[]

İş değiştirme ikileminde kaldım

Gidiş geliş en az 4 saat süren 9 yıldır çalıştığım kurumda 6 ay önce KÇÖ (Kısa çalışma ödeneği) kapsamına alındım. Bulunduğum pozisyon itibari ile mesai saatlerim artmasına ve itiraz etmeme rağmen itirazlarım kabul edilmedi. Aşırı iş temposuna dayanamayan mesai arkadaşım mayıs ayında istifa edip Amazon'a geçiş yaptı. Birimde 2 kişi kaldık. Müdür yardımcısı yapıldım ve maaşıma, aldığım terfi nedeniyle zam yapıldı. 3 ay sonra her yıl yapılan maaş artışı döneminde ise zam alamadım. Sebep olarak terfi aldığım dönemde verilen zam gösterildi. Yine bu süreçte aylık 13 gün sigortam yatmaya başladı ve ayın 20 sine kadar maaşım 3 taksit şeklinde verildi. İş yoğunluğum o kadar arttı ki cumartesi ve pazar günleri dahi çalıştım.

Geçmişi 4 yıla dayanan ve şu an çalıştığım kurumdan bir çok kişiyi transfer ederek işe alan kuruma iş başvurusu yaptım kısa zamanda daha iyi şartlarda olmak üzere kabul edildim. Dün itibari ile de 9 yıllık tazminatımı da arkamda bırakarak istifamı verdim. Pandemi nedeniyle kritik pozisyonda olduğumdan hiç aramayan ağzı bozuk olması ile ünlü ve bu nedenle birçok kişinin işten ayrılmasına neden olan patronum 3 defa aradı görüşmek istemedim. Doğum izninde olan müdürüm daire başkanlarının bile almadığı anormal bir maaş artışı teklifi yaptı. İlk başta üstün körü kabul ettim sonra sakin kafa ile düşününce etik olmaması nedeniyle kabul etmeme kararı aldım. Yanlış mı yapıyorum?

Dipnot: Geçiş yapacağım kurumda gidiş geliş zamanım ve iş yoğunluğum yarı yarıya azalacak.
Maaş durumu ise şöyle: Hali hazırda 6,5k alıyorum. Yeni kurum ile AGİ hariç 8K için anlaştım. İstifamı geri çekmem içinse müdürüm net 10k teklif etti. Çalışma arkadaşlarımdan kiminle konuşsam ayrılma fırsatı kolluyor.

 
Öncelikle size yapılan haksızlığa karşı, daha iyi bir iş fırsatı yakalayıp daha iyi bir teklif almanız çok sevindirici.

Şirkete 9 yıl boyunca emek vermişsiniz. Üstelik anlattığınza göre diğer çalışanlara kıysla oldukça gayret etmişsiniz. Ama pandemi koşullarını öne sürerek yine de sizi mağdur etmişler. Şimdi ise iki katını teklif ediyorlar. Bence bu yeni rakam bu zamana kadar sizden kıstıkları, aslında bu zamana kadar almanız gereken miktardan başka bir şey değil.

9 yıllık kıdem tazminatı bile gözardı edip istfa kararı almışsınız. Ben yerinizde olsam yeni şirkette devam ederim.
  • tavish11  (04.12.20 06:45:50) 
Gidiş geliş dört saat mi???? 9 sene boşuna bile çekmissin. Cumartesi pazar dahi çalıştım diyorsun. Senin gibi kırbaç vurup çalıştıracak başka eleman bulamayız diye kosuyolardir peşinden. Geri dönmem çok manasız olur.


  • elorelia  (04.12.20 07:35:20) 
Her şey para değil. O cumartesi pazar çalışmaların, her gün 4 saat yol çekmen, vücudunda bir şeylere sebep olursa o zaman bunu anlarsın. Sağlık, dinlenme, kafa dinginliği filan aylık 1500 liradan daha değerli.


  • etna  (04.12.20 08:30:27) 
Biraz uzun yazacağım. Kusura bakmayın. O yüzden şunu aradan çıkartayım:
@elorelia 4 saat istanbul için çok da abartılı değil.

Soruya cevap: Şu anlanttığınız o kadar tipik bir durum ki. Mevcut durumdan daha iyi teklif aldığınızı okuduğumda ben rahatladım açıkçası.

