[]

muhasebe sorusu (gider pusulası)

merhaba, firma olmadan önce aldığım faturasız malları işletmeme (şahıs firması) sokmak istiyorum, atölyeler fatura vermeye yanaşmadığı için danıştığım kişiler gider pusulası kesmemi önerdi.

sorum şu, gider pusulasında tutarı kafamıza göre yazıp düşük vergi ödeyebiliriz, bunun kontrolü devlet tarafından nasıl oluyor? yani ben 10 liraya aldığım ürün için 5 liralık gider pusulası düzenlesem ne olur?


 
Açılış itibariyle giderlerinizi muhasebeleştirebilirsiniz, öncesi için mümkün değil. Zaten sistem hata verip kaydetmeyecektir bile.

Gider pusulasına gelirsek; aralarında ticari ilişki bulunmuş her iki şirketin faturaları sisteme (işletme defteriyse bizzat devlet de görebilir) fatura numarası, tarih, tutar olarak girildiği için farklı bir tutar ortaya çıkar.
  • sytemofadownmanyagi  (15.12.20 00:20:24 ~ 00:22:00) 
@sytemofadownmanyagi;

gider pusulası olayını tam anlayamadım, ben ofiste otururken "aa bu malların faturasını almayı unuttum, dur şurdan bi gider pusulası düzenleyeyim" diyerek kırtasiyeden aldığım kağıdı doldurmuyor muyum? rakamları düşük yazsam ne devlet benim gerçekten kaça aldığımı bilir ne de atölye benim gider pusulasına ne kadar yazdığımı.

not: bu arada şirket açılışı bugün oldu o yüzden konuya çok uzağım da akşam akşam kafama takıldığı için soruyorum, yarına kadar bekleyemedim muhasebeciye sormak için.
  • derdim büyük  (15.12.20 00:29:21) 
bildiğim kadarıyla aktarmaya çalışayım. şimdi siz kestiğiniz gider faturasından stopaj ödeyeceksiniz ve bundan kaçayım diyosunuz lakin diğer yandan muhasebeleştirdiğinizde mahsup edilecek diğer tutarlar da aynı düzeyde azalacak.

günümüzde yılda 1-2 kez olmak kaydıyla kimi firmalar bu duruma başvuruyolar. hatta ellerinden geldiğince gider faturasını yüksek düzenlemeye çalışıyolar ki stopaj ödemeyi göze alarak kdv mahsubunu yükseltiyolar.

tabi bunu daha net bilgilere sahip bi muhasebeciyle oturup konuşmanızda fayda var çünkü hatalı olduğum yerler olabilir.
  • johnnie w lker  (15.12.20 00:29:58) 
Herkese gider pusulası kesemezsiniz. Karşı taraf işletme ya da şahıs şirketi ise kesemezsiniz örneğin.

Gider pusulasını, bir freelancer' a ya da ev hanımına kesebilirsiniz. Yani mükellefiyet tesis ettirmemiş, düzenli olarak iş yapmayan birileri olmalı. Keseceğiniz miktar emin olmamakla birlikte bir seferde 4.500 TL üzeri ise, tutarı havale ya da eft ile belgeyebilmeniz gerekir. Yani bir ev hanımına bir kerede 10.000 TL' lik gider pusulası kesemezsiniz, keserseniz de ücreti banka yoluyla göndermiş olmanız gerekir.

Bir kişiye düzenli olarak, (örneğin her ay) gider pusulası keserseniz, vergi denetiminde kaçak işçi çalıştırıp ssk' sını yatırmıyorsunuz durumuna düşebilir ve büyük yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yine bir kişiye yıllık toplam 40.000 TL üzeri gider pusulası keserseniz bu sefer karşıdaki kişinin bunu vergilendirmesi gerekir. Yani sizi denetleyen müfettiş bu kişiyi de incelemeye alabilir.

Bence tecrübeli bir muhasebeciye danışın. Bir şey olmaz diyerek ya da bilmeden yapacağınız hatalar ilerde size büyük sorunlar yaşatabilir.
  • blokberg  (15.12.20 03:37:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.