[]

Türkiye’de çalışmaya başlamak/ Yurtdışına yüksek lisansa gitmek

26 yaşındayım. Bu zamana kadar gönüllü, zorunlu stajlarım, part time işlerim dışında tam zamanlı iş deneyimim olmadı. İki üniversite bitirdim. Şu anda CV’mi biraz daha zenginleştirmek için eğitimler alıyorum ve iş başvurusu yapıyorum, fakat geri dönüş olmuyor. Ama olacağına inanıyorum bir şekilde.

Ailemin yanında yaşıyorum ve yaşam standartlarımın düşük olmasından yoruldum. Öğrenciyken belki o kadar zorlamıyor ama yaş ilerledikçe zorlamaya başladı. Bir an önce işe girme niyetindeydim. Fakat şimdi Avrupa’da bi yüksek lisans fırsatım da var. Ayrıca burs bulma ihtimalim çok çok yüksek. Biraz ülkeden bunaldım, sıkıldım, öğrenci gibi yaşadım, yeter modundayım. Acaba diyorum çalışıyor olsaydım daha mı az bunalırdım? Daha mı az gitmek isterdim yurtdışına?

Türkiye’de kalırsam alacağım maksimum maaş 5.500 TL bu arada kendi alanımda. İşte deneyim toplaya toplaya daha da yükselebilir, tecrübe çok önemli bu alanda. Ama yükseğimi yapıp geri dönersem bazı etiketlerim de olacağı için daha yüksek kademede maaş alabilirim.

Biraz ailemde: döndüğünde 29 yaşında olacaksın ve doğru dürüst çalışmamış olacaksın, yeter artık öğrenci olduğun düşünceleri var. Babam memur, en büyük hayali KPSS’yle atanmam. Dolayısıyla onu da anlamaya çalışıyorum daha geniş
çaplı düşünemiyor. Bir de yurtdışında bulunduğum sürece evlenemeyeceğim için, babam başına kalacağımdan korkuyor (: (kadınım) Onların onayının olmaması da beni olumsuz etkiliyor açıkçası.

Bir sene burda çalışıp sonra duruma göre mi yükseğe başvursam diye düşünüyorum. Ama ya iş bulamazsam aylarca, gitmediğimle kalmış olacağım.

Yani kısaca çalışmaya başladığımda daha mı az oluyor yaşama tahammül seviyesi? Hiç deneyimlemedim. Bi de çalışmaya başlayınca ne değişecek hayatımda? Daha iyi çeken internet, Zara’dan sezonda alınmış ürünler beni mutlu etmeye yeter mi? :( (biraz sığ düşünüyorum, daha geniş düşünmem için yardım eder misiniz?)

 
1- %90 git derim ama daha iyi bir fikir almak için bölümünden ve master programından bahsetmen gerekiyor ki değer mi diye bir fikir verilebilsin
2- Çalışma konusu çok değişkenli bir problem, bu nedenle yine meslekten mesleğe işe başlama zamanının yarattığı risk bayağı bir değişiklik gösteriyor. Bununla birlikte "çalışmayı bilmek" pek çok iş için önemli bir gösterge ve işverenler kendi alanlarında olmasa da çalışma tecrübesine sahip insanları daha çok seçiyorlar.

Bonus not: Niye yurtdışında evlenemeyesin?
  • cursor  (06.12.20 17:56:56) 
Kanadadan %100 burs almıştım 2005 yılında
aynı zamanda da çalıştığım yerde 8 ayda müdür olmuştum

Master da yapsam müdür olurum işte, hazır müdür olmuşken tekrar okul mokul uğraşamam dedim gitmedim.
kafama sıçayım.
15 senedir kanadada olabilirdim.

Orada yaş evlilik bok püsüre kimse takmaz
git ufkun açılır, dönmezsin, orada evlenir hayat kurarsın mis

5500 de para değil.
kaybedecek hiç birşey yok
3 katı maaşı bırakıp giden var (mesela ben)
  • summatinyourteeth  (06.12.20 18:03:04 ~ 20:23:01) 
Keywords: YLSY. Bu sene kaçırdın gerçi. Kesinlikle git yurtdışına. En sikik yerde yl bile yapsan buraya döndüğünde “yurtdışında eğitim görmüş” oluyorsun ve bu iş başvurularını doğrudan etkiler.

