[]

ekşi matematikçiler - basit eşitsizlik

arkadaşlar basit eşitsizliğe dair bazı soru tiplerini çözmeyi başaramadım.. Sayın matematikçi arkadaşlar çözümü bir zahmet anlatabilirlerse çok memnun olacağım, şimdiden teşekkürler sorular burada:

i43.tinypic.com


 
a.c>b.c iken a<b ise a ve b negatifdir.
buna göre b şıkkı olmalıdır zannımca

hakkatten niye b demişim ben
a olacak yaw o
  • €xpolerer  (17.05.10 15:14:08 ~ 15:56:04) 
a şıkkı çıkıyormuş


  • joehigashi  (17.05.10 15:19:18) 
a.c > b.c ve a < b olduğuna göre her iki tarafı c'ye böldüğümüzde eşitsizlik yön değiştiriyor, bu da bize c'nin negatif olduğunu gösteriyor.

a < b ve 1/a > 1/b oluşu da bize a ve b'nin ikisinin birden ya pozitif ya da negatif olacağını gösteriyor.

bu yorumları yaptıktan sonra elimizde A ve B şıkları kalıyor. bu iki şıkkı denediğiniz zaman da A şıkkının doğru olduğunu görürsünüz.
  • burbat  (17.05.10 15:33:23) 
ilk soru icin butun olasiliklari dusunmektense hemen bariz olamayacak siklari eleyin. geri kalan siklara da degerler verin. soru olabilir seklinde soruldugu icin demek ki sadece bir secenek saglayabilecek. simdi ilk soruya bakinca, soruda zaten a<b verilmis, demek ki bu sorunun cevabi kesinlikle b degil. a.c>b.c ve a<b ise bu sayilarin ucunun de pozitif olmasina imkan yok. o zaman d secenegi de gitti. kaldi a, c ve e. hemen a'ya bakiyorsun -4, -3, -2 yi verdin. baktin sagladi. isaretleyip geciyorsun. diger turlu yorumlaya yorumlaya bulursun ama en kisa yolu bu.

ikinci soruda, x+1, 1 den kucuk olmali ki 1<1/(x+1)<2 kosulu saglansin. yani x negatif. ama ayni zamanda bunun alabilecegi en kucuk deger de sifirdan cok cok az buyuk olmali. demek ki x degeri sifirdan baslayacak ve negatif sayilara dogru gidecek. o secenegi saglayan da sadece c secenegi var.
  • dahicocuk  (17.05.10 15:37:18) 
ikinci soruda pratiklik açısından, pay ve paydanın yerlerini değiştirdiğinizde,

1/1 > x+1 > 1/2 olur burdan da işlemi yaparsanız 0 > x > -1/2 olur.
  • burbat  (17.05.10 15:42:20) 
arkadaşlar çok teşekkür ederim.. Bir şey daha soracağım.. Bu eşitsizlikler uyuz bir konu mudur yoksa bana mı öyle geliyor ?


  • joehigashi  (17.05.10 15:47:14) 
öss değil de kpss'de hazırlanıyorum.. Birde geçen sene kpss lisansta matematikleri zor sormuşlar açıkçası o beni korkutuyor..


  • joehigashi  (17.05.10 15:55:53) 
zor derken ilk baktığında karışık gibi durup biraz üstünde durduktan sonra mantığı kavranan sorular..


  • joehigashi  (17.05.10 16:11:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.