[]

covid aşısı yolda ama ilacı?

Şimdi aşılar sona aşamada haberlere göre.

ancak ya ilacı? bunun ilacı tedavisi vs. geliştiriliyor mu? diyelim ki aşının %100 yayılması uzun zaman aldı veya aşıya karşı olanlar aşı olmadı ve korona yine insanlara bulaşmaya devam etti

bunun ilacı vs. olacak mı? bunun üzerinde çalışmalar var mı? varsa ne aşamada?

 
ilaç geliştirmek aşı geliştirmekten çok daha uzun bir süreç. o nedenle mevcut ilaçların etkinliğini deniyorlar

en.wikipedia.org
  • asbe  (11.12.20 14:07:57) 
"aşıya karşı olanlar aşı olmadı ve yine bulaştı" diyorsunuz. O öyle değil.

This study found that the vaccine has to have an efficacy of at least 70% to prevent an epidemic and of at least 80% to largely extinguish an epidemic without any other measures (e.g., social distancing).
  • owaki  (11.12.20 14:32:22) 
owaki

yani aşının tek başına yeterli olamayabileceği konusunda hem fikiriz sanırım
  • NightBringer  (11.12.20 15:00:01) 
ilac dendigi gibi cok zor ve seneler alabilecek bir surec (mevcut ilaclar sans eseri ise yaramazsa). Covidin vucuda girmesini engellemek (aşı) nispeten kolay, aşı teknolojisini biliyoruz, aşıya sadece covid virusunun uygun bir fotografini veriyorsun, vucuduna gosteriyor "bunu iceri alma ha" diye, bagisik sistemin de asil virusu gorunce engelliyor. Aşı meselesinde tecrubeli oldugumuz icin bunu nispeten kolay yapabiliyoruz.

Ama bu virus bir kere vucuda girip, vucutta cogalip, organlara zarar vermeye basladiginda olusacak yıkımı bir "ilac" ile engellemesi gorece cok cok daha zor. Cunku daha yikimin kisa ve uzun vadede hangi mekanizmalarla oldugunu bile net bilmiyoruz. Kisa vade, uzun vade kalici etkiler falan ortaya cikmasi baya vakit alacak.

Kalenin kapisini korumakla kalenin icine giren askerleri temizlemeye calismak arasindaki fark gibi dusunmek lazim. Kapiyi koruyabilirsen kafan rahat, ama kapiyi koruyamaz iceri bir suru dusman askerini alip iceride uremelerine bir kere izin verdin mi o yikimi tamir etmesi cok daha zor. Hastaligin kacinci gununde olduguna gore bile degisiyor yapilmasi gereken sey.

Burda ilk defa Fahrettin'e katiliyorum. Asi karsiti olanlar bile bir sure sonra asi olmak icin yalvaracaklar cunku asi olmayanlar asi olanlara gore gorece patir patir dokulmeye baslayacaklar. Asi hastaligi kapsan bile agir gecirmeni de onluyor. Asi olmayip, hastaligi agir gecirip ölen her 1000 kisi icin aşı olan 1 kisi agir hastalik gecirecek. Bu asimetri yuzunden asi karsitlari da onunde sonunda asi kuyruguna girecekler. Hastaligi bir kere atlatmak sonra daha agir atlatmani da engellemedigi icin eninde sonunda olacak ve sonra gerekirse booster asilari da olacaklar.

Tabii bu direnc kirilana kadar bir suru gereksiz ve hatta masum kisi ölecek - bu konuda su an yapilabilecek bir sey yok maalesef.
  • robokot  (11.12.20 15:12:34 ~ 15:13:43) 
@nightbringer yanlış anladınız. yeteri kadar kişinin aşılanması salgını bitiriyor, herkesin aşı olmasına gerek yok. ki abd'de aşı olmak isteyenlerin oranı %60ların üzerinde rahat olun.


  • owaki  (11.12.20 23:53:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.