[]

Kedi 101

Selamlar, bir kedi sahiplendim, henüz gelmedi 10 gün içinde gelecek hazırlıklarını yapıyorum. Temel malzemelerini alacağım set olarak ancak özellikle kum ve mama konusunda desteğe ihtiyacım var. Yavru 2 aylık, royal canin kitten düsünüyorum, iyi bir mama mıdır? Kum olarak hangi markayı tavsiye edersiniz? Bunun dışında da şunu kesin al, bu gereksiz alma vs tavsiyeleriniz varsa dinlerim. Çok teşekkürler.




 
Royal Canin iyidir, ama N&D ya da Advance daha iyidir.
Kum olarak EveryClean gibi uçuk markalara girmeye gerek yok. Evinize en yakında petshopta satılan kumu alıp deneyin, biraz deneme-yanılmayla bulursunuz hoşunuza giden kumu. Benim tavsiyem Bentonit (yani topaklanan) kalın taneli kedi kumu olur (ince taneli çok dağılıyor eve).

Bunun dışında tarak vs. şimdilik almayın. Biraz büyüyünce direkt Furminator alırsınız.
Gimcat vs. destekleyici vitamin ufaktan, çok az kullanabilirsiniz ama abartmaya gerek yok, şişmesin hayvan (ki çoğu vitamin kemik gelişimini engelliyor demişti veterinerimiz zamanında).

Tuvalet olarak bence kapalı tuvalet alın, ve bulabildiğiniz en büyüğünü alın (seneye de giyer mantığı bu aslında, büyüyünce de rahat rahat geniş geniş kullanabilsin).

Saçma sapan oyuncaklara saçma sapan paralar vermeyin. Oynamıyorlar çünkü. Evdeki en ucuz ve en anlamsız oyuncak çok daha hoşlarına gidiyor (ip vs.)

Tırnak makası alın mutlaka, bulunsun. Ayda bir kendiniz kesersiniz, çok basit, gözünüz korkmasın.

Tırmalama tahtası belki gerekebilir, kediye bağlı o, bizimkilerin etrafı tırmalama huyu olmadığı için ihtiyaç olmamıştı.

Mama-Su kabı olarak da yine saçma paralar vermeyin. Mümkünse metal olsun, o da sırf bi tık daha temiz duruyor diye. Bizde 2 metal mama kabı var mesela, su kabı olarak da evdeki porselen tabağı kullanıyoruz.
  • esse classic  (08.12.20 18:12:55) 
Mama olarak Pro Plan Junior somonlu kullanmıştım ben 1 yaşına kadar. Sonra pro plan somon yetişkin maması, şimdi de pro polan somon kısırlaştırılmış kedi maması kullanıyorum. arada bir ödül olsun diye felix somonlu alıyorum. Kedilerin için dışı somon oldu ama başka bir şey verince iştahla yemiyor. felix verince çıldırıyor sevinçten.

Kum olarak Eczacıbaşı'nın pisi pisi marka kumu var. Gayet iyi bir kum. Fiyatı de ortalama.

Bunlar dışında kedinin oynayacağı top gibi bir şey öneririm. Ama mutlaka peluş gibi bir şey olsun. Sakın sert olmasın. Gecenin bir yarısı o sert topla oynarsa lambur lumbur uyutmaz.

en önemli şeylerden biri tırmalama tahtası. Mutlaka olsun.

Kum için temizleme küreği lazım olacak. Veteriner ziyaretleri için taşıma çantası kesin olmalı. Arada bir tarama lazım. Kedi tarağı yine kesin olmalı. Furminator diye bir şey var. O çok iyi.

