[]

antik kentler nasil yok oluyor

efes antik kentinin before/after'ini gorsellere ekledim. 2000 yil once boyleymis simdi tek bi yapisi gorunur halde neredeyse. 2000 sene icinde neler oldu da gorunmez oldu bu yapilar? agirlikla organik hammaddelerden yapiliyorlardi da topraga mi karistilar, ruzgar asindira asindira kuma mi cevirdi? toprak kaymasi mi oldu yer altinda mi kaldilar? bu surecler nasil gelisiyor merak ediyorum. bir zamanlar milletin hayatini gecirdigi kentin simdi 2000 senede kalintisinin bile zor gorunmesini aklim almiyor. bikac keyword verebilir misiniz en azindan arastirayim




 
doğal afetler, savaşlar, göç v.b.

troya misal, yanlış hatırlamıyorsam 6 kat höyük var.
  • Phoebe  (10.12.20 20:02:06) 
doğal afetler, bitki örtüsü, rüzgar, sel... bir sürü yanıtı var. en iyisi bu makalede.
arkeofili.com

  • ankarakecisi  (10.12.20 20:39:52) 
Üstte sayılmış nedenleri.
Zaten harabe halinde olmasa ve hala bir yaşam alanı olsalar nasıl antik denebilir ki?

Geçenlerde bir tanıdığım ise içinde insan olmayan ev çöker demişti.
Düşünüldüğünde gerçekten de öyle.
  • Erva  (10.12.20 21:01:09) 
scorhed earth, bunlardan biri. her şeyiyle yakıp yıkma taktiği. anadoludaki pek çok antik kentin başına gelen de oydu roma ve diğer iri ufaklı krallıklar tarafından.
ama bu daha çok şehrin nasıl boşaldığını açıklıyor.

devşirme. anadoludan malta adasına kadar taşınan harabe taşları var. anadolu köylerindeki yapılarda da var. istanbul üniversitesinin beyazıt kampüsü duvarında bile devşirme taşlar var, eczacılık fakültesiyle başlayan sokaktan süleymaniyeye doğru uzanan yolun sonundaki duvarlarda gözüküyor.

solucan(?!). hayal meyal hatırladığım bir şey, yanlış hatırlamıyorsam. çarls darvin terkettiği a'tıl bir bahçeye 10 sene sonra döndüğünde kot'un yükseldiğini farkediyor, ölçmüş. topraktaki solucan böcek hareketleriyle yükselmiş. böyle böyle toprak her şeyi yutuyor zamanla.
  • esref  (10.12.20 22:05:44 ~ 11.12.20 03:31:27) 
öncelikle o kentin herhangi bir sebeple (savaş, kıtlık, v.b. bir sürü sebep var) terkedilmesi gerek. aksi durumda istanbul ya da roma da antik müze olurdu. insan hayatı olmamalı.
ardından kentin zemininde bitki florası gelişir. bu flora ile her yıl bir miktar toprak birikmeye başlar. arada bakımsız binaların yıkılmasını da ekleyin. en sonda gittikçe artan toprak tabakasında yetişen ağaçlar toprak içinde kalan son kalıntıları da yok eder.
mesela mısırda ot bitmiyor ama rüzgarla taşınan kumlar kalıntıları örtüyor.
  • tururo  (10.12.20 22:47:47) 
Deprem ile şehir yıkılıyor zaten, liman da aluvyonla dolunca, yerleşme tepelere taşınıyor. Eski taşları vs inşa malzemesi olarak kullanıyorlar.


  • habarbey  (11.12.20 12:36:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.