de son 1 aydır ev bakıyorum, en son baktığım evlerden birisinin 200 lira aidatı vardı. Apartmanın tek bakımı asansör o da tek asansördü zaten. Herkes birbirini çarpmanın derdinde özetle.


  • mantarsevmem  (19.12.20 13:59:13) 
kış aidatları için istenilen paralar muhtemelen normaldir diyebilirim. pay ölçeri olmayan merkezi sistemli bir apartmanda oturuyorum, dairem büyük olduğu için 400 üstü ödüyorum ben de. tüm hesaplamalara yönetimle beraber hakim olduğumuz için bir tokatlama olmadığını biliyorum. Ancak yetiyor. bir de aidatın içerisinde temizlik-bakım-apartman elektriği-suyu gibi diğer kalemler de oluyor.

bir de merkezi konumda ve eski binanın çok olduğu muhitlerde bu merkezi sistem denen meretin kazanları genelde eskidir. ayarı doğru yapılmazsa ve üzerinde ısınmayı regüle eden bir alet var, o yoksa fazla yakıyor, apartman sakinleri evler çok sıcak olsun isterse yine doğal olarak fazla yakıyor, pay ölçer de olmayınca idaresi zordur, tüm katları eşit ısıtması problemdir falan, o zaman da uçuyor faturası. avrupa gibi 21 derece civarına ayarlayıp oturamıyorsunuz. binalarda dış cephe yalıtım yoksa o da etkiliyor ısınma mevzusunu.

yöneticiler tokatlamayı geçtim binayı zor idare ediyorlar genelde, benim gözlemim bu şekilde.
  • nimberjack  (19.12.20 14:18:46) 
Merkezi ısınma derken, ısınma da iadatın içinde olan sistemi mi kastediyorsunuz? Öyle ise 400-500 iyi gibi :)

Birincisi daire sayısı ne kadar az ise aidat o kadar çok oluyor. İkincisi de tokatlanıyoruz bence de. Biz 250 tl ödüyoruz, toplantılarda çok uğraşıyorum kapıcı ve asansör için bu tutarın çok fazla olduğunu anlatmaya ama kimse sallamıyor bu yüzden bir yere varamıyoruz.
  • giovanne  (19.12.20 14:21:34) 
150 lirası kesin kapıcı parasına gider, 50 de apartman elektriği suyu desen, geriye kaldı 200 300 lira. onunla da yakıtı öderler.

asansör parası falan dediğin, öyle bi bakım bi arıza olunca zaten ayrıca topluyolar. mesela çatı aktarılacak, apartman boyanacak falan.

kiracıysan eğer onlar seni ilgilendirmez aidata bakarsın.

bir de bizim apartman ve bi kaç tane daha eşimin dostumun apartmanı bu bahsettiğin sistem. hepsi de cehennem gibi ısınıyor, 24 saat yakıyolar akşamları iyice çok yakıyolar. tabi cins bi apartmana düşersin hem para alırlar hem de yakmazlar.

kiracı olursan sıkıntı şurada, senin parandan apartmanın ortak hesabına para birikiyor ama sen yakıt için verdiğin paranın hizmetini alamıyorsun 2 sene sonra çıkınca bi hak da iddia edemezsin.

yani tam anlatabildim mi bilmiyorum ama


kapıcı olayına oldum olası uyuzum, hiç bir zaman kapıcıların derdi bitmiyor. ömrümde 1 defa çöpümü attırmış ya da ekmek aldırmış değilim, bunları çıkartınca geriye sadece 2 ayda bir apartmanın çimlerinin biçilmesi ve sadece görüntü itibariyle apartmanın girişinin temizlenmesi var.

abi haftada 1 temizliğe birisi gelse, çimleri de aydan aya biçtirsen, kapıcıya vereceğin parayla da otomatik sulama sistemi yaparsın. kömür mömür kalmadı artık doğalgaz otomatik, bulursun bi kazancı gelir bakar gider. böyle adamlar var alıyor 5 apartmanın kazanını geliyor ilgileniyor gidiyor, hem de parasını alıyor.

bir de emekli olunca tazminat muhabbeti var. zaten elektrik ödemezler, su ödemezler ısınma ödemezler kira ödemezler, bir de hiç bi zaman memnun olmazlar.
  • killerbee  (19.12.20 14:29:57 ~ 14:33:37) 
Maalesef öyle ya, bizim ev de merkezi (hem konum hem ısıtma) ve aidat aylık 450 tl.

Kapıcı var, sadece çöpleri alıyor alışveriş vs. yaptıran vardır belki ama bakkal yakın kendimiz gidip alıyoruz.

Isınma konusu ise şöyle: Öyle cayır cayır yanmıyor 20 derece civarı gün içi ve akşamları ama gece kapanıyor sanırım sabah biraz serin oluyor. Kapıcıya sorduğumda otomatik yandığını söyledi.

Bu arada aidat ısınma giderlerini içermiyor, kim bilir ne kadar gelecek yakıt masrafı henüz bir şey çıkmadı. Kasım Aralık ortak ödeyeceğiz sanırım.

Sadece çöp toplamak ve @killerbee'nin dediği gibi yalandan ortalığı silmek süpürmek dışında bence de gereksiz kapıcı. Adam su bedava diye yağmurlu havada bile çiçek suluyor, apartmanın önünü yıkıyor :/
  • chicha_v2  (19.12.20 15:05:16) 
bağdat caddesinde oturuyorum burada hemen hemen her apartmanda apartman görevlisi var. aidat da 315 tl, ısınma ayrı geliyor.

açıkcası çöp toplama dışında görevliyi hiçbir fonksiyonda kullanmıyorum ben ama yaşı büyük olan sakinler hemen her işlerini kendisiyle halledebiliyor.

bazen evde değilsem kargo teslimi veya anahtar bırakma, tamircinin başında durması gibi işlevleri var
  • silent  (19.12.20 20:13:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.