[]

veri analizi

yüksek lisans, doktora öğrencileri nicel araştırma yaparken verileri kendi mi analiz ediyor yoksa parayla bu işi yaptırıyorlar mı? youtubedan video izleyerek bu işi hakkıyla yapabilmek mümkün mü? spss programına sahibim ama ötesi yok.




 
Öğrencinin kendisinin yapması beklenir. Zaten yüksek lisans-doktoranın olayı o. Kapsam çok genişse işbirliği yaparak başka hocalardan yardım alınır. Ancak malesef parayla yaptıran da az değil. Hazır eli değmişken tezi de parayla yazdıran var.


  • evrim halkasi  (11.12.20 14:00:32) 
nicel araştırma yöntemleri dersi alırsanız ve youtube ile desteklerseniz yaparsınız. Para ile yaptırmak yasal ve etik değil.


  • ykyt  (11.12.20 14:01:53) 
o kadar çok duydum ki, etik olan kendisinin yapması tabii. makalelerde hocalar bile yaptırıyor.

spss çok zor değil bu arada, ben 2 ayda falan kavramıştım sıfırdan. biraz eğilmek yeterli.
  • passion rules the game  (11.12.20 14:33:09) 
Biz kendimiz yapiyoruz ama stata kullaniyoruz. Spss 4-5 sene once kullanmistim, unuttum.

Secondary data set lerde ozellikle data temizlemesi yapmak gerekiyor. Ayrica onun disinda yeni variable ler koymak, modeli optimize etmek icin farkli variableler denemek filan lazim. Bunu parayla yapacak kisi bunlari bilmez, sadece hipotez, IV-DV-CV ile olmaz, optimal model olmaz yani.
Paper yazarken descriptive analysis kismi filan da var sonucta.
  • kuehles blondes  (11.12.20 16:07:15) 
Merhaba, yazilim tavsiyesine açiksaniz XLSTAT diye bir yazilimi öneririm. Excele eklenti seklinde calisiyor ve kullanimi rahat. Orneklerle uygulamalari da internette var.

Normalde üniversitelerde istatistik dersi temel de olsa oluyor. Yüksek lisans sirasinda da ileri düzeyde istatistik dersleri ögretiliyor. Tabi ki bölüme göre değisir. Dolayisiyla yuksek lisans veya doktora yapan birisinden sonuclarinin istatistiksel analizi ve yorumu beklenir.
  • absolutelydevastated  (11.12.20 23:59:44) 
@absolutely lisans eğitimimde aldım, spss e veri girişi ve basit düzeyde analiz öğrendik ama yüksek lisansta almadık maalesef. dolayısıyla tabloları vs yorumlamayı bilmiyorum.


  • penceredengorunenmorbina  (12.12.20 09:50:18) 
ben şu kitabı bırakayım:
www.seckin.com.tr

iktisatçıyım ben mesela, daha önce ekonometrik analiz yapmıştım hep ama tezde anket yapayım dedim. bu kitap + internet araştırmaları (biraz daha nokta atışı) ile kavrayıp analiz yaptım. çevremdeki herkese tavsiye ettim :) temel istatistik bilgisi ile bir kısmını yorumlaması kolay. ilerisi ve amos için de teknikler çok zor değil.
  • passion rules the game  (12.12.20 10:19:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.