[]

Fikir/Proje Telifi veya Patenti Nasıl Alınır?

Merhabalar. Bir öğrencim (lise öğrencisi) halen geliştirmeye devam ettiği mobil uygulamanın patentini (veya telifi mi olur) almak istiyor.

Ancak bu konularda hiç bilgimiz yok. Türk Patent Enstitüsü ile görüştük, çok uçuk ücretlerden bahsettiler.

Nasıl bir yol izlemeli? Öyle çok bir ticari boyutu yok olayın. En basit ve ucuz yolla nasıl halledebiliriz?

 
Fikrin telifi olmaz, uygulamanın olur diye biliyorum. Ayrıca, bu tarz bir uygulamanın çok hızlı bir şekilde çin'de, avrupa'da, amerika'da kopyalandığı takdirde dünyanın en kral telifini de almış olsanız bu adamlarla uğraşacak vaktiniz ve maddi durumunuz olmadığı için yine mağdur olacaksınız. Tavsiyem telife falan para ayırmak onunla uğraşmak yerine uygulamayı bitirilmesine odaklanıp bol bol reklamını yapmanız yönünde olacak. Ancak belirli bir kullanıcı sayısına ulaşmış ve gelir modeli oturmuş bir uygulamanın kopyalanması zorlaşır.


  • roket adam  (16.12.20 00:22:38) 
Merhaba, madem ticari tarafı pek yok, bu durumda aşağıdaki yarışma yolu ile başvurun.

www.patentleturkiye.gov.tr
  • cursor  (16.12.20 09:09:45) 
boş bir patent-telif sizi korumaz. tpe sitesine girin bir heves alınmış ilk 2-3 sene ücreti ödenmiş ve sonra terk edilmiş onbinlerce patent-faydalı model mevcut.

patent arsa gibi alayım kenarda dursun bir belge değil. zaten amacı da bir fikre engel olmak değil geliri fikrin orjinal sahibi kazansın ama bunu ürüne dönüştüremeyecekse de insanlara engel olmasın.

ulusal patent-faydalı model almak zor veya masraflı bir iş değil. en fazla 1000-1500 lira tutar ve tpe sitesinde adım adım nasıl alınacağı var. tabi bir marka-patent vekili ofisi ile çalışırsanız bu rakam 5-10 bin liralara çıkar.

iş fikri varsa biraz girişimcilik öğrenmesi ve bu komuniteler içinde aktif olması gerekir. bu sayede bir fikir bir işe-ürüne nasıl dönüşüyor ya da dönüşemiyor. fikirler neden aslında değersizdir gibi kavramları öğrenir.
  • orpheus  (16.12.20 09:10:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.