Maalesef kurumsal olmayı beceremeyen neredeyse tüm firmalarda bu "ağlamayana meme yok" yaklaşımı söz konusu. Ne zaman istifa etseniz hemen kesenin ağzını açıyorlar. Ama firmaya bağlılığınızı gösterirseniz hemen kırbacı çıkarıp sırtınıza vurmaya başlarlar.

Ben de 4 yıl önce benzer durumu yaşadım. Ayrılmak istediğimi ve iş teklifi aldığımı bana çok yakın olan müdürüme söylediğimde "gitme, seni ekip lideri yaparız. maaşın da 7,5K olur." dedi. O zaman aldığım maaş da 4,5k idi ve aldığım iş teklifi de 5k idi. %50 daha fazla maaş ve ekip liderliği olduğu için kalmayı tercih ettim. Sonuçta ne mi oldu? Maaşımı 6,1K yaptılar. İtiraz edince 6,75K yaptılar. Ama söz verilen 7,5K hiç olmadı. Ben gelen teklifi de reddettiğim için bu şekilde 1 yıl daha çalıştım. Bu 1 yıl ekip liderliği süreciydi ve verilen diğer sözlerin hiçbiri tutulmadı.

Ekip lideri yaptıklarında diğer ekip liderleriyle aramızda iş paylaşımı yaptılar. Resmen bir arkadaşa 1 müşteri, bana 5 müşteri verildi ve gerekçe olarak o 1 müşteri için "ama o müşteriye ait işler çok yoğun biliyorsun" dendi. Halbuki ekip lideri olmadan önce o müşteri de bendeydi ve tam aksine bende kalan müşterilerden daha yoğun değildi. Neyse ben bu durumu "bu 5 müşteriyi kabul ederim ama o arkadaş işten ayrılırsa sakın bana gelip o müşteriye de sen bak demeyin." dedim. "Yok canım olur mu öyle şey." deyip paylaşımı yaptılar. O arkadaş 1 ay sonra istifa etti ve onun müşterisini de bana verdiler. Ben daha önce söylediğimi hatırlatınca "ya zaten o müşterinin işleri daha rahat biliyorsun sen çalıştın vs." dediler :) O işi de aldım ama daha bir sürü verilen söz tutulmadı. O sürecin sonunda ben yeni bir iş buldum. Maaşı 6K idi, yani daha düşük. İstifa ettim. İki tane patron var. İkisi ayrı ayrı konuştu. Biri ayrılmamam için 9K maaş teklif etti. Tesadüfen o da aldığım tekliften %50 fazlaydı. Ancak bu kez kabul etmedim. Aldığım en doğru kararlardan biriydi istifa.

Özetle: size o 10K maaşı verdiklerinde kırbacı da eline alacak amirlerin ve "o kadar maaş alıyorsun bu işi de yap." diye her şeyi sana kitleyecekler. Ben olsam diğer işi seçerdim.
  • himmet dayi  (04.12.20 08:40:25) 
yeni işinizde başarılar dilerim.


  • barabas  (04.12.20 08:41:46) 
bu işlerden pek anlamam, maaş haricinde 'tazminatı yakmamak' beni cezbediyor.


  • killerbee  (04.12.20 08:56:35) 
değiştirin, 9 sene emeğinizi sömüren bir yer siz gitmeye karar verince mi emeğinizin karşılığını vermeye karar vermiş?

ayrıca gidiş geliş süresi baya fark ediyor, ben kesin değiştirirdim. zaten iş arkadaşlarınız da iş arıyormuş, sürekli artan bir iş yükünüz olacak.. kesin değiştirin.
  • benaslinda  (04.12.20 09:04:08) 
Cok net yeni ise gecerim.


  • engiribord  (04.12.20 09:14:51) 
Tebdili mekanda ferahlık var. Hayırlı olsun yeni işiniz. Başarılar..


  • Ven  (04.12.20 09:39:12) 
Umarım yeni iş teklifini değerlendirirsiniz. Beden ve ruh sağlığınız paradan çok daha önemli, kıymetli.


