[]

bir garip elektrik sorusu

Sevgili elektrikten anlayan duyuru sakinlerinden şimdiden özür diliyorum; lakin derdimi basitçe ve halk ağzıyla anlatacağım. Açıkalamalı metin en aşağıda.

Özet:
1- Bir adet topraklamalı priz var.
2- Bu prizin elektriğinden 3 adet topraklamalı priz + 1 adet de led aydınlatma (3 metre) yapmak istiyoruz.
3- 3 Priz + 1 Led aydınlatma için ayrı ayrı kontrol sağlayabileceğimiz 4 farklı anahtarlı bişey yapmak istiyoruz.

Böyle bişey yapmak istiyoruz: makel.com.tr

Böyle değil: www.hepsiburada.com

4- Bu dört anahtar sıva altına ya da kalebodur deliğine girmeyecek. Yeni yapılacak olan tahta dolaba takılacak.
Bu iş olur mu? Nasıl olur? Nasıl oldurulur?

Özet sonu.


Mutfakta mikrodalga fırını tezgah üstünden kaldırmak için marangoza dolap yaptırmak istiyoruz. Bu dolabı; mutfak dolaplarına üstten bitişik yapacağız, dolayısıyla altı boş kalacak. Boş kalan yere de tost makinesi koyacağız. Fakat bir tane priz var. Ve bu prizi halihazırda mikrodalga ve tost makinesi için ortak kullanıyoruz (sök tak yapıyoruz). Fişleri sürekli takılı tutmak istemiyoruz, ama çıkarması çok zor kaç kere yerinden çıktı priz. Bu sebeple anahtarlı bişey yapmak istiyoruz ki orada kalsa bile fırına ya da tost makinesine elektrik gitmesin. 2 priz ihtiyacı öyle var, 1 tane de lazım olursa diye eklemek istiyoruz. Ayrıca mutfak dolabının altına da 3 metre led çekmek istiyoruz. Bu iş olur mu? Nasıl olur? Nasıl oldurulur?

 
Makel linki verdiğin bir tür anahtar, lamba ve ışıklandırma için kullanılabilir.

Tost makinesi, fırın gibi cihaza giden elektriği açmak kapatmak istiyorsanız kısa sürede yüksek akımdan dolayı erir, bozulur, problem çıkarır. İlla yapmak isterseniz devreye her bir cihaz için bir adet kontaktör girer, ki masraflı ve ev için gereksiz bir işlem bana göre.


Bahsettiğiniz prizden ya da farklı bir kaynaktan elektrik alarak üzerinde açma kapama düğmesi olan bir grup prizi dolaba monte edebilirsiniz.

Fırın ve tost makinesi sürekli bu grup prizde takılı kalır, lazım olunca düğmesini açar lazım olmadığında kapatırsınız.

Dolabın altına da 3 metre de olur 5 metre de olur, 220 volt ile çalışan şerit led alırsınız, buna da bir keblo üzerine monte edilen arapuar (anahtar) takarsınız. Onu da dolabın altına en başa yapıştırırsınız, oradan aç kapa yaparsınız.

Görsel bulayım;

s.eticaretbox.com
  • John Bloor  (15.12.20 15:26:46) 
resmini paylaştığınız sıradan anahtarlar fırın-tost makinesi gibi yüksek akım çeken aletlerle kullanmaya çok uygun değildir.
bana sorarsanız böyle akım çeken aletlerle uzatma kablosu ve/veya anahtar kullanmak çok sağlıklı olmayabilir. malzeme kalitesine güvenemiyorum çünkü piyasadaki son kullanıcı ürünlerinin.
ya çok etli, malzeme kalitesi yüksek ürünler kullanmak, veya başka bir şekilde çözüm üretmek gerek bence. esas mesele güvenlik olmalı.
  • gkhncnzdgn  (15.12.20 16:14:00) 
Yani hepsiburada linkindeki gibi (her boşluk için ayrı anahtarı olan) bir Üçlüyle yapabiliriz, doğru mu anladım? Aynı hatta ledi nereden nasıl bağlarız?


  • feel the blanks  (15.12.20 20:16:47) 
ben linkteki gibi bir ürün kullanmanızı tavsiye etmem.
tost makinası falan çalıştıracaksanız, kablonun en az 3x2,5 kalınlığında kaliteli bir kablo olmasına, ve anahtarların da böyle plastik oyuncak seviyesinde değil, bildiğiniz evin girişindeki sigorta gibi (tamam sigorta biraz overkill oldu örnek olarak ama en az onun kadar güvenilir, akım taşıyabilecek) sağlam malzemeler olması lazım.

led'leri de şunun gibi bir kabloyla bağlayabilirsiniz, bir ucu prize bir ucu led'e:
www.amazon.com.tr
  • gkhncnzdgn  (15.12.20 20:31:28 ~ 20:31:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.