Son olarak koltukları vs. temizlemek için "Hurricane Fur Wizard Kendini Temizleyen Tüy Toplama Fırçsı" var. İnanılmaz bir icat. Kedisi olan kesin almalı.
  • himmet dayi  (08.12.20 18:26:14 ~ 18:28:03) 
magicsand ince taneli kumdan memnunum oneririm.
evde kedi yatagi yapimi videolarindan bakip yapabilir veya alabilirsiniz. ben videodan yapmistim bir miktar elyafla geniscene ikinci senesi doldu^.^

  • ala09  (08.12.20 18:26:49) 
Tavsiyeler için çok teşekkür ederim, ben şimdiden furminatör sepete eklemiştim ama, acelesi yok mu dersiniz? Annem biraz pimpirikli tüy konusunda, ondan ilk onu atmıştım sepete aslında :)


  • anneboleyn  (08.12.20 18:34:37) 
Furminator alın. Ama her gün onunla taramayin. Günlük normal tarakla tarayın. Furminatoru haftada bir kullanın.


  • elorelia  (08.12.20 18:50:06) 
Günlük tarama için eldiven gibi taraklardan alsam olur mu?


  • anneboleyn  (08.12.20 18:51:54) 
Kedi ufak olduğu için ilk zamanlar çok bi taranma ihtiyacı olmayacak zaten. Forminator dediğimiz şey hayvanın boyu kadar şu an :)
Bana kalırsa sonraya bırakılabilecek bir şey şu an.
Kedi tarama eldivenleri var, bu boyuttayken Furminator'den daha etkili olur hatta eldiven.

Bir de yukarıda biririsi kedi yatağı yazmış aklıma geldi.
Kedi yatağı falan hevesiniz yoksa almayın. Sizin hevesle aldığınız minnoş yataklar onların umrunda bile olmuyor.
Onun yerine kışın petek üstünde yatmayı tercih ediyorlar. Ya da battaniye/pike üstüne kıvrılıyorlar genelde.
  • esse classic  (08.12.20 18:52:10) 
Kışın kediler daha az tüy döker. O yüzden belki de 2-3 ay furminatore ihtiyaç duymayabilirsiniz. Tüy toplama fırçası çok daha önemli. Kediyi furminatorle tarasan da tüy dökecek çünkü. O dökülen tüylerin toplanması daha önemli.

edit: 2 aylık olduğunu unutmuşum. Bu ara zaten hiç tüy dökmez. O yüzden ne furminator ne de tüy toplama fırçasına ihtiyaç duymazsın.
  • himmet dayi  (08.12.20 18:52:52 ~ 18:54:02) 
@himmet önerdiğiniz tüy toplama fırçasını hemen ekledim sepete.

Bir de taşıma kutusu klasiklerden alacaktım ama sırt çantası daha rahat olur dediler, bana biraz manasız geldi. Önerir misiniz sırt çantası?
  • anneboleyn  (08.12.20 18:54:21) 
Sırt çantasına falan gerek yok, ben şahsen hayvan için çok rahat bir şey olduğunu düşünmüyorum. Hem normal çantadan daha küçük, hem de taşırken çok sallanıyor gibime geliyor.
Standart çanta en temizi. Ayrıca cidden manasız ve çirkin.

  • esse classic  (08.12.20 19:05:57) 
@esse bana da hayvan için hiç rahat gözükmedi ya. Teşekkür ederim yorum için.

Mamayı açık olarak alsam sorun olur mu? Fiyatta biraz farkediyormuş sanırım. Cinse göre farklı mama kullanmaya gerek var mı?
  • anneboleyn  (08.12.20 19:10:36) 
Cinse göre mama olayı bence tamamen yalan. Gerçek de olabilir ama bence yalan :D
Açık mama alacağınız yere güveniyorsanız alın. Bizim petshop bi ara açık mama satıyordu, adam cidden gözümün önünden yeni, SKT sıkıntısı olmayan paketi açıp veriyordu ama dükkanı kapattı.

Araştırıp etrafınızda bu tarz güvenilir bir pet shop varsa alın tabi, ama değilse kapalı alın. Tabi fiyat artıyor kapalı alınca.
İleride yetişkin mamaya geçince zaten 10kg'lik paket alırsınız, o zaman çok daha uyguna geliyor (biz şu an öyle yapıyoruz).
  • esse classic  (08.12.20 19:21:08) 
Diğer mesajları okumadan yazıyorum,

Temel ihtiyaçlarınız

-mama kabı
-ıslak mama kabı
-su kabı

Taşıma kafesi
Kapalı kedi tuvaleti (açıktan dışarı sürekli kum dökülüyor)
Temizmama micho kalın taneli kedi kumu
  • i ve been mistreated  (08.12.20 19:28:57) 
10 yıldan fazladır kedilerim oldu.