  • purplee  (04.12.20 09:43:15) 
Yeni is cok daha iyi. 10K ile 8K arasinda fark var ama
1) Hem gunde 4 saat yol icin degmez
2) Hem de ben olsam o aradaki farki gereksiz harcamalardan sundan bundan kisarak tasarruf seklinde karsilarim. Bos zamaniniz artacagi icin harcamalarinizi daha zinde ve rahat bir sekilde planlayabilirsiniz. Yani onceki isinizin bir artisi yok.
  • hot potato  (04.12.20 09:48:24) 
Arkana bile bakma, öncelikle hem para herşey değil, mevcut tempoyla çalışmaya devam edersen sağlığından kaybedeceksin bir müddet sonra. Ayrıca benzer hikayeleri çok duydum, daha öncesinde sana insanca davranmayan şirket sonrasında da değişmeyecek, şu an muhtemelen paçaları tutuşmuş durumda ama seni yedekledikleri ve sana ihtiyaç kalmadığı anda direkt mobbing başlayacak. o duruma gelene kadar da günde 15 saat çalıştırmaya devam edecekler, itiraz edersen sana o kadar zam yaptık hala şikayet ediyorsun diye her seferinde aldığın parayı başına kakacaklar.


  • zikardo  (04.12.20 10:13:38) 
merhaba hayirli olsun

10k gercek olsa bile is gunu izin gunu ayrim yapmaksizin calisiyorsunuz. aradaki 2k (hatta 1,5) icin dusunmeye karar verdiyseniz yukardaki cevaplar gibi siz kabul ettiginiz anda sozunde durmamasi durumunda bir sey yapamazsinuz ve size su an cok kiymet veriyor gibi gorunseler de aninda degisecektir durum.

neyse diyecegim suydu aradaki fark sizi kiskirttiysa kalmak icin, haftasonu baska iste calisin o mesailerin yerine ek is bulsaniz inanin bin kat daha iyidir.
  • ala09  (04.12.20 10:22:03) 
yukarıda belirtilenlerin hepsini geçseniz bile en önemlisi bence iş ahlakı bakımından etik değildir. yeni işinizde başarılar.


  • emininsel  (04.12.20 10:27:10) 
böyle durumlar dahil, iş hayatında duyguya yer yok. kin tutmayın, önünüze bakın. size şöyle yapmış, ee ben de böyle intikam alırım, demeyin.

burada zaten yeni işin şartları daha iyi. 4 saat yol, maaş farkıyla ödenmez. ya şirkete yakın yere taşınacaksın, ya da olmaz o iş.

bu arada, bu şekilde tehditle maaş artışı yapan yerler çok. kurumsal olanı da olmayanı da yapar. ben mesela geçen sene böyle yaptım. ben giderim demedim ama maaşlar çok düşük, işten ayrılmalar başlarsa ne yaparız, çok zorlanır şirket dedim :) kendim için, şurası şu kadar maaş teklif etti kabul etmedim dedim. herkese %x yapılan zam bana 2x yapıldı.

yani, to sum up; diğer şartlar aynı, maaş 8k vs 10k olsaydı olduğum yerde kalırdım. anlattığın şartlarda, yeni işe geçerdim.
  • stewie  (04.12.20 10:31:57 ~ 10:33:01) 
10k maaş ile max 1 ay daha mutlu olursunuz. çekin gidin yeni işe. iş yükünüz yarı yarıya azalınca çok daha huzurlu mutlu olursunuz emin olun


  • avatar is back  (04.12.20 11:19:26) 
benzeri sorulmuştu, cevapsa şuydu:
sana, vaktinde kötü davranan, iyi davranma vaadinde bulunursa inanır mısın

  • esref  (04.12.20 12:24:02) 
Ikilemde bulunacak bir sey yok. Cumartesi pazar calisma ve yolda gecen 4 saatin parasal karsiligi olamaz. HIc bir isinizde bunlari kabul etmeyin.Bunlari cekmek zorunda kalirsaniz da hemen kacin o isten. Kesinlikle yeni is.


  • turkuaz  (04.12.20 12:42:01) 
Cevaplar için çok teşekkür ederim. Ist8fami verdim almadılar. Pazartesi noter üzerinden göndereceğim.


  • licorne  (04.12.20 17:19:36) 
Ayrıl coco. Hayırlı olsun


  • tek yaprak havlu  (04.12.20 18:59:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.