Bunun yanı sıra babanı dinle, memurluğu yabana atma derim. Ne mezunusun, iş imkanları nedir bilmiyorum ama devlet memurluğu birçok açıdan cazip.
  • giovanne  (06.12.20 18:12:41) 
ik cıyım.

29 yaşında hiç iş tecrübesi olmamış birini işe almam.

yüksek lisansı gözünüzde çok büyütüyorsunuz, özel sektörde bir geçerliliği yok. işe alınırken sizi 1 adım ileriye koyacağını sanmıyorum ( eğer mühendis vs.. değilseniz)

bir şekilde işe girmeye bakın, iş işte bulunur, çalışırken iş bulmak daha kolaydır bir yerden başlamak inanın en iyisi.

evet çalışmaya başlayınca böyle dertler azalıyor, iş hayatı, iş arkadaş çevresi, stres, yükselme azmi vs.. derken zaman geçiyor.

alalınız ne? neden en fazla 5500 tl alacağınızı düşünüyorsunuz? az para değil ama yine de sormak istedim.
  • benaslinda  (06.12.20 18:15:09) 
Bölüm belirtmeden, yazılan her şey havada kalır bence. Yüksek lisans Türkiye için her zaman daha yüksek maaş demek değil. Yüksek lisans dersleri iş hayatına çok uzak olabiliyor. Ekonomik durumunuz iyiyse yurt dışında yüksek lisans mantıklı olabilir. Bu arada KPSS'yi araştırmadan eleştirmeyin bence. Özel sektör çalışanları cumartesi günü işe giderken memurlar cumartesi günü de tatil yapıyor.


  • dissendium  (06.12.20 18:21:34) 
Türkiye'de sektörden bağımsız olarak iş hayatına ne kadar geç girilirse o kadar iyi olduğunu düşünüyorum. Çoğu ülke master bittikten sonra 1-2 yıllık çalışma vizesi/oturum izni veriyor. İlk iş tecrübemi böyle yaşamayı tercih ederdim.

Öte yandan ana baba dırdırı kadar insanın yaşam azmini emen şey az bulunur. Dırdırın şiddetine göre bir an önce finansal özgürlüğünüzü kazanmaya başlamak kötü bir seçenek değil.

Ama ana baba dırdırının vereceği zararla Türkiye'deki iş hayatının vereceği zararın karşılaştırmasını iyi yapmak lazım.
  • bruce mclaren  (06.12.20 18:30:42 ~ 18:33:25) 
meslek yazılmadığı için fazla bilgi verememiş kimse ama ik'cıların laflarına takılma. avrupaya gidip ufkunu genişleteceğin yaşlardasın. en kötü iyi bir yabancı dilin olur. orada part-time iş bulup hem deneyim kazanırsın hem de tl karşısında giderek değeri artan euro biriktirebilirsin.


  • jepa  (06.12.20 19:09:50 ~ 19:10:08) 
yüksek yapıp dönsen daha iyi bir maaş alamazsın. çok net.
eğer imkanın varsa, öyle bir ülkeyse vs git master'a ama dönmemek üzere git. son sene çalış part time. kalmaya bak. kalabilecek gibiysen mutlaka git.
eğer asla uzun vadeli yurt dışı düşünmüyorum diyorsan yükseği nerede olursa olsun unutup işe başla. aylarca iş bulamama durumunda daha az parayla bir işe başlayıp deneyim kazanacaksnız.

tahammül seviyesi çalışmaya başlamakla değil, hayat kurabilmekle artıyor. kendi bütçenizi ve hayatınızı yönetip ilerlerseniz belki daha iyi olur. belki bir kaç sene çalışıp hem para biriktirip hem de ne istediğinize daha iyi karar verip daha sonra gidersiniz mastera . yurt dışında yaş olayı anlamını yitiriyor , geç kalmış olmazsınız yani.
  • jimjim  (06.12.20 22:40:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.