Petshoplardan veya tanıdık olmayan veterinerlerden alınan açık (buzdolabı poşetine konulan ve kilo ile satılan ) mamalara çok dikkat edin. son yıllarda inanılmaz sahte ürün var piyasada. şeklini ve rengini ayırt etmeniz imkansız. bunları deneyimlediğim için artık amazondan ND mama alıyorum. kafam rahat.
eğer aldığınız mama gerçekten orijinalliğinden ve son kullanma tarihinden eminseniz ND-PROPLAN-ROYAL CANIN piyasanın iyi mamalarındandır. evde mamayı ölçülü verin, sürekli mama kabı dolu olmasın. mamayı hava almayacak şekilde saklayın.

kedi kumu olarak proline markasını, piyasada ucuz ve güzel topaklandığı için marsilya sabunlusunu kullanıyorum, tavsiye ederim.

kedi suyunu ve mama kabını plastik olmayan mümkünse seramik-cam gibi sağlıklı materyalden seçin, günlük olarak bu ikisini de ovalayarak yıkayın.

wc'yi asla mama kabına yakın koymayın. mümkünse gözden uzak, banyoya vs koyabilirsiniz. Tuvaletini en geç gün aşırı temizleyin. Topakları dağıtmadan aşırı sallamadan toplayın. Her toplamada yeni kum ilave edin. zamanla alışacaksınız.

Kedinizi bir odaya kapatmayın, evin tüm odaları açık olsun. küçükken ufak uyarılarla kedinize girmemesi gereken yerleri öğretin. (bizimki asla mutfağa girmez mesela. asla masaya-tezgaha çıkmaz)

kediniz bir oyuncak ve süs olmadığı için ona çıngıraklı tasmalar asla takmayın. Özgür bırakın o zaten evde kendine ait bir düzen kuracaktır.

Ve asla yıkamayın, traş etmeyin.

temel ihtiyaçlar:
büyükçe kapalı bir kedi tuvaleti. (üstüste geçenlerden değil)
mama kabı + su kabı
kedi taşıma kafesi
kaliteli junior mama
bentonit kum

bunlar haricinde kediniz ihtiyaç duydukça diğer ekipmanlara para gömersiniz.
  • bugisme  (08.12.20 20:06:38) 
Yukardakilere ek şunu söylemek istiyorum sadece alıcağınız tuvaletin yerden yüksekliğine dikkat edin 2 ay çok küçük demek kedi. Çok yüksekse atlayamayabilir biraz alçak olsun.


  • hindistan cevizi  (08.12.20 21:06:04) 
Çoook teşekkür ederim çok güzel tavsiyeler geldi. Son olarak, tırmalama tahtası başlangıç için önermiyor musunuz? Önerilerde çok göremedim.


  • anneboleyn  (08.12.20 21:34:08) 
Bir de hanımefendi geldiğinde isim önerisi isteyeceğim <3 şimdiden telaşına düştüm onun da :)


  • anneboleyn  (08.12.20 21:35:59) 
Tırmalama tahtasını ufakken almanız aslında iyi olur, ileride koltuk kenarlarını tırmalamaz. ufaktan alışmazsa ileride canı nereyi isterse orayı tırmalar. bu sıkıntıların çözümü de o kısıma kolonya sürmektir. kediler kolonyadan nefret eder. bizimki tırmalama tahtasını da unuttu, halıları tırmalıyor sadece, bizim de işimize geliyor. aslında kediler eğitilmez derler ama küçükken neye alışıyorsa karakteri o yönde gelişiyor. bizimkinin adı tomris bu arada anlamı tarihteki ilk türk kadın komutanı ve hükümdarı.


  • bugisme  (10.12.20 02:53:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.