[]

Film/dizi arşivi için HDD tavsiyesi

Eve fiber internet alınca internet hızı sorun olmaktan çıktı, depolamayı dert etmeye başladım artık. Yüksek çözünürlüklü dizi film arşivi yapmak istiyorum ama yarın bir gün media playera bağladığım zaman aktarım hızı filmin akışını etkilemesin, tak çalıştır kullanabileyim istiyorum. En ucuz ssd ile bu hesapları yapmama gerek kalmıyor ama maliyeti yüksek oluyor.

Veri okuma yazma hızı minimum ne olmalı hdd'nin? Hangi marka, ürünü tavsiye edersiniz?


 
media playerda disk hızından bottleneck yaşamazsın. 7200 rpm alma sakın, 5400 rpm'lik bir WD Red serisi harddisk işini görür.


  • nahtoderfahrung  (07.12.20 23:53:03) 
Film dizi arşivi yapmak sanki sadece bize özgüymüş gibi direkt buradan sordum ama redditte baya tartışılmış bu. Sonradan aklıma geldi. Wd red mantıklı görünüyor.

Teşekkürler.
  • IncredibleMau  (08.12.20 00:02:31) 
ben olsam (ki öyle yapıyorum) 3.5" 4-6tb gibi bir WD Essentials diskte depolarım, izleyeceğim filmi flashdisk ile mediaplayera takarım. 2.5" diskler hep az ömürlü ve güvensiz geliyor bana (çok rahat taşındığı için darbeye maruz kalma olasılığı da artıyor vs.)

WD Red oem disk? Kutuyla mı kullanacaksınız?

okuma hızı önemli ama şu anki filmleri usb 2.0 bile (20mb/s) kurtarıyor genelde. Her mediaplayerda usb3.0 yok. Saniyede o kadar veri yok eğer full bluray falan indirmiyorsanız. (40gb'lık film olsa saniyede 8mb falan okuma hızı yetiyor hesabıma göre)
  • nhk ni youkosu  (08.12.20 00:11:23) 
3.5" i ayrıca değerlendiricem ama flashdisk neden? Direkt bağlasam ne sakıncası olur?

Kutulu oluyor herhalde. Taşınabilir bir formda kullanıcam
  • IncredibleMau  (08.12.20 00:24:14) 
Bence artık arşiv yapmak mantıklı değil. Netflix falan bitirdi bence bu durumu.


  • black mamba  (08.12.20 03:30:17) 
mamba +1

arşivin bi 5 yıl sonra "sevdiğim fişmlerin düşük kaliteli kayıtları" halini alınca anlamsızlaşıyor.

"Eve fiber internet alınca internet hızı sorun olmaktan çıktı..."

Anahtar cümle bu. Artık 4K filmler bile direkt stream edilebilirken arşiv yapmakla uğraşmak gereksiz zaman kaybı.
  • himmet dayi  (08.12.20 07:26:55) 
Netflix ve benzeri platformların içerikleri indirilebilir diğer sitelere kıyasla çok dar olsa da temelde kabul edebilirim bu fikri. Yine de arşivlemek biraz farklı. İki farklı dilde altyazıyı aynı anda görüntülemek sizin için anlamlı olmayabilir mesela ama benim arada ihtiyacım oluyor buna. Hdd'yi her yere taşıyabiliyoken hızlı internet ve gerekli araçlara her yerde sahip olamayabilirim. Buna benzer bir sürü sebep sayılabilir ama arşivleme ihtiyacı temelde bir ihtiyaçtan değil, okuduğun kitabın rafında durması gibi biraz keyiften.


  • IncredibleMau  (08.12.20 09:23:23) 
flash deme sebebim, aslında benim batıl inancım sanırım :D Eski mediaplayer'larda "eject" yoktu ve birkaç kere çalışır haldeki diski çekmem gerekmişti. (durduk yere bile okuyordu bir şey yapıyordu) ve disk bir süre sonra sıkıntı yaratmıştı. Belki de disk bozuktu bilmiyorum ama ben yine de önlem olarak disk takmamaya başlamıştım. Ha şimdiki android boxlarda falan eject de var zaten, ve o anda okuma yazma vb. işlem yoksa direkt çeksen bile bir şey olmuyor zaten. Benimki her ihtimale karşı.


Arşiv gereksiz diyenler film izleyip geçenler sanırım. Ben de kitap gibi görüyorum bunu ayrıca kalitesiz olduğunu kim söyledi? İnternette direkt izleyemeyeceğin HDR Blu Ray'leri torrentten indirebilirsin. OLED bi TV de alırsan ileride harika. Mesela.

Ayrıca geçen Teknoseyir'de konusu geçmişti, Mandolarian dizisinde mesela bi hata olmuş, sonra var olan yayından o silinmiş. (yeni versiyon var şu an disney plusta vs.) Tarihten belli şeyler silinebiliyor. Elindeki kitap sadece stream olduğu için bir chapter'ın atıldığını düşün. Senden sonra izleyenler bundan habersiz, ancak eksi versiyonu olanlar bilebiliyor vs. Bu iş filmlere de geliyor. İleride sansür için de, bir şeyi "düzeltmek" için de kullanılabilir fakat eski versiyonu elinde bulunduranın elinde sonsuza kadar kalacak. (disklerin ömrü vs. ayrı mesela tabii :) Ben bu tür arşivciliği önemsiyorum.
  • nhk ni youkosu  (08.12.20 13:04:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.