[]

Evlendikten sonra karı-koca yeni kütük açmak

Mümkün mü böyle bir şey? Cinleniyorum kendi kendime, ben evlenince neden kocamın AİLESİNİN nüfusuna geçiyorum kütükte ya? Benim yerim yurdum, ailem, memleketim yok mu? Ahgashjda

Erkek arkadaşım başlıktaki gibi bir seçeneğimiz olduğunu, bu yolu uygulayabileceğimizi söyledi ama internette de çok sağlam kaynaklar göremedim. Duyuru'nun hukukçuları yardımcı olabilir mi acaba?


 
Mümkün değil. Eşimin kardeşi denemişti. Ben de istiyordum ama olmadı. Kütüğüm İstanbul’dan Şırnak’a geçti:/


  • suicides underground  (08.12.20 23:19:10) 
@suicides underground: Valla benim de İstanbul'dan Sivas'a geçecek o zaman ahgsjads. Şehir şekilciliği yaptığımdan değil ama durumun kendisi kanıma dokunuyor. İçine doğduğum kütükten çıkmam ve kocamın biz tanışmadan 27 yıl önce doğduğu kütüğe geçmem bekleniyor bu yaştan sonra, çıldırmamak elde değil.


  • love my way  (08.12.20 23:25:19) 
Evet ya ben de aşırı saçma buluyorum. 35 yaşımdan sonra ırkçılığa uğruyorum. Yapacak bir şey yok:(


  • suicides underground  (08.12.20 23:26:42) 
ben evlendikten sonra nüfus cüzdanını değiştirdiğimde eşimin kütüğü görünce, bu kısım yanlış yazılmış diye geri uzatmıştım memura. böyle olacağını bilseydim evlenmezdim bu ne yaa dedim diye çok gülmüştü kadın.


  • MandMs  (08.12.20 23:38:52) 
hukukçuyum, kütük değişmiyor (istisnai bir durum olabilir ama isteğe bağlı, cık). soyadı oalyı bana da çok saçma geliyor ama kütüğü çok sallamıyorum, yeni kimliklerde zaten yer almıyor, kütüğe işim senede bir düşüyor. zaten tokat'tan bilecik'e geçti, şahtı şahbaz oldu yani :D


  • kitap arasında kalmış silgi tozu  (08.12.20 23:45:08 ~ 23:45:54) 
O yeni kütük açtırma olayı 2006 öncesinde varmış ama sonradan değiştirilmiş.

Bu eski hali:

Madde 23 - Medeni Kanun hükümlerine göre evlenme akdini yapanlar akdin ya-
pıldığı tarihten başlıyarak bir ay içinde örneğine uygun üç nüsha evlenme bil-
dirisini bulunduğu yer nüfus memurluğuna, onlar da erkek ve kadının kayıtlı bu-
lunduğu nüfus memurluğuna göndermekle ödevlidir.

Evlenme memurluğu, nüfus memurlarına verilen yerlerde bu görevleri adı geçen
memurlar yaparlar. Bildiriyi alan kocanın kayıtlı bulunduğu yer nüfus memuru,
karıyı kocanın aile kütüğüne geçirir ve evlenme tutanağının bir örneğini merkez
arşivine yollar. "Karının kayıtlı bulunduğu yer nüfus memuru da karının kaydına
şerh verir. Koca, karının aile kütüğüne getirilemez. Evlenen erkek ayrı aile kütüğü açabilir."

Bu yeni hali:

MADDE 23- (1) 22 nci madde uyarınca evlendirme işlemini yapanlar; evlenmenin
yapıldığı tarihten itibaren on gün içinde düzenlenecek evlenme bildirimini nüfus müdürlüğüne göndermekle, nüfus müdürlüğü de tescil etmekle yükümlüdür.

(2) Evlenen kadının kaydı kocasının hanesine taşınır. Kocası ölen kadın yeniden
evlenmedikçe ölen kocasının aile kütüğünde kalır. Ancak dilerse babasının kütüğüne dönebilir.

(3) Dış temsilciliklerce yapılan evlenmeler, evlenmenin yapıldığı tarihten itibaren otuzgün içinde nüfus müdürlüklerine bildirilir.

(4) Mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlüğe girdiği 4/10/1926 tarihinden
önce eski hükümlere göre yapılıp da halen nüfus kütüklerine tescil edilmemiş olan evlenmeler ilgililerin mahkemeden karar almaları suretiyle aile kütüğüne tescil edilir
  • angelus  (08.12.20 23:47:18) 
Teşekkür ederim hepinize cevaplarınız için.

Çok büyük bir mental breakdown yaşıyorum şu an gerçekten. Belki niye büyütüyorsun bu kadar diyenler olacaktır ama otuza yaklaşan bu kadar sene boyunca hayatım, kişiliğim, varlığım tamamen geçiciymiş; evlenene kadar öyle dursun diye idareten işlenmiş gibi hissediyorum. Sırf bu yüzden inat eder evlenmezdim ama yurtdışı işlemleri için evlenmek zorundayız, zorunda kalmak ve bu konuda bir şey yapamamak da iyice koyuyor. Bekar bir kadın olarak hayatımın ne kadar eksik ve yarım sayıldığını son derece somut bir şekilde hissediyorum şu an. Bu cevabı öylesine iç dökmek için yazıyorum sadece. Zaten hassasım şu an, niye bu kadar büyüttün, duyar kastın v.s. yazan olursa kalbini kırarım ashgds.
  • love my way  (09.12.20 00:55:06) 
Ben de ölürsem memleketimde gömülmek istiyorum, Karadeniz’de. Akrabalarımla birlikte. Karşıyaka’ya gömülmek o kadar insanın yanında yalnız kalmak beni korkutuyor geri uyanınca. Of dertlerime bak, metafizikte çığır açtım. :)


  • Hallegadola  (09.12.20 09:11:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.