[]

iphone için yazılım nasıl geliştirilir ?

Merhaba, eski bir vb6 / yeni C#/VB.Net programcısıyım. iphone icin yazılım geliştirmek isyiyorum. Bu iş için hangi diller kullanılır ? Hangi ide kullanılır ? Bunlar windows altında çalışır mı ? Yazılan programları denemek için emulatörler var mıdır ? Teşekkürler.




 
kde var. emülatörü de içinde. iphone kde diye aratabilirsin. yalnız bir mac'e ihtiyacın olucak.


  • slavez  (17.05.10 23:14:22) 
ben de yeni basladim hatta su an xcodeda denemeler yapiyorum. mac os x lazim, pcye kurabilirsin hackintosh ile. basini agritir ama soyliyim windows kurar gibi olmuyor. objective-c diye igrenc bir dille XCODE diye bir idede yapiliyor. emulator degil iphone simulator var testini onda yapabiliyorsun.


  • erich  (17.05.10 23:16:35) 
iPhone için uygulama geliştirmede kullanılan dil Objective-C adı verilen bir dil ile yapılır. C syntax'ına benzer ama aynı değildir. Nesne yönelimli bir dildir. Ayrıca geliştirmek için Mac aletiniz olması lazım. Ve yanılmıyorsam bu alet intel işlemcili olmalı. Kullanılan araçlar da gene macosx üzerinde çalışacak toollar olacaktır. Geliştirme için eclipse ide ile yapılabiliyormuş duyduğuma göre ama bu sana uygulamanı debug etme test etme imkanlarını zorlaştıracaktır.


  • pointer  (17.05.10 23:21:53) 
labs.maya.im
şöyle bir şey buldum. sizce geleceği var mıdır ?

  • faithless  (17.05.10 23:26:17) 
jailbreakli iphonelar icin yazilim gelistirmeyi dusunuyorsan gelecegi var evet. yoksa apple hayatta kabul etmez onu. oyle baska programlar var, c++ ile yapiyorsun programi objective-c ye donusturuyor filan ama apple'in yeni lisans sozlesmesi 3. parti dille yazilim gelistirmeni yasakliyor. yoksa monotouch'la C# ile de yapardin programi yani.


  • erich  (17.05.10 23:28:00) 
açıkcası yeni başlayacaksan kafadan siktiret iphone'u androide odklan daha iyi. her bilgisayarda geliştiremezsin hadi geliştirdin ibneler beğenip koymazlar uygulamanı sap gibi ortada kaldığınla kalırsın. hiç olmazsa android emulatörü linux için bile var.


  • lpgli tosbaga  (17.05.10 23:44:27) 
Peki Java Me'nin üzerine gitsem. Sonuçta her telefonda destekleniyor gibi. Iphone için ise çeşitli çeviriciler var gibi. Örneğin: www.flexycore.com


  • faithless  (18.05.10 11:05:37) 
android disinda javadan uzak dur derim zira j2me tuslu nokia gunlerinde kaldi (opera haric tabi). windows mobile/ce/phone icin .net compact framework, android icin java, iphone icin objective-c. alternatifler sadece zaman kaybettirir ya da belli bir yere kadar goturur.

edit: flexycore'u denedim simdi, mac os x'te degilsen derleme ya da debug yaptirmiyor.
  • erich  (18.05.10 15:41:56 ~ 22:47:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.